Înmormântarea Prințului Philip, în imagini. Ce ar fi avut Regina asupra ei, în geantă. GALERIE FOTO

Dată publicare: 18-04-2021 08:14
Dată actualizare: 18-04-2021 08:28


Prințul Philip a fost înmormântat - 16

Regina Elizabeta a II-a, copiii și nepoții și-au luat rămas bun de la prințul Philip, care a murit vinerea trecută, cu două luni înainte să împlinească 100 de ani.

Ducele de Edinburgh a fost înmormântat, sâmbătă, în cripta familiei regale din capela St.George, de pe domeniul Windsor. Ceremoniile s-au desfăşurat în format restrâns, adecvat pandemiei.

Aprobate de regină, funeraliile au fost gândite să celebreze viaţa şi activitatea prinţului Philip, pe care acesta le-a pus de peste 70 de ani în slujba Marii Britanii.

Acoperit cu drapelul şi blazonul Alteţei Sale Regale şi o coroană de flori, sicriul ducelui de Edinburgha fost ţinut în ultima săptămână în Capela Privată a Castelului Windsor.

Însoţit de diaconul de Windsor şi de Lordul Şambelan, a fost mutat la Intrarea de Stat a Castelului Windsor de un grup de membri ai Primului Batalion al Gărzii de Grenadieri din cadrul Companiei Reginei.

13 minute a durat ultimul drum al prinţului consort Philip, duce de Edinburgh. Sicriul a fost scos din castelul Windsor la ora locală 14.40 şi a fost aşezat într-un Land Rover model special. 5 minute mai târziu, cortegiul s-a pus în mişcare pe acest traseu în interiorul domeniului regal Windsor, flancat de detaşamente reprezentative pentru relaţiile speciale pe care Alteţa Sa Regală Prinţul Philip le-a avut cu armata britanică. La ora locală 14.53, procesiunea s-a încheiat la treptele de vest ale Capelei St. George.

Procesiunea a fost condusă de Fanfara Gărzii de Grenadieri, al cărei colonel a fost ducele de Edinburgh timp de 42 de ani. Au urmat membri ai Statului Major şi şefi de servicii militare, reflectând astfel relaţiile apropiate pe care prinţul Philip le-a întreţinut cu toate structurile de apărare militară.

Cortegiul funerar a fost întregit de membri foarte apropiaţi ai familiei. Sicriul prinţului a fost urmat pe jos de cei patru copii ai săi, prinţesa Anne, prinţul Charles, prinţii Edward şi Andrew. După ei s-au aflat nepoţii, prinţul William şi fratele lui Harry, despărţiţi de vărul lor Peter Philips, fiul prinţesei Anne. La procesiune au mai luat parte fiul surorii reginei Elisabeta a doua, dar şi soţul prinţesei Anne. Lor li s-au alăturat secretarul personal al ducelui de Edinburgh şi garda sa de corp precum şi câţiva valeţi din suita sa regală. Regina a încheiat cortegiul deplasându-se cu maşina.

Pe durata procesiunii, trupele de artilerie ale Cavaleriei regale au tras câteva salve de tun, iar în Curfew Tower au bătut clopotele.

De-a lungul traseului au salutat cortegiul alţi nepoţi ai ducelui, dar şi nurorile şi soţiile nepoţilor.

Garda de Onoare şi Fanfara Regimentului de Infanterie The Rifles au interpretat imnul naţional britanic în timp ce întâmpina sicriul, care a trecut pe sub arcada Grajdurilor Regale.

Automobilul Land Rover s-a oprit în faţa treptelor din partea vestică a Capelei St. George, în timp ce şase militari din Marina Regală interpretau la fluier cântecul funerar "Still".

Diaconul de Windsor şi arhiepiscopul de Canterbury au întâmpinat sicriul, care a fost apoi depus, pentru câteva minute, pe trepte, pe acordurile unui alt cântec funebru - "Side".

La ora locală 15, a fost ţinut un minut de reculegere naţională.

Persoanele care au participat la procesiune nu au intrat în Capela St. George, cu excepţia membrilor familiei regale şi a secretarului privat al Alteţei Sale Prinţul Philip. Cele 30 de persoane care au putut intra în capelă s-au aşezat răzleţ în strană. Respectând regulile anti-pandemie în vigoare, au păstrat distanţa. Regina a stat singură.

În geantă, ar fi avut la ea obiecte speciale din viața petrecută alături de Prințul Philip, printre care și o fotografie cu ei doi, făcută în Malta, transmite Daily Mail. Insula italiană a fost un loc special pentru ei. După ce s-au căsătorit au locuit în Vila Guardamangia, între 1949 și 1951, în timp ce Prințul era ofițer naval.

Ulterior, Regina a descris acea perioadă ca fiind una dintre cele mai frumoase din viața, ei, fiind singura dată când a putut avea o viață „normală”.

Şapca militară şi sabia de ofiţer al Marinei Regale, care i-au aparţinut prinţului Philip, au fost depuse pe sicriu înainte de începutul slujbei.

Însemnele oficiale ale ducelui de Edinburgh - medalii şi decoraţii conferite Alteţei Sale Regale de Marea Britanie şi ţările din Commonwealth - alături de bastonul său de mareşal, decoraţia sa în formă de aripi ce i-a fost acordată de Forţele Aeriene Regale, precum şi însemne oficiale ale Danemarcei şi Greciei, au fost depuse pe perne aşezate în altarul Capelei St. George.

După slujbă, sicriul a fost coborât în cripta familiei regale din capela St. George, pe acordurile imnului naţional.

Cu doar câteva ore înaintea înmormântării, suverana a dorit să arate lumii o fotografie personală, din 2003, în care ea şi Ducele de Edinburgh stau zâmbind în iarbă, pe un deal din Scoţia, nu departe de Balmoral, reşedinţa de vară tradiţională a familiei. Un moment de seninătate împărtăşită care alină poate suferinţa reginei, la despărţirea de cel care i-a fost soţ şi sprijin neclintit în ultimii 73 de ani.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO