Război în Fâșia Gaza. Israelul intensifică raidurile aeriene şi combate revoltele interne

×
Codul embed a fost copiat

Israelul este angajat pe două fronturi, intensificând raidurile aeriene împotriva militanţilor islamişti ai Hamas din Fâşia Gaza şi combătând revoltele din oraşele sale cu populaţie mixtă, iudeo-arabă, transmite joi AFP.

La scurt timp după miezul nopţii de miercuri spre joi, alarmele s-au activat în sudul ţării, la Tel Aviv însă, pentru prima oară de la escaladarea violenţelor luni, şi în nordul Israelului.

Între timp, forţele aeriene israeliene au lovit poziţii ale Hamas din Fâşia Gaza vizând, printre altele, obiective care au legătură cu operaţiunile de contraspionaj ale Hamas, precum şi locuinţa unui comandat al mişcării, Iyad Tayeb.

În Fâşia Gaza, cel mai recent bilanţ al victimelor indică 67 de morţi, inclusiv 17 copii, şi aproape 400 de răniţi.

În tabăra israeliană, numărul morţilor a crescut la şapte.

Citește și
LIVE UPDATE Criza din Ucraina. Dmitri Medvedev: Ucraina a devenit o jucărie în mâinile NATO
Războiul din Gaza: SUA trimit un emisar în Orientul Mijlociu pentru a cere detensionarea situaţiei
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

"Ca represalii pentru raidul asupra turnului Al-Shoruk şi moartea unui grup de lideri", Hamas a lansat miercuri seară peste o sută de rachete spre Israel, dintre care mai multe au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă Domul de fier.

Astfel, numărul rachetelor lansate spre Israel de mai multe grupări armate palestiniene de la începutul săptămânii se ridică la aproximativ 1.500.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat hotărât să continue să atace şi să slăbească capacităţile militare ale Hamas.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu sediul în Cisiordania, locul protestelor, al ciocnirilor şi al atacurilor împotriva forţelor israeliene care au ucis trei persoane marţi, i-a cerut preşedintelui american, Joe Biden, într-o discuţie telefonică, să "oprească atacurile israeliene".

În culise, Qatarul, Egiptul şi ONU lucrează, de asemenea, pentru a facilita o mediere. Ministrul egiptean de externe a luat legătura cu omologul său israelian pentru a încerca, fără succes pentru moment, să îl convingă să oprească raidurile asupra Fâşiei Gaza. Un emisar american este aşteptat să sosească în regiune.

Hamas a lansat o primă rundă de rachete asupra Israelului în semn de solidaritate cu cei peste 700 de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheii din Ierusalimul de Est.

Toate zborurile spre aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, redirecţionate

 

Toate zborurile în direcţia aeroportului internaţional Ben Gurion din Tel Aviv sunt redirecţionate până la noi ordine, au anunţat joi autorităţile aeroportuare israeliene, după mai multe zile cu tiruri de rachete dinspre Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării islamiste Hamas, informează AFP.

Avioanele vor fi redirecţionate către aeroportul Ramon de lângă Eilat, în sudul Israelului, au precizat autorităţile aeroportuare.

Această decizie nu afectează deocamdată zborurile care decolează de pe aeroport.

Marţi seara, autorităţile israeliene au suspendat temporar traficul aerian dinspre şi spre aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv, din cauza numeroaselor rachete trase dinspre Fâşia Gaza de către islamişti ai Hamas asupra metropolei israeliene.

De luni seara, de la începutul escaladării militare între Hamas, mişcare islamistă armată aflată la putere în Fâşia Gaza, şi Israel, în jur de 1.600 de rachete au fost trase dintre enclava palestiniană spre teritoriul israelian, potrivit celui mai recent bilanţ al armatei.

De partea israeliană, şapte persoane au fost ucise, printre care un copil de şase ani şi un soldat, în tiruri de rachete, inclusiv rachete antitanc, dinspre Fâşia Gaza.

Preşedintele Biden a discutat telefonic cu premierul israelian Netanyahu

 

Preşedintele american Joe Biden a discutat miercuri telefonic cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la scurt timp după anunţul trimiterii unui emisar în Israel şi teritoriile palestiniene, Hady Amr, în contextul escaladării violenţelor în ultimele zile, informează AFP.

"Am avut o discuţie cu Bibi Netanyahu", a anunţat preşedintele Biden la Casa Albă.

"Speranţa mea este ca situaţia să se rezolve cât mai rapid posibil, dar Israelul are dreptul să se apere atunci când mii de rachete sunt lansate spre teritoriul său", a adăugat preşedintele american.

Misiunea lui Hady Amr, un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat, este aceea de a solicita "în numele preşedintelui Biden o dezescaladare a violenţei", a precizat secretarul de stat Antony Blinken.

Tot miercuri, şeful diplomaţiei americane a discutat telefonic cu premierul Netanyahu, căruia i-a reiterat apelul către toate părţile privind dezescaladarea tensiunilor şi încetarea violenţei.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a discutat şi el cu omologul israelian, Benny Gantz, cerând ambelor părţi să "ia măsuri pentru a restabili liniştea".

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu liderul palestinian Mahmoud Abbas

 

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri seară, pe Twitter, că a discutat telefonic cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi a cerut încetarea lansării de rachete din Fâşia Gaza către Israel, transmite joi AFP.

"Am vorbit cu preşedintele Abbas despre situaţia actuală din Ierusalim, Cisiordania şi Gaza. Am transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti. Am subliniat necesitatea de a pune capăt atacurilor cu rachete şi de a reduce tensiunile", a scris pe Twitter şeful diplomaţiei americane.

"Israelienii şi palestinienii merită în egală măsură libertate, demnitate, securitate şi prosperitate", a adăugat Blinken.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
VIDEO. Cum funcționează sistemul antirachetă Iron Dome, care a protejat Israelul de rachetele lansate de Hamas
VIDEO. Cum funcționează sistemul antirachetă Iron Dome, care a protejat Israelul de rachetele lansate de Hamas

Conflictul dintre Israel și militanţii palestinieni din Fâșia Gaza a luat o amploare fără precedent. De 48 de ore plouă cu rachete asupra orașelor din sudul și centrul țării, unde trăiesc și un sfert de milion de israelieni de origine română.

Războiul din Gaza: SUA trimit un emisar în Orientul Mijlociu pentru a cere detensionarea situaţiei
Războiul din Gaza: SUA trimit un emisar în Orientul Mijlociu pentru a cere detensionarea situaţiei

SUA vor trimite un emisar în Orientul Mijlociu pentru a le cere israelienilor şi palestinienilor să oprească escaladarea conflictului după o serie de raiduri şi de ciocniri din ultimele zile, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

”Este război”. De două zile, Israelul este supus unui baraj de rachete Hamas
”Este război”. De două zile, Israelul este supus unui baraj de rachete Hamas

În cea mai gravă escaladare a conflictului cu palestinienii din ultimii 7 ani, Israelul este supus unui baraj de rachete Hamas, de o intensitate fără precedent.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.