Vladimir Putin anunţă că susţine armistiţiul în Ucraina „cu câteva rezerve”. Declarațiile liderului de la Kremlin

×
Codul embed a fost copiat

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri, într-o conferință de presă comună cu omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko, că „susține armistițiul, cu câteva rezerve” în războiul din Ucraina, relatează AFP.

„Propunerea (...) este foarte sensibilă, dar în privința detaliilor va trebui să discutăm cu partenerii noștri americani. Poate că va trebui să-l sun pe domnul Trump pentru a discuta”, a declarat liderul de la Kremlin. „Noi susținem, în principiu, un proces pașnic”, a adăugat el.

Vladimir Putin i-a mulțumit, în această conferință de presă comună cu Aleksandr Lukașenko, președintelui Statelor Unite pentru atenția acordată acestui conflict. „O oprire a luptelor trebuie să conducă la o pace durabilă”, a subliniat el, evocând propunerea unui armistițiu temporar, pe o perioadă de 30 de zile, prezentată de către Washington în urma unor negocieri cu Kievul la Jeddah, în Arabia Saudită.

„Potrivit informațiilor noastre, mâine (vineri), Sudja va fi a noastră”, a anunțat Putin. „Le mulțumesc combatanților noștri care au atins acest obiectiv. Sunt convins că toate obiectivele noastre (...) în regiunea Kursk vor fi atinse în curând.”

Citește și
Vladimir Putin și principalul consilier de politică externă al său, Iuri Ușakov
Kremlinul anunţă că refuză o încetare temporară a focului: E doar un răgaz pentru armata ucraineană

„Ținând cont de aceste evoluții, vom continua negocierile (...) pentru a satisface cele două părți”, a adăugat el.

Armata rusă continuă să înainteze în Ucraina, a declarat liderul de la Kremlin. „Trupele ruse înaintează practic în toate sectoarele liniei de contact”, a afirmat Vladimir Putin, în această conferință de presă transmisă în direct de televiziunea rusă.

Putin a insistat că încheierea războiului depinde de „eliminarea cauzelor profunde ale crizei din Ucraina”, formulare prin care Moscova face referire la ceea ce consideră a fi „amenințarea NATO de la granițele Rusiei”.

Rămâne de văzut dacă Vladimir Putin va avea un răspuns mai nuanțat la întâlnirea cu emisarul special al președintelui american, Steve Witkoff.

Steve Witkoff, trimis de Trump pentru discuții cu Putin

Trump l-a trimis la Kremlin să discute cu Putin pe vechiul său prieten Steve Witkoff, un element cheie atât în negocierile privind Ucraina, cât și pentru Orientul Mijlociu. Este a doua vizită pe care Witkoff i-o face lui Putin în ultimele săptămâni.

Potrivit presei occidentale, rușii ar fi transmis deja americanilor lista lor de pretenții: fără trupe străine în Ucraina, ca Ucraina să nu intre în NATO, guvernul de la Kiev să fie anulat, iar teritoriile cucerite în Ucraina să fie recunoscute drept rusești.

Însă, după reuniunea responsabililor militari europeni, Parisul a anunțat că 15 state și-au exprimat disponibilitatea de a contribui la garanțiile de securitate solicitate de Kiev. La fel de provocatoare pentru Moscova este și declarația președintelui polonez, Andrzej Duda, care a îndemnat Statele Unite să poziționeze arme nucleare pe teritoriul polonez ca măsură de descurajare împotriva unei viitoare agresiuni rusești.

Ca un făcut, tocmai miercuri seară Putin a vizitat regiunea Kursk, pentru prima dată de la ofensiva-șoc a ucrainenilor din august 2024. La câteva ore după ordinul dat de Putin, armata rusă a anunțat eliberarea orașului Sudja.

Semn că pentru ucraineni lucrurile merg într-adevăr prost în Kursk, comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a confirmat că trupele sale se repliază în regiunea rusă. Asta, dacă nu sunt complet încercuite, cum susțin unele surse rusești.

Cât despre jocul lui Vladimir Putin în procesul de negociere, acțiunile sale de-a lungul celor 25 de ani de când conduce Rusia permit speculații sumbre.

Vladimir Putin: Următoarele etape spre un armistiţiu trebuie să ţină cont de avansul Rusiei în regiunea Kursk

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că "următoarele etape" către un armistiţiu şi o pace în Ucraina vor depinde de succesul armatei sale în regiunea rusă Kursk, potrivit AFP.

"În funcţie de evoluţia situaţiei pe teren, vom conveni asupra paşilor următori pentru a pune capăt conflictului şi a ajunge la un acord acceptabil pentru toţi", a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă la Kremlin.

Armata rusă avansează rapid şi a revendicat joi preluarea sub control a oraşului Sudja, principala cucerire ucraineană în această zonă de pe teritoriul rus.

Putin s-a declarat favorabil armistiţiului de 30 de zile în Ucraina, dar vede probleme în implementarea şi verificarea acestuia, pe care speră să le discute cu omologul său american Donald Trump, notează EFE.

"Suntem pentru, dar există şi inconveniente", a declarat Vladimir Putin într-o conferinţă de presă comună cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a primit mai devreme la Kremlin.

Întrebări despre soarta soldaților ucraineni și linia frontului

Vorbind despre inconveniente, el s-a întrebat ce se va întâmpla cu soldaţii ucraineni care încă luptă în regiunea rusă Kursk.

"Oare toţi cei care se află acolo vor pleca fără luptă? Ar trebui să-i lăsăm să plece după ce au comis numeroase crime împotriva populaţiei civile? Sau conducerea ucraineană le va ordona să depună armele şi să se predea? Cum vom face acest lucru? Nu se înţelege", a spus el.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru linia frontului de 2.000 de kilometri de pe teritoriul ucrainean, unde, a spus el, trupele ruse avansează în aproape toate sectoarele şi au şanse să încercuiască mari unităţi inamice.

"Cum vor fi folosite aceste 30 de zile? Pentru ca Ucraina să continue mobilizarea forţată? Pentru ca ei să desfăşoare arme acolo?", a continuat Putin seria întrebărilor.

Preşedintele rus, care cu o zi în urmă s-a deplasat la Kursk, a întrebat, de asemenea, cine va monitoriza şi verifica încetarea ostilităţilor şi se va asigura că inamicul nu profită de aceasta pentru a se regrupa. "Cum ni se va garanta că nimic din toate acestea nu se va întâmpla? Cum va fi organizat controlul?", a spus în continuare el.

Discuții despre armistițiu cu SUA

Preşedintele rus şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu SUA punerea în aplicare a armistiţiului, un acord la care Washingtonul şi Kievul au ajuns în oraşul saudit Jeddah.

"Preşedintele (Donald) Trump şi cu mine putem vorbi despre acest lucru la telefon şi să discutăm împreună. Dar susţinem ideea de a pune capăt conflictului prin mijloace paşnice", a afirmat Putin.

În acest sens, Putin i-a mulţumit omologului său american pentru eforturile sale de a pune capăt conflictului din Ucraina.

"Aş dori să încep prin a-mi exprima recunoştinţa faţă de preşedintele SUA, Donald Trump, pentru atenţia acordată soluţionării problemei din Ucraina", a declarat Putin în debutul conferinţei de presă comune cu Lukaşenko.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Ferrari, brandul care i-a înnebunit pe români: sumele uriașe investite de foști jucători precum Gică Popescu, Mutu sau Raț
GALERIE FOTO Ferrari, brandul care i-a înnebunit pe români: sumele uriașe investite de foști jucători precum Gică Popescu, Mutu sau Raț
Citește și...
Keir Starmer: Apetitul pentru conflict al lui Vladimir Putin va creşte, fără un acord de pace
Keir Starmer: Apetitul pentru conflict al lui Vladimir Putin va creşte, fără un acord de pace

Un acord de pace în Ucraina este necesar pentru a ne asigura că preşedintele rus Vladimir Putin nu-şi va menţine "strânsoarea sufocantă" asupra economiilor europene, a declarat joi premierul britanic Keir Starmer, citat de dpa.

Kremlinul anunţă că refuză o încetare temporară a focului: E doar un răgaz pentru armata ucraineană
Kremlinul anunţă că refuză o încetare temporară a focului: E doar un răgaz pentru armata ucraineană

Principalul consilier de politică externă al liderului rus Vladimir Putin a declarat joi că a transmis Washingtonului că o încetare a focului de 30 de zile ar oferi forţelor Kievului un răgaz de care au mare nevoie pe câmpul de luptă.

Rusia nu vrea pace în termenii Statelor Unite. Motivul cinic invocat de Vladimir Putin
Rusia nu vrea pace în termenii Statelor Unite. Motivul cinic invocat de Vladimir Putin

Rusia refuză pacea în Ucraina în termenii SUA, iar motivul transmis de Vladimir Putin este că o încetare a focului doar le-ar da ucrainenilor ocazia să se regrupeze pentru ”a continua același lucru”. Ucraina se apără de 3 ani contra invaziei ruse.

Vladimir Putin ordonă armatei să elibereze
Vladimir Putin ordonă armatei să elibereze "complet" regiunea Kursk. Trupele ruse revendică victorii rapide în regiune

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri armatei sale să "elibereze complet" regiunea rusă Kursk, unde trupele ruse au revendicat în ultimele zile victorii rapide împotriva forţelor ucrainene, relatează AFP.

CNN: Donald Trump spune că Rusia are toate cărţile, dar armistiţiul ar putea expune cacealmaua lui Vladimir Putin
CNN: Donald Trump spune că Rusia are toate cărţile, dar armistiţiul ar putea expune cacealmaua lui Vladimir Putin

Kremlinul păstrează tăcerea în legătură cu propunerea SUA privind o încetare a focului de 30 de zile pe întreaga linie a frontului.

Recomandări
VIDEO. Vladimir Putin a râs când i s-a spus că întârzie la discuția cu Donald Trump. Reacții pe X: ”Își bat joc de Trump”
VIDEO. Vladimir Putin a râs când i s-a spus că întârzie la discuția cu Donald Trump. Reacții pe X: ”Își bat joc de Trump”

Președintele rus Vladimir Putin a izbucnit în râs, în timpul unei conferințe, când i s-a spus că întârzie, marți, la întâlnirea cu președintele Donald Trump, pe care toată lumea o aștepta cu nerăbdare.

Nereguli grave, descoperite în România. Peste 5000 de autovehicule, aflate în trafic, prezentau ”pericol iminent de accident”
Nereguli grave, descoperite în România. Peste 5000 de autovehicule, aflate în trafic, prezentau ”pericol iminent de accident”

Peste 89.500 de vehicule au fost verificate în trafic de către inspectorii RAR, în 2024, iar 40,01% dintre acestea aveau deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Surse: Anamaria Gavrilă va anunța că își retrage candidatura la Președinția României, în favoarea lui George Simion
Surse: Anamaria Gavrilă va anunța că își retrage candidatura la Președinția României, în favoarea lui George Simion

Surse din Partidul Oamenilor Tineri (POT) susțin că președintele acestei formațiuni politice, Anamaria Gavrilă va anunța, miercuri seara, că își retrage candidatura de la Președinția României