Joe Biden a depus jurământul în calitate de preşedinte al SUA: „Aceasta este ziua Americii, a democraţiei”

×
Codul embed a fost copiat

Noul președinte american Joe Biden și-a preluat mandatul, miercuri, în cadrul unei ceremonii neobișnuite pentru istoria americană.

 

De acum fost președinte, Donald Trump nu a vrut să îl aștepte pe Joe Biden și să-i predea democratic puterea, așa cum s-a întâmplat în cazul său, acum patru ani și așa cum au procedat majoritatea președinților americani.

Joe Biden face o pledoarie pentru unitate în discursul său inaugural
 

 

Citește și
Joe si Jill Biden
Cine îi va întâmpina pe Joe și Jill Biden la Casa Albă. Absența lui Trump, fără precedent în ultimul secol
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Preşedintele american Joe Biden a pledat pentru unitate în discursul său de după depunerea jurământului, cerându-le oamenilor să aibă "un nou început" şi să nu lase politica să fie un "foc dezlănţuit" care provoacă divizare, relatează dpa.

"Pentru a depăşi aceste provocări, a ne vindeca sufletul şi a asigura viitorul Americii avem nevoie de mai mult decât cuvinte. Este nevoie de lucrul cel mai greu de obţinut într-o democraţie: de unitate", a spus Biden.

"Trebuie să punem capăt acestui război care aruncă roşul împotriva albastrului, ruralul împotriva urbanului, conservatorul împotriva liberalului. Putem face acest lucru - dacă ne deschidem sufletele în loc să ne împietrim inimile", a adăugat el.

"Întregul meu suflet este în asta - să aduc America împreună, să unesc poporul nostru, să unesc naţiunea noastră şi îi cer fiecărui american să mi se alăture în această cauză", a declarat Biden în cadrul discursului său.

"Puneţi capăt strigătelor şi reduceţi temperatura. Pentru că fără unitate nu există pace, nu există progres. Numai indignare obositoare", a mai spus al 46-lea preşedinte al SUA.

Biden i-a denunţat pe toţi cei care se folosesc de minciuni pentru a ajunge la putere şi s-a angajat să fie un preşedinte al tuturor cetăţenilor, care guvernează plecând de la fapte şi adevăr.

"Există adevăr şi există minciuni. Minciuni spuse pentru putere şi pentru profit. Însă putem să nu fim de acord, asta este democraţia", a mai spus Biden în discursul său de învestitură.

UPDATE 19:00 Joseph R. Biden a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. El a devenit al 46-lea preşedinte al SUA

 

 

Democraţia a învins, a declarat Joe Biden, care a lansat un apel la unitate în discursul său inaugural, rostit imediat după încheierea ceremoniei de învestitură, desfăşurată la Capitoliul din Washington.

''În această clipă, prieteni, democraţia a învins. Astăzi sărbătorim victoria nu a unui om, ci a unei cauze, cauza democraţiei'', a spus Biden.

''Aceasta este ziua Americii. Aceasta este ziua democraţiei. O zi a istoriei şi a speranţei, a reînnoirii şi hotărârii", a insistat Biden, care a salutat "oamenii buni" din ţară. "Am ajuns până aici. Mai avem mult de mers", a lansat el. Biden a notat că ţara trece prin vremuri "dificile", făcând referire la pandemia de coronavirus şi la criza economică.

Biden a promis totodată să înfrângă curentul privind supremaţia albilor şi extremismul intern.

 

UPDATE 18:35 Joe Biden depune jurământul pe o Biblie care aparţine familiei din 1893

 

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, depune jurământul miercuri pe o Biblie care aparţine familiei sale din 1893 şi care a fost folosită şi la învestirea sa ca vicepreşedinte în 2009 şi 2013, relatează NBC News.

Această Biblie a fost de asemenea folosită de fiecare dată când a fost învestit senator al SUA. Biblia are o cruce celtică pe copertă.

Beau Biden, regretatul fiu al preşedintelui ales, a folosit aceeaşi Biblie când a fost el însuşi învestit procuror general al Delaware.

UPDATE 17:45 Biden şi Harris au ajuns la Capitoliu

 

Preşedintele ales al SUA Joe Biden şi viitoarea vicepreşedintă Kamala Harris au ajuns miercuri la Capitoliu pentru a depune jurământul, în prezenţa foştilor preşedinţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton, dar în absenţa lui Donald Trump, relatează AFP.

