Peste 3.000 de rachete au fost lansate spre Israel, în ultima săptămână. Bilanţul tragic al conflictului

Dată publicare: 17-05-2021 19:09
Dată actualizare: 17-05-2021 20:04


"Operațiunea împotriva Hamas va continua cu toată forța, și va mai trece timp, până la restaurarea calmului''. Astfel sună avertismentul premierului israelian, Beniamin Netanyahu.

Drept dovadă, loviturile aeriene au continuat și astăzi, în Fâșia Gaza, după ce raidurile de duminică noapte au fost unele dintre cele mai dure, de la începerea conflictului, intrat în a doua săptămână. Dar, și militanții Hamas lansează mereu salve de rachete spre teritoriul Israelului. Au fost peste 3.000, în 7 zile.

Cele mai recente raiduri israeliene au vizat tunelurile folosite de militanții Hamas și casele unor lideri ai grupării jihadiste. Dar și căile de acces și liniile de curent electric au fost avariate de bombardamente.

Oficialii palestinieni spun că duminică a fost cea mai sângeroasă zi, în Gaza, de la începutul conflictului cu peste 40 de morți.

O fetiță a fost captivă cel puțin zece ore printre dărmături. Dar a supraviețuit, iar tatăl ei a putut s-o ia din nou în brațe. Un miracol în mijlocul suferinței si distrugerilor. Israelul susține că raidurile îi vizează pe militanții palestinieni, dar civilii plătesc prețul, adesea.

Un bebeluș de 5 luni, rănit, și tatăl său sunt singurii supraviețuitori după ce restul familiei a pierit într-un bombardament israelian.

De partea cealată a graniței, sistemul de apărare Cupola de fier interceptează cele mai multe dintre rachetele lansate în salve dinspre Gaza. Israelul a anunțat, însă, că au fost peste 3.100 de rachete lansate într-o săptămână - o amenințare permanentă, mai ales pentru cei care trăiesc în sudul Israelului.

Un palestinian a intrat cu mașina într-un punct de control în cartierul Sheikh Jarrah, din Ierusalimul de est. Șase polițiști israelieni au fost răniți, înainte ca atacatorul să fie împușcat mortal. Familii palestiniene din cartierul respectiv sunt amenințate cu evacuarea. Iar furia pentru această măsură care ar urma să fie decisă în justiție a fost una dintre scânteile care au aprins această criză.

Distrugerile si pierderile de vieți omenești din Gaza și salvele de rachete trase spre teritoriul israelian sunt argumentele dureroase pentru necesitatea încetării ostilităților.

Până acum, peste 200 de oameni au murit în Gaza, inclusiv zeci de militanți Hamas. De partea cealaltă, în Israel au murit 12 oameni.

Tags: israel, hamas, rachete,


VIDEO PROTVPLUS.RO