Orașul de peste graniță „invadat” de români după ce am intrat în Schengen: „Ne place foarte mult”

De-a lungul timpului a existat un trafic constant între Giurgiu și Ruse, dar odată cu intrarea în Schengen, numărul românilor care călătoresc peste graniță a crescut simțitor. Mulți aleg să facă asta din cauza prețurilor mai mici.
Intrarea completă a României și Bulgariei a decis noi oportunități pentru românii care decid să treacă granița pentru a cumpăra produse mai ieftine de la vecini, arată France24.
Printre cei care au trecut granița se numără și Cristian, care parcurge 75 de kilometri București până la Rousse, pentru a se aproviziona cu țigări sau parfumuri „mai ieftine” și să facă în acest fel economii.
„Cu Schengen este mai rapid: nu mai trebuie să stăm la coadă pentru a ne verifica actele”, a spus el.
La sfârșit de săptămână, un șir lung de mașini cu numere de înmatriculare preponderent românești traversează podul de frontieră spre centrul comercial bulgăresc, aducând cu ele turiști care stimulează economia locală.
Numărul românilor care trec granița, în creștere
Potrivit datelor Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, aproximativ 160.000 de mașini au trecut granița la Giurgiu între ianuarie și martie 2025, față de 128.000 în aceeași perioadă de trei luni a anului trecut.
Cu un turism în plină expansiune în Ruse, al cincilea oraș ca mărime din Bulgaria a început să satisfacă noua sa clientelă, cu meniuri de restaurant tipărite în limba română și personal care știe limbile vorbite de ambele părți ale Dunării.
„E mai ușor să venim acum. Ne place foarte mult acest loc, este unul dintre preferatele noastre”, a spus profesoara Claudia Badarau.
Integrarea deplină în spațiul Schengen, care numără acum 29 de țări, a avut „un impact pozitiv asupra orașului, deoarece sunt mult mai mulți turiști”, a declarat Todor Ratsov. Șeful unui restaurant.
„Sunt destul de mulți turiști români, în special din cauza intrării mai ușoare”, a spus el, adăugând că «90%din meniurile sale» sunt acum și în limba română.
Potrivit lui Adrian Nikolov, economist principal la think-tank-ul Institute for Market Economics din Sofia, „efectul este aproape exclusiv legat de turism”. În timp, a adăugat Nikolov, va fi interesant de evaluat impactul acestei situații asupra cifrei de afaceri a hotelurilor și restaurantelor.