Democratul va fi învestit cel de-al 46-lea preşedinte al SUA în cadrul unei ceremonii fără precedent, marcată de pandemie şi de asaltul asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie, de către susţinători ai miliardarului republican.

Mai mulţi lideri republicani-cheie au venit la Capitoliu pentru a participa la ceremonia de învestitură, pentru a da un semnal de unitate şi de sprijin pentru un transfer paşnic de putere în pofida absenţei fostului preşedinte Donald Trump, notează dpa.
 

UPDATE 17:15 Joe Biden pe Twitter: Este "o nouă zi" pentru America

 

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a postat miercuri pe Twitter că este "o nouă zi" pentru America, cu puţin înainte de învestitura sa în funcţie, relatează AFP.

"Este o nouă zi pentru America", a postat pe Twitter fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama în această zi a tranziţiei de putere.

După ce a asistat la o slujbă în catedrala St Matthew din Washington alături de liderii republicani şi democraţi din Congres, el urmează să se îndrepte spre Capitoliu pentru a depune jurământul, în jurul prânzului.

UPDATE 16:00 Ultimul discurs al lui Trump în calitate de președinte al SUA


 

„Ne vom întoarce, într-un fel sau altul”, a spus Donald Trump susținătorilor săi, într-o declarație făcută la baza aeriană de la Andrews, de unde soții Trump vor pleca spre Florida pentru ultima oară cu US Air Force One, în calitate de președinte și Primă Doamnă a Americii.

„Au fost patru ani extraordinari, ce am făcut noi a fost umitor, după orice standarde: am întărit Armata Sua, am creat Forța Spațială a SUA. Am avut grijă de veterani, care au fost foarte prost tratați înainte, acum pot beneficia de îngrijiri medicale Am promovat cele mai mari reduceri de taxe din istoria SUA. Sper că nu vor crește taxele, dar dacă le vor crește, eu v-am avertizat”, a declarat Donald Trump.

UPDATE 15:30 - Donald Trump a părăsit Casa Albă

 

Donald Trump a părăsit pentru ultima dată Casa Albă în calitate de președinte al Statelor Unite, alături de soția sa, Melania Trump.

Donald Trump a decolat la bordul Marine One și a ajuns recent la baza aeriană Andrews din Maryland, unde este așteptat de familia sa. 

După ce va ține un scurt discurs, Trump și soția sa se vor îmbarca la bordul Air Force One.

 

În 2009, în jur de două milioane de persoane au luat parte la ceremonia de învestitură pentru primul mandat al lui Barack Obama. Atunci a fost înregistrată cea mai mare prezență din istoria ceremoniilor de depunere a jurământului.

În acest an însă, numărul celor prezenți va fi limitat. Din cauza pandemiei și a riscurilor de securitate vor fi disponibile în jur de 1.000 de bilete la ceremonie, în loc de 200.000. Uriaşa peluză din faţa Capitoliului a fost acoperită cu tot atâtea steaguri, câte unul pentru fiecare american care nu va putea participa.

Trump şi soţia să vor pleca spre viitoarea lor reședință din Florida cu câteva ore înainte de încheierea mandatului. Absenţa președintelui în funcţie de la ceremonia de învestire a succesorului său este fără precedent în ultimul secol. Joe şi Jill Biden vor fi întâmpinaţi la Casa Albă de şeful administraţiei, nu de predecesor și de soția sa, așa cum este tradiţia.

Marți seară, într-un moment solemn la Lincoln Memorial, s-a recules, alaturi de vice-preşedintele ales Kamala Harris, cu gândul la cei peste 400 de mii de americani care au murit de Covid-19.

Biden: "Sunt onorat, profund onorat să fiu viitorul vostru preşedinte”

 

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a părăsit marţi statul Dalaware pentru a pleca spre Wasgington, evocând foarte emoţionat într-un discurs dragostea sa pentru acest stat, amintirea fiului său decedat şi propria sa moarte, relatează AFP.

"Ei bine, scuzaţi-mi emoţia, când voi muri, în inima mea va fi scris Delaware", a declarat Biden, care va deveni miercuri cel de-al 46-lea preşedinte american, inspirându-se din cuvintele scriitorului irlandez James Joyce.

La 78 de ani, Joe Biden, mândru de originile sale irlandeze, va fi cel mai vârstnic preşedinte american care îşi preia atribuţiile.

