Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale

×
Codul embed a fost copiat

Fostul premier britanic Boris Johnson spune că Vladimir Putin l-ar fi amenințat că poate fi ucis de o rachetă când au vorbit la telefon chiar înainte de invadarea Ucrainei.

Este o minciună, dezminte Kremlinul. Pe de altă parte, președintele Zelenski le-a cerut din nou aliaților mai multe arme și mai repede, pentru că Ucraina se confruntă cu o situație dificilă în Donețk.

În ultimele zile, rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului, în regiunile din estul Ucrainei. S-au dat lupte grele în jurul orașelor Bahmut și Vuhledar, unde Moscova a masat efective importante. De multe ori, ciocnirile au loc în tranșeele de pe linia de contact, care sunt ocupate când de o tabără, când de cealaltă.

Analiștii cred că rușii se grăbesc să deschidă cât mai repede o breșă în front, înainte să-și facă apariția tancurile occidentale. Ucrainenii rezistă cu greu asalturilor rusești, dar au pierdut deja câteva localități în regiunile cele mai contestate.

Trupe Wagner: ”Acesta e satul Blagodatnoye. A fost cucerit de luptătorii companiei Wagner. Satul a fost curățat complet (de inamici). Avem un moral foarte bun”.

Bombardamentele rusești continuă și mereu sunt victime în rândul populației civile.

Rachetele au lovit un bloc de locuințe la Harkov. Și rare sunt momentele de acalmie la Herson - orașul port din sudul Ucrainei, eliberat de sub ocupația invadatorilor, în noiembrie.

Volodomir Zelenski: "Armata rusă a bombardat cu cruzime Hersonul toată ziua. Clădiri de locuințe, diverse facilități sociale și de transport, inclusiv un spital, un oficiu poștal și o stație de autobuz au fost avariate. Două femei, asistente medicale, au fost rănite în spital. Până acum, avem informații că sunt șase răniți și trei morți".

Președintele Zelenski s-a întâlnit cu prim-ministrul danez Mette Frederiksen în orașul Nikolaev din sudul Ucrainei. Și i-a arătat rezervoarele de petrol din port distruse de loviturile cu rachete și drone.

Pe de altă parte, fostul premier britanic Boris Johnson susține că președintele rus Vladimir Putin l-ar fi amenințat cu moartea, în timpul unei discuții telefonice în februarie anul trecut, chiar înaintea declanșării războiului din Ucraina.

Boris Johnson: ”La un moment dat, m-a ameninţat şi mi-a spus: Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut sau cam aşa ceva. Așa, pe un ton degajat... Însă, având în vedere tonul său foarte relaxat, detaşarea sa, cred că el doar se juca cu tentativele mele de a încerca să îl conving să negocieze”.

Dmitri Peskov: ”Ceea ce a spus domnul (Boris) Johnson nu este adevărat, sau, mai exact, a fost o miciună. Ucraina continuă să ceară noi arme, iar Occidentul încurajează aceste cereri. Este un impas, are ca rezultat o escaladare semnificativă și implică din ce în ce mai mult implicarea țărilor NATO în conflict. Dar asta nu poate și nu va schimba cursul evenimentelor, iar operațiunea militară specială va continua”.

"Tancurile voastre ucid civili" şi "America este o ţară teroristă". Cu asemenea sloganuri a fost întâmpinată Lynne Tracy, noul ambasador american la Moscova. Cum micul grup de protestatari scanda în linie cu directivele puterii, nimeni nu i-a deranjat.

Armata ucraineană a mulțumit Olandei - despre care afirmă că este țara care "a învins în mod faimos marea" - pentru că o ajută să înfrângă Rusia prin asistența militară pe care o acordă Kievului.

"Și știți că am aprecia cu adevărat F-16!" - a adăugat ministerul apărării de la Kiev, cu referire la posibilitatea trimiterii unor aeronave de luptă forțelor armate ucrainene. Ministrul olandez de externe a declarat deja în fața parlamentului că guvernul lui Mark Rutte va analiza posibilitatea trimiterii unor avioane F-16 Ucrainei, dacă Kievul le va solicita.

Între timp, o companie rusă care fabrică echipamente energetice a promis o recompensă de 5 milioane de ruble, aproximativ 65.000 de euro, primilor soldați ruși care distrug sau capturează tancuri germane, Leopard, sau americane, Abrams, pe câmpurile de luptă din Ucraina. Și pentru eventuale avioane de luptă occidentale livrate Ucrainei a fost promisă o recompensă, de trei ori mai mare!

 

Citește și...
Nouă convorbire între Macron și Zelenki. Cei doi președinți au discutat despre organizarea unui „summit pentru pace”
Nouă convorbire între Macron și Zelenki. Cei doi președinți au discutat despre organizarea unui „summit pentru pace”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, „eforturile diplomatice care trebuie făcute pentru a organiza un summit pentru pace”, în timpul unei conversaţii telefonice sâmbătă.

Referendum în Franța. Trotinetele electrice de închiriat ar putea fi interzise pe străzi
Referendum în Franța. Trotinetele electrice de închiriat ar putea fi interzise pe străzi

Este o zi importantă în capitala Franței. Toți rezidenții cu drept de vot, parizieni sau cetățeni ai altor state europene, sunt chemați la referendum. În vizor sunt trotinetele electrice de închiriat.  

Scandal monstru la Roma. Trei activiști pentru mediu au vărsat un lichid negru în apa unei fântâni arteziene
Scandal monstru la Roma. Trei activiști pentru mediu au vărsat un lichid negru în apa unei fântâni arteziene

A fost scandal monstru la Roma, în faimoasa Piazza di Spagna. Trei activiști pentru mediu au vărsat un lichid negru în apa unei fântâni arteziene, sub privirile înmărmurite ale turiștilor și localnicilor.  

Recomandări
Au fost identificați doi dintre românii cu cetățenie canadiană care au murit în timp ce treceau ilegal granița în SUA
Au fost identificați doi dintre românii cu cetățenie canadiană care au murit în timp ce treceau ilegal granița în SUA

Doi dintre cei patru imigranți de origine română morți în Canada, într-o tentativă de a trece ilegal frontiera în Statele Unite, au fost identificați de poliția canadiană.

Război în Ucraina. Șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Pavel, a fost arestat pentru că a susținut Rusia
Război în Ucraina. Șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Pavel, a fost arestat pentru că a susținut Rusia

În anticipata sa contraofensivă, Ucraina va încerca să împartă trupele invadatoare în două, pentru a străpunge coridorul terestru dintre Rusia și peninsula Crimeea și să taie liniile de aprovizionare.

FOTO și VIDEO. Furtunile și tornadele au făcut ravagii în sud-vestul SUA. 21 oameni au murit până acum
FOTO și VIDEO. Furtunile și tornadele au făcut ravagii în sud-vestul SUA. 21 oameni au murit până acum

Şapte decese legate de evenimente meteorologice extreme au fost confirmate, sâmbătă, în Tennessee.