Premoniție sumbră pentru Putin: „Dacă pierdem războiul și nu e strâns de gât înainte, unul ca Navalnîi îl va trimite la Haga”

×
Codul embed a fost copiat

„Pentru prima dată după 150 de ani, Rusia este singură”, a declarat, vineri, fostul președinte Dmitri Medvedev, la un post de radio local.

Potrivit unor publicații occidentale, atmosfera în tabăra rusă nu e deloc optimistă: ofensiva Kremlinului a eșuat lamentabil, iar Moscova se pregătește acum de apărare, când contraofensiva ucraineană este așteptată în orice moment.

În Crimeea, spun serviciile ucrainene de informații, ocupanții ruși și colaboraționiștii au început să-și evacueze familiile, de teama unui atac fulger al Ucrainei.

În estul Ucrainei se dau lupte grele pentru fiecare petec de pământ, însă ofensiva rusă aproape că a stagnat în jurul orașului Bahmut, centrul unor lupte sângeroase în ultimele câteva luni.

Potrivit publicației Bloomberg, Kremlinul a renunțat la ofensivă în această primăvară și își va concentra eforturile ca să blocheze mult așteptata contraofensivă ucraineană.

Citește și
medvedev, arme nucleare
Medvedev, după ce Germania a anunțat că îl arestează pe Putin dacă întră în țară: ”Este o declarație de război”

Fost lider pro-rus: „Trupele rusești luptă ilegal”

În tabăra rusă, însă, unii propagandiști au început să-și piardă încrederea în victorie. Este cazul unui fost spion rus, dar și fost ministru de război al așa-zisei Republici Populare Donețk, care critică, mai nou, toate deciziile Kremlinului.

Igor Girkin, fost ministru de război al DPR: „Trupele (rusești) care luptă pe linia frontului în acest moment nu au niciun statut legal. Așa că, dacă așa-zisa operațiune militară specială eșuează, niciun soldat nu poate spune că se supunea unui ordin, pentru că din punct de vedere legal nu avea niciun drept să îl urmeze. Cum poate un soldat, atunci când nu a fost declarat războiul, să tragă într-un reprezentant al altui stat suveran? E un criminal”.

Fostul spion a răspuns în termeni duri când a fost întrebat dacă sunt șanse ca Putin să fie judecat pentru crime de război.

Igor Girkin, fost ministru de război al DPR: „Dacă pierdem războiul și (Putin) nu e strâns de gât înainte, unul ca Navalnîi îl va trimite la Haga”.

Pe de altă parte, chiar și liderul grupării mercenare Wagner, Evgheni Prigojin, a respins unul dintre sloganurile preferate ale Kremlinului, care susține încă de la începutul războiului din Ucraina că Rusia luptă cu trupe NATO.

Evgheni Prigojin: „Suntem în război, exclusiv cu armata ucraineană, cu anumite grupuri de psihopați și mercenari care vor doar să ucidă ruși și cu cei care susțin Ucraina din punct de vedere moral, mental, și e de înțeles de ce s-au oferit voluntari”.

Kievul face pregătiri intensive pentru viitoarea contraofensivă. În Germania sunt aproape 4.000 de militari ucraineni care se antrenează pe blindatele americane Bradley și Stryker. Iar în Marea Britanie sunt câteva zeci de artileriști care se familiarizează cu obuzierele autopropulsate AS-90.

Rusia este conștientă de planurile Ucrainei pentru o contraofensivă - spune Dmitri Medvedev, adjunctul lui Putin la conducerea Consiliului de securitate al Rusiei.

Dmitri Medvedev: „Trebuie să atingem toate obiectivele care au fost stabilite pentru a ne proteja teritoriile. Și nimic nu poate fi exclus. Dacă trebuie să ajungem la Kiev, atunci va trebui să mergem la Kiev. Dacă trebuie să mergem la Liov, va trebui să mergem la Liov, pentru a eradica această contagiune”.

Rusia, noi amenințări cu arme nucleare

Medvedev a amenințat chiar cu recurgerea la arme nucleare, dacă Ucraina ar încearca să preia Crimeea: „Dacă vorbim despre unele lucruri serioase care sunt legate de o încercare de recucerire a Crimeei... Este destul de evident că acestea sunt motive pentru utilizarea tuturor mijloacelor de apărare, inclusiv a doctrinei descurajării nucleare. Există în mod evident motive pentru utilizarea absolut a oricăror arme. Sper că prietenii noștri de peste Ocean își dau seama de asta”.

Între timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a decorat soldați ai marinei ruse care ar fi doborât trei drone cu explozibil ucrainene, ce au vizat, zilele trecute, vase din flota rusă de la Marea Neagră, aflate la Sevastopol, în Crimeea.

Serghei Șoigu: „Ați făcut ce trebuia să faceți, v-ați îndeplinit datoria de serviciu. Nu v-ați pierdut capul, ați dat dovadă de inventivitate, încredere și, într-o anumită măsură, de abnegație. Nu toată lumea reușește să înfrunte inamicul în acest fel!”.

Un lucru e clar: Rusia se pregătește pentru un război de durată. Iar asta se poate observa și din educația pe care o primesc copiii ruși în această perioadă. În aceste imagini, o fată de la o școală rusească recită o poezie patriotică, în timp ce pe fundal rulează fotografiile unor soldați ruși morți în Ucraina.

Pe de altă parte, organizația caritabilă Salvați Ucraina a difuzat aceste imagini cu 17 copii ucraineni, deportați, care au putut fi aduși înapoi în Ucraina. Sunt copii din regiunile Herson și Harkov, care ar fi fost mutați în teritoriile ucrainene ocupate sau chiar în Rusia. După ce ucrainenii au eliberat, în parte, Hersonul și complet regiunea Harkov, rușii au refuzat să returneze copii. Părinții au încercat să-i recupereze și unii ar fi reușit, cu ajutorul organizației caritabile.

Citește și...
Miliția Wagner s-ar reorienta spre Africa, după ce a ajuns „carne de tun” în Ucraina și după ce Prigojin s-a certat cu Putin
Miliția Wagner s-ar reorienta spre Africa, după ce a ajuns „carne de tun” în Ucraina și după ce Prigojin s-a certat cu Putin

Miliția Wagner, formată din mercenari ruși, și-ar fi îndreaptat atenția către Africa, după ce grupul oligarhului rus Evgheni Prigojin a suferit pierderi uriașe în Ucraina, dar și după ce el s-ar fi certat cu președintele rus Vladimir Putin.

Medvedev, după ce Germania a anunțat că îl arestează pe Putin dacă întră în țară: ”Este o declarație de război”
Medvedev, după ce Germania a anunțat că îl arestează pe Putin dacă întră în țară: ”Este o declarație de război”

Arestarea președintelui Federației Ruse în străinătate prin decizia Curții Penale Internaționale (CPI) va fi o declarație de război, a declarat Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, informează TASS.

Campania Kremlinului de a distruge infrastructura energetică a Ucrainei a eșuat. Rusia își reorientează atacurile
Campania Kremlinului de a distruge infrastructura energetică a Ucrainei a eșuat. Rusia își reorientează atacurile

Vladimir Putin nu are, deocamdată, planuri de pace în Ucraina. Prin urmare Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor serios Kievului pe termen lung, a spus secretarul general al NATO.

Recomandări
Regele Charles și-a pupat vecinele din Valea Zălanului. Darul care l-a făcut curios: ”Abia aștept să gust! Pentru ce e bun?”
Regele Charles și-a pupat vecinele din Valea Zălanului. Darul care l-a făcut curios: ”Abia aștept să gust! Pentru ce e bun?”

Regele Charles al III-lea își trage sufletul în aceste zile în locurile de poveste din Transilvania, la care tânjește an de an. Suveranul britanic a zâmbit fericit când a ajuns în Valea Zălanului, unde oamenii l-au așteptat cu bucurie și cu multe flori.  

Recep Erdogan a fost investit oficial președinte al Turciei, la al treilea mandat și după 20 de ani de putere
Recep Erdogan a fost investit oficial președinte al Turciei, la al treilea mandat și după 20 de ani de putere

Recep Tayyip Erdogan a depus jurământul ca șef al statului şi îşi începe noul mandat prezidențial de 5 ani, după alţi 20 în care s-a aflat la putere, întâi ca premier, apoi ca președinte al Turciei.

Incendiu la un hotel-restaurant din Mândra, județul Brașov. Persoanele aflate în interior s-au autoevacuat
Incendiu la un hotel-restaurant din Mândra, județul Brașov. Persoanele aflate în interior s-au autoevacuat

Un incendiu a cuprins, sâmbătă seară, acoperişul unui hotel-restaurant din localitatea Mândra, judeţul Braşov, pompierii intervenind cu mai multe autospeciale. Persoanele care se aflau în clădire au reuşit să iasă.