Incendiile au devastat sate întregi din sud-vestul Turciei. Alertă și în Atena, Croația și Bulgaria

Ultima actualizare: 04-08-2021 09:38

Pentru localnicii din regiunile afectate de incendii, situația este cu mult mai dramatică decât o vacanță ratată.

Atena e în alertă, din cauza unui incendiu de vegetație izbucnit marți seară în nordul capitalei elene. Locuitorii mai multor sate au fost evacuați de urgență din calea flăcărilor.

În Turcia, lângă faimoasele stațiuni frecventate inclusiv de români, incendiile au înghițit de-a valma case, păduri, dar și culturi agricole.

Prăpăd e și în Bulgaria şi Croația, unde incendiile de vegetație dau de furcă autorităților, dar și localnicilor.

În nordul Atenei, unde un incendiu de vegetaţie s-a întins rapid până la marginea zonelor rezidenţiale. Mii de locuitori din localităţile de la periferia capitalei elene au primit ordin de evacuare şi au fugit din calea flăcărilor, în timp ce fumul dens s-a extins deasupra Atenei.

În sud-vestul Turciei, incendiile au devastat sate întregi.

Înarmaţi doar cu furtunuri de grădină, extinctoare şi găleţi de apă, localnicii dintr-un sat nu au reuşit să ţină flăcările la distanţă.

Gulseli Karaduman, 53 de ani, locuitor din Cokertme: „Nu am avut ajutor aerian, nu am avut nimic. De trei zile ne chinuim, neajutoraţi. Totul a ars. Ăsta e singurul loc rămas în picioare şi ne luptăm să-l salvăm”.

Oamenii sunt furioşi pe autorităţi, despre care spun că nu i-au ajutat cu nimic. Asta în ciuda preşedintelui Recep Taip Erdogan, care a făcut declaraţii optimiste la o întâlnire cu oficialii turci.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Am încercat să eliminăm slăbiciunile din flota noastră care luptă cu incendiile, mulţumită elicopterelor şi vehiculelor amfibii avansate, dotate cu tehnologie nouă, care au fost foarte utile în incendiile recente”.

La câţiva kilometri de Cokertme, oamenii din oraşul Bozalan se plâng că pompierii s-au retras din calea flăcărilor şi i-au lăsat să se descurce cum pot.

Nusret Yildirim, 56 de ani, locuitor din Bozalan: „Focarul s-a reaprins şi nicăieri nu erau pompieri. Adică erau, dar nu au venit acolo unde eram noi. Au fugit din faţa incendiului. Mulţumim tinerilor noştri, care ne-au ajutat”.

Nevzat Yildirim, 30 de ani, locuitor din Bozalan: „Am încercat să ne protejăm casele prin mijloace proprii, cu găleţile. Ne-am organizat împreună cu vecinii şi cu tinerii şi am reuşit să ne salvăm casele. Pompierii nu au reuşit să intervină. Ba chiar au rămas fără baterii la autospeciale, pentru că ţineau sirenele pornite. Nu au făcut nimic”.

Peste patru mii de oameni, ajutaţi de trei avioane, 38 de elicoptere şi de echipe din Rusia, Ucraina şi Iran încearcă să lichideze flăcările. Numai că dezastrul se extinde rapid, iar flăcările sunt înteţite de vânt şi de secetă.

Shawkat Harki, corespondent Rudaw TV: „De zile întregi, pădurile din Antalya au ars non-stop. Autorităţile depun eforturi ca să aducă focarele sub control, dar fără succes. Aceştia sunt pini în flacără. Iau foc foarte repede”.

Şi Croaţia se confruntă cu un incendiu de vegetaţie, izbucnit în apropierea staţiunii turistice Trogir, pe malul mării Adriatice. Flăcările s-au apropiat periculos de locuinţele oamenilor şi de o centrală energetică locală, înainte să fie izolate de pompierii ajutaţi de aeronave specializate în stingerea incendiilor.

Arşiţa insuportabilă e responsabilă şi de zeci de focare izbucnite în sud-vestul Bulgariei. Flăcările au omorât un om şi au rănit alţi trei. Zeci de săteni au fost evacuaţi şi mai multe drumuri principale au fost închise. Lupta împotriva focului se duce atât de la sol, cât şi din aer.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO