Summit NATO la Bruxelles. Poziție fermă față de China și o cooperare transatlantică mai puternică

Dată publicare: 14-06-2021 21:20
Dată actualizare: 14-06-2021 21:35


''Moment de cotitură''. Așa a descris secretarul general al NATO summitul de luni de la Bruxelles, la care au participat liderii celor 30 de țări membre ale alianței, printre care și președintele Iohannis.

 

Însă Joe Biden, președintele american, a fost în centrul atenției la summitul care a abordat teme dificile de discuție, cum ar fi ascensiunea militară a Chinei, dar și încercările Rusiei de a submina democrațiile occidentale, prin tot felul de atacuri secrete.

 

Biden: „Vreau să fie clar: NATO are o importanță critică pentru Statele Unite! Vreau ca întreaga Europă să ştie: Statele Unite sunt acolo!”

Toți ochii au fost pe preşedintele Biden la primul summit NATO de la izbucnirea crizei sanitare. Unde s-a discutat modul în care Alianţa poate contracara noile tipuri de ameninţări, de la atacuri cibernetice şi știri false, la rachetele hipersonice şi armele spaţiale care pot distruge sateliţi.

Cum atacurile cibernetice au fost o temă principală a summitului, România s-a aflat în centrul dezbaterilor.... De vreme ce va găzdui Centrul de competenţe al NATO în materie de securitate cibernetică.

Jens Stoltenberg: „Relațiile noastre cu Rusia se află la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului rece. Asta, din cauza acțiunilor agresive ale Rusiei.”

Din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, NATO și-a modernizat apărarea, dar rămâne vulnerabilă la atacurile cibernetice și la dezinformare, deși Moscova neagă orice încercare de destabilizare a aliaților.

President Joe Biden: „Căutăm un răspuns pentru acele acțiuni care credem că sunt incompatibile cu normele internaționale.”

Anthony Blinken, secretar de stat american: „Dacă Rusia continuă acţiunile nesăbuite şi agresive, vom răspunde cu forţă.”

Stoltenberg: „Sunt sigur că liderii NATO salută oportunitatea de a se consulta cu președintele Biden înaintea întrevederii lui cu președintele Putin.”

Biden şi Putin vor fi față în față, miercuri, la Geneva. Iar întrevederea nu va fi, cu siguranţă, una amicală. De altfel, Rusia a inclus recent Statele Unite pe lista sa oficială a "statelor neprietenoase". Și ambele admit că relațiile lor nu au mai fost niciodată atât de jos.

Pe de altă parte...

Stoltenberg: „Ascensiunea militară a Chinei, influența crescândă și comportamentul coroziv ridică, de asemenea, provocări pentru securitatea noastră.”

"China vine tot mai aproape de noi. Îi vedem prezenţa în spațiul cibernetic, vedem prezenţa militară şi economică a Chinei în Atlantic, în Africa, dar vedem China și investind masiv în infrastructurile noastre esențiale", a spus secretarul general al NATO, făcând referire la porturi și rețele telecom.

Dar, potrivit surselor diplomatice, dorința principală a liderilor a fost să-l audă pe Biden cum re-confirmă angajamentul SUA pentru apărarea colectivă a NATO. Faimosul Articol 5 - un atac împotriva unei tari membre este considerat un atac împotriva tuturor ţărilor membre ale Alianţei...

Mai ales după "era Trump". Fostul preşedintele american numea NATO "perimată". Iar retorica lui agresivă contra aliaților la summiturile din perioada 2017-2019 a creat impresia de criză.

 

Declaraţie comună a liderilor: China prezintă ''provocări sistemice'' la adresa ordinii internaţionale

 

Ambiţiile şi comportamentul Chinei reprezintă "provocări sistemice la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli", au afirmat liderii NATO într-o declaraţie comună semnată înainte de începerea summitului de luni de la Bruxelles, potrivit unor surse DPA.

''Suntem îngrijoraţi de astfel de politici coercitive care sunt în contrast cu valorile fundamentale'' (ale NATO), se spune în declaraţie, subliniind capacităţile nucleare în creştere ale Chinei şi cooperarea dintre Beijing şi Moscova.

Este pentru prima dată când liderii NATO au adoptat în mod colectiv o poziţie atât de fermă faţă de China.

''NATO menţine un dialog constructiv cu China acolo unde este posibil", se arată în declaraţia liderilor. Provocările comune, cum ar fi clima, oferă, de asemenea, ''oportunităţi'' de cooperare.

Declaraţia NATO urmează unui mesaj similar semnat la summitul Grupului celor Şapte (G7) din Marea Britanie, unde principalele naţiuni industrializate s-au angajat să adopte o poziţie mai fermă faţă de China. Beijingul a ripostat imediat la această declaraţie.

Klaus Iohannis participă la Summitul NATO

 

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la Bruxelles, la Summitul NATO, în cadrul căruia va susţine procesul de adaptare a Alianţei Nord-Atlantice la actualul context de securitate, astfel încât organizaţia să devină mai puternică politic şi militar.

Pe agenda summit-ului se află şi decizia de declanşare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianţei, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internaţional de securitate faţă de momentul adoptării, în 2010, a celui actual.

În cadrul summitului, preşedintele Iohannis va reafirma importanţa organizaţiei pentru securitatea euroatlantică şi ordinea internaţională bazată pe norme, a precizat sursa citată.

Totodată, şeful statului "va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidenţiind rolul activ al ţării noastre de pilon de stabilitate şi furnizor de securitate".

Preşedintele va reafirma angajamentul României de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operaţional, cât şi în plan conceptual şi financiar, prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru Apărare, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului va evidenţia şi "contribuţia concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienţei, inclusiv prin înfiinţarea recentă, la Bucureşti, a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă".

Biden: Vreau ca Europa să ştie că SUA sunt aici

 

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni, înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, că NATO este "extrem de importantă" pentru interesele americane şi a adăugat că doreşte ca Europa să ştie că Statele Unite ale Americii sunt de partea sa, relatează Reuters.

"Articolul 5 este o obligaţie sacră", a afirmat Biden, referindu-se la doctrina apărării colective a alianţei transatlantice. "Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici", a adăugat el.

Biden a avertizat totodată că există noi provocări la adresa securităţii internaţionale, care provin din Rusia şi China. "Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi, şi nici China", a apreciat Biden, care - odată ajuns la sediul NATO - a fost primit de secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit EFE.


VIDEO PROTVPLUS.RO