Marina Regala Britanica trimite in Golful Persic cea mai PUTERNICA nava, gata sa lupte cu Iranul

Ultima actualizare: 27-09-2012 15:52
HMS Daring

Marina Regala Britanica a decis sa trimita in Golful Persic cea mai puternica nava maritima a sa, intr-o prima misiune, pentru a le arata iranienilor ca nu au nicio sansa sa blocheze Stramtoarea Ormuz, asa cum au amenintat.

In urma cu doar cateva zile, Iranul a amenintat ca este gata sa blocheze Stramtoarea Ormuz, daca UE si SUA vor continua sa aplice sanctiuni Teheranului in privinta exportului de petrol. Stramtoarea Ormuz este un canal de transport foarte important din Golful Persic: in 2011 au trecut pe aici 17 milioane de barili de petrol in fiecare zi.

Oficialii militari britanici sunt de parere ca trimiterea distrugatorului HMS Daring in aceasta regiune va da un semnal puternic Iranului, datorita puterii de foc deosebite si a tehnologiei de ultima ora care se afla pe aceasta nava de razboi in valoare de un miliard de lire sterline. De altfel, secretarul britanic al Apararii, Philip Hammond, a avertizat public Iranul ca orice incercare de blocare a Stramtorii Ormuz va fi "ilegala si fara succes".

Potrivit Daily Telegraph, nava de razboi HMS Daring este dotata cu cea mai noua tehnologie radar, care ii permite sa intercepteze si sa doboare orice racheta a Iranului sau avion de atac. Echipajul va pleca din Portsmouth miercuri, 11 ianuarie 2012, avand la bord 190 de militari. Nava va trecre prin Canalul Suez si va ajunge in Golf la sfarsitul lunii, inlocuind fregata Type 23, care se afla deja acolo.

Pe de alta parte, Iranul a terminat deja exercitiul militar naval, care a durat 10 zile in apele din aproierea Stramtorii Ormuz. Printre manevrele efectuate s-au aflat si trageri cu proiectile construite in China, de tip C-802. Vineri, Teheranul a anuntat ca va incepe un nou exercitiu militar, in aceeasi zona. Amiralul Ali Fadavi, comandantul fortei navale iraniene a Garzilor Revolutionare, a avertizat ca, de aceasta data, acest exercitiu va fi "diferit" de primul.

O sursa din cadrul Marinei regale Britanice a declarat ca mai multe nave engleze vor fi trimise in Golful Persic, una dintre acestea - HMS Dauntless - fiind deja in pregatiri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO