Reacția lui Zelenski când a ajuns față în față cu oficialii ruși pentru prima dată de la declanșarea războiului

Volodimir Zelenski
Getty

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a constatat, în discursul pronunţat miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, că popoarele şi guvernele şi-au pierdut încrederea în capacitatea şi dorinţa ONU de a apăra frontierele suverane ale ţărilor.

El a cerut ONU să elimine dreptul de veto al Rusiei din Consiliul de Securitate, afirmând că este nevoie de o reformă majoră, relatează The Guardian.

În alocuţiunea excepţională rostită miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU, Zelenski a denunţat "agresiunea criminală" a Moscovei împotriva ţării sale şi "blocarea" organismului ONU din cauza dreptului de veto al Rusiei.

El a spus că în sistemul actual al ONU, ceilalţi membri sunt mai puţin influenţi decât puterea de veto a Rusiei. "În aceste zile, în Adunarea Generală, auzim prea des cuvântul inegalitate în lume. Inegalitatea este menţionată de diferite naţiuni, atât mai mari, cât şi mai mici. Tocmai această inegalitate este cea care face ca ONU să fie ineficientă”, a afirmat Zelenski.

Consiliul de Securitate ar trebui să fie "pe deplin responsabil" în faţa statelor membre ale ONU şi membrii săi permanenţi ar trebui să reflecte "realităţile actuale", a arătat Zelenski.

Ucraina consideră că este "nedrept" ca miliarde de oameni să nu aibă un reprezentant permanent în Consiliul de Securitate, în timp ce Rusia are unul, a spus el.

El solicitat şi ca "unitatea africană" să aibă un loc permanent în Consiliu şi a spus că Asia merită, de asemenea, o reprezentare permanentă mai largă. Germania ar trebui să aibă un loc printre membrii permanenţi ai Consiliului, la fel ca şi statele din Pacific, a pledat el.

"Din păcate, acest loc în Consiliul de Securitate, pe care Rusia îl ocupă ilegal", a fost ocupat de "mincinoşi a căror slujbă este să spele agresiunea şi genocidul" desfăşurate de Rusia în Ucraina.

Zelenski a cerut ONU să elimine dreptul de veto al Rusiei din Consiliul de Securitate, afirmând că este nevoie de o reformă majoră. "Dreptul de veto în mâinile agresorului blochează ONU", a spus el. "Este imposibil să oprim acest război, deoarece toate eforturile se confruntă cu veto-ul agresorului sau al celor care îl susţin pe agresor", a adăugat preşedintele ucrainean.

Adunarea Generală a ONU ar trebui să primească o putere reală de a depăşi dreptul de veto atunci când un membru dă dovadă de agresivitate, a propus Zelenski. El a cerut ca dreptul de veto al Rusiei să fie eliminat, iar Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate.

Zelenski a arătat că ţările formează noi alianţe în afara ONU din cauza modului în care ONU a gestionat invazia Rusiei în ţara sa şi a spus că ONU s-a dovedit a fi "ineficientă". Omenirea nu-şi mai pune speranţele în ONU atunci când vine vorba de apărarea graniţelor suverane ale naţiunilor, a constatat Zelenski, care s-a adresat în persoană Consiliului de Securitate al ONU, în premieră de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva ţării sale, în urmă cu mai bine de un an şi jumătate.

Liderul de la Kiev a declarat că mulţumeşte tuturor ţărilor care au recunoscut agresiunea rusă ca fiind o încălcare a Cartei ONU, dar a subliniat că acest lucru nu a "schimbat nimic" pentru Rusia în cadrul ONU, pentru că ONU s-a aflat "într-un impas în ceea ce priveşte chestiunile legate de agresiune" ca urmare a veto-ului Rusiei.

Însă şi-a exprimat încrederea că organizaţia care reuneşte 193 de state este "capabilă de mai mult".

"Ştiu că ONU este capabilă de mai mult. Sunt încrezător că poate funcţiona cu adevărat Carta ONU în beneficiul păcii şi securităţii la nivel global. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să se întâmple, discuţiile şi proiectele de ani de zile privind reforma ONU trebuie să se traducă într-un proces viabil de reformă a ONU şi nu ar trebui să se refere doar la reprezentarea aici, în Consiliul de Securitate, şi la utilizarea dreptului de veto", a spus Zelenski.

Zelenski a fost față în față cu oficialii ruși pentru prima dată de la începutul războiului, potrivit France24.

"Cele mai multe ţări din lume recunosc adevărul despre acest război", a declarat Zelenski, care a vorbit cu faţa la ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, care era aşezat în faţa sa.

"Aceasta este o agresiune criminală şi nejustificată a Rusiei împotriva naţiunii noastre, care vizează acapararea teritoriului şi a resurselor Ucrainei", a acuzat el.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american Antony Blinken urmau, de asemenea, să se adreseze Consiliului de Securitate.

Zelenski a părăsit însă sala de şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU înainte ca ministrul rus de externe să înceapă să vorbească. Nici Lavrov nu a fost prezent la discursul lui Zelenski, notează AFP.

Înainte de începerea reuniunii, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, s-a opus ca Zelenski să se adreseze celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, organism care este prezidat de Albania în luna septembrie. Eforturile sale au rămas fără ecou. Ambasadorul rus s-a plâns că preşedintele ucrainean este lăsat să vorbească înaintea celorlalţi membri ai Consiliului, denunţând un organism "transformat într-un one-man show" şi un "spectacol". Premierul albanez Edi Rama, care prezidează Consiliul, a replicat: "Opriţi războiul şi preşedintele Zelenski nu va mai vorbi".

Articol recomandat de sport.ro
Cu cine vrea să intre Ed Sheeran în ring: ”Te bat, nenorocitule!”
Cu cine vrea să intre Ed Sheeran în ring: ”Te bat, nenorocitule!”
Citește și...
Interzicerea fumatului, extinsă în noi locuri publice. Cât va costa un pachet de țigări în Franţa în 2025 - 2026
Interzicerea fumatului, extinsă în noi locuri publice. Cât va costa un pachet de țigări în Franţa în 2025 - 2026

Preţul unui pachet de ţigarete urmează să se scumpească în Franţa, în 2025 la 12 euro, iar în 2026 la 13 euro, anunţă marţi ministrul francez al Sănătăţii Aurélien Rousseau, care a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP.

 

Ucrainenii trag cu tot ce au: Soldații Kievului folosesc o mitralieră din Primul Război Mondial (Foto & Video)
Ucrainenii trag cu tot ce au: Soldații Kievului folosesc o mitralieră din Primul Război Mondial (Foto & Video)

Forțele ucrainene își dovedesc încă o dată ingeniozitatea. O înregistrare video arată cum este folosită pe front o mitralieră din Primul Război Mondial.

Momentul în care un tractor urmărit de poliție se răstoarnă pe o autostradă din Canada. Șoferul a fost reținut
Momentul în care un tractor urmărit de poliție se răstoarnă pe o autostradă din Canada. Șoferul a fost reținut

Un bărbat a fost reținut după ce tractorul pe care îl conducea a lovit o mașină de poliție care îl urmărea și s-a răsturnat. Momentul impactului a fost filmat.

Recomandări
Ce primesc de mâncare ostaticii ținuți sub pământ de către teroriștii Hamas. ”Au lumină doar două ore pe zi”
Ce primesc de mâncare ostaticii ținuți sub pământ de către teroriștii Hamas. ”Au lumină doar două ore pe zi”

Al patrulea grup de ostatici israelieni - format din nouă copii și două femei - a fost eliberat luni noapte de gruparea Hamas.  

Miniştrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi tensiunile Serbia-Kosovo
Miniştrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi tensiunile Serbia-Kosovo

Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de marţi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo, potrivit DPA.

 

Președintele Klaus Iohannis pleacă în Dubai chiar de Ziua României. Va ține un discurs în Emiratele Arabe
Președintele Klaus Iohannis pleacă în Dubai chiar de Ziua României. Va ține un discurs în Emiratele Arabe

Pre;edintele Klaus Iohannis pleacă în Dubai chiar de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Șeful statului urmează să țină un discurs în Emiratele Arabe Unite, sâmbătă dimineață, la Conferința mondială pentru acțiuni climatice.