Reţinându-şi lacrimile, el şi-a început discursul mulţumind "prietenilor săi" şi familiei sale reuniţi sub un mare drapel american la New Castle, în statul Delaware, la o bază a Gărzii Naţionale numită în memoria fiului său Beau Biden, fost militar în Garda Naţională.

"Am un singur că el nu este aici", a spus Biden, referindu-se la fiul său Beau, fost procuror general care a murit de cancer la creier în 2015. "Pentru că am fi putut să-l prezentăm ca preşedinte", potrivit DPA.

"Sunt onorat, profund onorat să fiu viitorul vostru preşedinte şi comandant şef, şi voi fi întotdeauna un mândru fiu al Dalaware", a declarat preşedintele ales, sosit în fieful său de la Wilmington la vârsta de zece ani.

"Ştiu că traversăm momente sumbre, dar rămâne mereu lumină", a spus Joe Biden într-o Americă profund divizată după patru ani de mandat Donald Trump şi bulversată de asaltul asupra Capitoliului în 6 ianuarie.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a subliniat alegerea istorică a colistierei sale Kamala Harris, care va deveni miercuri prima femeie vicepreşedinte, dar şi prima persoană de culoare şi de origine indiană care ocupă această funcţie.

"Nu-mi spuneţi că lucrurile se pot schimba. Ele se pot schimba şi ele se schimbă. Aceasta este America. Acesta este Dalaware", a adăugat Joe Biden.

În discursul de adio, preşedintele Trump a declarat că se va ruga pentru succesul noii administraţii

 

Preşedintele în exerciţiu Donald Trump a declarat marţi că se va ruga pentru succesul noii administraţii în discursul său de adio, cu o zi înainte ca Joe Biden să depună jurământul ca cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, transmite dpa.

"Săptămâna aceasta inaugurăm o nouă administraţie şi ne rugăm pentru succesul său în păstrarea unei Americi sigure şi prospere", a declarat Donald Trump într-o înregistrare video de aproape 20 de minute."De asemenea, le dorim să aibă noroc".

Deşi pare un gest rar de bunăvoinţă faţă de succesorul său, Donald Trump nu l-a numit nici măcar o singură dată pe Joe Biden.

Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidenţiale din noiembrie şi pretenţiile sale nefondate de fraudă electorală i-au determinat pe susţinătorii săi să asalteze Capitoliul pe 6 ianuarie.

"Toţi americanii au fost îngroziţi de asaltul asupra Capitoliului nostru", mai spune Trump în înregistrarea video în care adăugă că violenţa politică "nu poate fi tolerată".

Totodată, Donald Trump s-a folosit de această ocazie pentru a aminti realizările administraţiei sale, precum reduceri de impozite, măsuri de securizare a frontierei şi decizii de politică externă.

"Lumea ne respectă din nou, vă rog să nu pierdeţi acest respect", a îndemnat Trump următoarea administraţie.

"În timp ce mă pregătesc să predau puterea unei noi administraţii miercuri la prânz, vreau să ştiţi că mişcarea pe care am început-o abia începe - nu a existat niciodată aşa ceva", a mai spus el.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Decizie istorică a lui Joe Biden. Va numi o expertă transgender ca ministru adjunct al Sănătăţii
Decizie istorică a lui Joe Biden. Va numi o expertă transgender ca ministru adjunct al Sănătăţii

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, o va numi ca ministru adjunct al Sănătăţii pe Rachel Levine, o expertă transgender în pediatrie şi psihiatrie, în prezent responsabilă a Sănătăţii în statul Pennsylvania, alegerea fiind una "istorică", relatează AFP.

Cine îi va întâmpina pe Joe și Jill Biden la Casa Albă. Absența lui Trump, fără precedent în ultimul secol
Cine îi va întâmpina pe Joe și Jill Biden la Casa Albă. Absența lui Trump, fără precedent în ultimul secol

Președintele american Donald Trump își încheie mandatul așa cum a ținut-o 4 ani, într-o manieră controversată. Va părăsi Washingtonul înainte de ceremonie, doar ca să nu dea ochii cu Joe Biden.

Deciziile luate de Trump în ultimele zile de mandat. Una dintre ele îi poate afecta şi pe români
Deciziile luate de Trump în ultimele zile de mandat. Una dintre ele îi poate afecta şi pe români

În Statele Unite, în ultima sa zi „plină" de mandat prezidenţial, Donald Trump anunţă un val de graţieri.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.