Pasarica sabotoare: a stricat un sistem al Acceleratorului de particule!


Ultimul update: Miercuri 24 Octombrie 2012 20:53
Data publicarii: Luni 09 Noiembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri externe
experiment Geneva

O pasare care a scapat cateva firimituri de paine pe o instalatie a acceleratorului de particule de la Geneva a reusit sa provoace un scurtcircuit la sistemul de racire al dispozitivului.

 

Potrivit comunicatului emis de Centrul european de cercetare nucleara scurtcircuitul a fost cauzat de "socul" provocat de caderea bucatilor de paine pe instalatia electrica de racire. Firimiturile au determinat o usoara incalzire, dar potrivit oficilalior CERN, totul a revenit la normal, iar operatiunile au fost reluate in noaptea de 5 noiembrie.

Se pare ca expertii CERN sunt dezamagiti de defectiunile produse si doresc sa ramana prudenti in declaratii.

Acceleratorul de particule de la Geneva a fost gandit in vederea obtinerii unor progrese majore in descifrarea compozitiei materiei si a originilor universului.

CERN tocmai ce declansase operatiunile de racire a miezului acceleratorului, etapa necesara pentru repornirea acestuia la mijlocul lunii noiembrie.

Inugurarea oficiala a acceleratorului de particule a avut loc in septembrie 2008. Peste 7000 de fizicieni au lucrat 12 ani in echipa pentru a-l construi. Pretul aproximativ al proiectului  este de 3,76 miliarde de euro.

Cercetatorii au fost lipsiti de sansa pana acum. Experimentul a fost oprit de doua ori de la inaugurare din cauza a doua pene succesive.

Ipoteza incredibila! Acceleratorul de particule, sabotat...."din viitor"

Sursa: AFP

Ipoteza incredibila! Acceleratorul de particule, sabotat....
Acceleratorul de particule, descoperirea stiintifica a anului
VIDEO PROTVPLUS.RO