Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. De ce sunt atât de multe uniforme militare la ceremonii

×
Codul embed a fost copiat

Regatul Unit al Marii Britanii și milioane de oameni din lumea întreagă își iau rămas bun pe la cel mai longeviv monarh, Regina Elisabeta a II-a, care a marcat istoria ultimelor șapte decenii printr-o domnie echilibrată, în vremuri dificile.

Este ziua cea mai grea a despărțirii, care presupune un ritual solemn, conform tradiției regale, și o slujba religioasă impresionantă.

Transmisiunea LIVE de la Londra a fost comentată în studio de către politologul Cristian Pîrvulescu.

Emisiunea maraton a fost moderată de Cristian Leonte. Jurnalistul l-a întrebat pe invitatul său cum se explică prezența la aceste ceremonii a uniformelor militare, în număr destul de mare.

Citește și
Familia Regală la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a - 7
Primele imagini cu membrii Familiei Regale la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a – GALERIE FOTO
Procesiune inmormantare regina Elisabeta

”De fapt, acest lucru spune foarte multe despre stat, pentru că statul a fost în mare măsură reprezentat prin format militar. Este evident continuarea unei tradiții din secolele 18-19, când regii, de cele mai multe ori bărbați, au fost excepții. Nu mă refer doar la Marea Britanie, ci și la alte regate care vor deveni constituționale. Regii îmbrăcau uniforma militară pentru a transmite ideea de ordine pe care armata o simbolizează. Armata, alături de biserică reprezintă elemente ale ordinii. Numai că nu trebuie să uităm că eram după reforma religioasă, care a însemnat războaie civile religioase. Inclusiv Anglia a cunoscut un asemenea război, și Revoluția engleză și cei 10 ani de republică engleză s-au datorat de fapt tot unei confruntări în mare măsură religioase.” - a explicat Cristian Pîrvulescu.

Ce urmează. ”Regina a murit. Trăiască Regele!”

 

Pe de altă parte, politologul este de părere că Regele Charles al III-lea va trebui să se adapteze la noul său statut.

În primul rând va trebui să se adapteze. Până acum comportamentul a fost perfect, pentru că totul a fost foarte bine reglat, totul a fost foarte bine stabilit, n-a fost loc de greșeală și nu s-a greșit. Dar, este altceva. Charles era un prinț. Acum vorbim de un rege. Din momentul în care a devenit rege încarnează statul. Nu mai este o persoană publică. Vedeți, avem 2 înmormântări, 2 ceremonii, una publică, aceasta în care este vorba despre stat și continuitatea lui și una privată, în care partea privată, pentru că regina era o mamă, era o bunică, și partea aceasta este rezervată familiei. Este o parte care nu este vizibilă. Pentru noul rege nu mai există viața privată.

Toate erorile pe care le-a făcut în trecut sunt uitate. Începe de la zero ca rege. Eu îl compar cu Eduard al VII-lea, cel care acum 121 de ani în 1901 îi luat locul mamei sale, regina Victoria. A așteptat mult, la 60 de ani a devenit rege. Ceea ce în 1901 era evident o vârstă înaintată, comparabilă cu cea de 73 de ani acum.

A fost un model modernizator. Eu cred că Regina Elisabeta a devenit asemănătoare odată cu trecerea timpului, cu stră-strp-străbunica sa, regina Victoria, iar prințul Charles este nevoit să intre în această imagine a lui Eduard al VII-lea, care a pregătit pentru fiul său, George a V-lea, a pregătit monarhia. George al V-lea este este marele modernizator al secolului 20. Dacă astăzi vorbim despre Camera Comunelor ca o cameră importantă a regatului, este pentru că s-au produs reformele atunci în 1911.” - a mai spus Cristian Pîrvulescu în ediția specială a Știrilor Pro TV.

 

 

 

Articolul face parte din:

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Sicriul a fost coborât în cavoul regal de la Capela St. George

funeralii regina elisabeta a II-a sicriu - 4
Se stă 24 de ore la coadă pentru prezentarea omagiilor la sicriul reginei. Oamenii sunt rugați să nu mai vină la Londra

Coada formată de cei care vor să-şi prezinte omagiile la sicriul Reginei Elisabeta a ll-a rămâne în continuare aproape de capacitatea maximă, cu un timp de aşteptare estimat de cel puţin 24 de ore.

Incident la sicriul reginei
Incident la Westminster Hall. Un bărbat a fost reținut pentru că a atins sicriul Reginei Elisabeta a II-a

Incidentul a avut loc, vineri, în jurul orei 22:00, la Westminster Hall, unde mii de oameni așteptau la rând pentru a-i aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a. Bărbatul a urcat treptele spre catafalcul unde era așezată regina și a atins sicriul.

regele charles
Marea îngrijorare a lui Charles după ce a devenit rege. Ce i-a dezvăluit prim-ministrului Țării Galilor

Regele Charles al III-lea și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la modul în care britanicii se vor descurca în timpul „iernii dificile” ce urmează din cauza prețurilor tot mai mari, a declarat prim-ministrul Țării Galilor Mark Drakeford.

prințul harry și meghan markle
Confuzie cu privire la participarea prințului Harry și a soției sale, Meghan Markle, la recepția de la Palatul Buckingham

Încă nu este clar dacă ducele și ducesa de Sussex vor participa, duminică, la recepția de stat de la Palatul Buckingham sau dacă au fost invitați.

 

coadă catafalc regina elisabeta a II-a funeralii
Coada de la catafalcul reginei Elisabeta a II-a a fost închisă definitiv

Coada de la catafalcul reginei Elisabeta a II-a a fost închisă definitiv, a anunțat guvernul britanic.

 

Când va fi înmormântată Regina Elisabeta a II-a
Omagiul emoționant adus de nepoatele reginei Elisabeta a II-a, fiicele prințului Andrew: „Regina și bunica noastră iubită”

Prințesele Beatrice și Eugenie, fiicele ducelui de York, prințul Andrew, au transmis un omagiu emoționant pentru bunica loc, regina Elisabeta a II-a.

 

regina elisabeta II
Cum își dorea Regina Elisabeta a II-a să fie înmormântarea ei. Indicațiile pe care le-a dat

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii își dorea ca slujba de înmormântare să nu fie una „lungă” și „plictisitoare”, a spus fostul arhiepiscop de York.

printul edward
De ce Prințul Edward nu strânge mâinile oamenilor adunați să-i omagieze mama. Explicațiile oferite de fiul cel mic al reginei

Prințul Edward a explicat de ce nu strânge mâinile oamenilor adunați să o omagieze pe Regina Elisabeta.

coadă catafalc regina elisabeta a II-a funeralii
eBay opreşte vânzarea brăţărilor de acces la coada de la sicriul reginei Elisabeta a II-a

Persoanele care caută să obţină un câştig rapid după ce au ajuns la catafalcul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu se bucură de susţinerea eBay.

Omagii Regina
Artiști din întreaga lume îi aduc omagii Reginei Elisabeta a II-a | GALERIE FOTO

Simbioza dintre oameni și artă s-a dovedit a fi prolifică de-a lungul anilor. Nu este de mirare că artiștii din întreaga lume au reacționat în mod inedit la vestea morții Reginei Elisabeta a II-a.

oamenii plang la funeraliile reginei - 4
Britanicii își plâng regina. Imagini memorabile suprinse în Londra înaintea funeraliilor Elisabetei a II-a | GALERIE FOTO

Este ultima zi în care britanicii își pot plânge regina și pot aduce un ultim omagiu la catafalcul suveranei Elisabeta a II-a.  

Regina Elisabeta a II-a și Camilla
Regina Consoartă Camilla, primul discurs după moartea Reginei Elisabeta

La Londra, oamenii mai au posibilitatea să-i aducă ultimele omagii reginei Elisabeta a II-a până luni dimineață la ora 6 și jumătate. Luni, zeci de milioane de oameni din toată lumea vor urmări funeraliile celui mai longeviv monarh britanic.

regina elisabeta a II-a funeralii sicriu
O mare parte din economia Marii Britanii se va opri în ziua funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a

Guvernul a declarat ziua de luni zi liberă oficială pentru a permite oamenilor să aducă ultimele omagii reginei Elisabeta a II-a.

londra funeralii regina - 8
Transmisiune Știrile ProTV de la Londra. Atmosfera de dinaintea înmormântării reginei Elisabeta a II-a

500 de șefi de stat și demnitari străini au venit la Londra pentru o impresionantă reuniune a liderilor mondiali, cum nu s-a mai întâmplat de zeci de ani.  

ursula
Joe Biden, Olena Zelenska şi Ursula von der Leyen, la Westminster Hall pentru a-i aduce omagiu reginei | VIDEO

Preşedintele Joe Biden, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, şi preşedintele CE, Ursula von der Leyen, se numără printre personalităţile care s-au recules, duminică, la Westminster Hall, unde se află sicriul cu trupul reginei Elisabeta a II-a.

Familia Regală la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a - 7
Primele imagini cu membrii Familiei Regale la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a – GALERIE FOTO

Membrii Familiei Regale britanice au însoțit sicriul reginei Elisabeta a II-a în procesiunea de la Westminster Hall către Westminster Abby. Regele Charles al III-lea, William, prinț de Wales, prințul Harry și ceilalți copii ai Reginei

Familia Regală la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a - 13
Regele Charles al III-lea a depus pe sicriul mamei sale un bilet scris de mână

Regele Charles al III-lea i-a adus luni un omagiu regretatei sale mame, regina Elisabeta a II-a, depunând un bilet scris de mână deasupra sicriului suveranei cu mesajul: „În memoria iubitoare şi devotată, Charles R”.

Procesiune inmormantare regina Elisabeta - 29
Procesiunea cu sicriul reginei Elisabeta din Londra, în imagini – GALERIE FOTO

După ceremonia religioasă de la Westminster Abbey, sicriul reginei Elisabeta a II-a a fost purtat pe străzile din Londra într-o procesiune istorică. Vezi în galeria foto cele mai importante momente din procesiune.  

Camera Deputatilor, deputati
Deputaţii români au ținut un moment de reculegere în memoria Reginei Elisabeta a II-a

Deputaţii români au ţinut, luni, un moment de reculegere în plen, în memoria Reginei Elisabeta a II-a.

 

Windsor - 2
Cum arată capela de la Windsor, locul în care va fi înmormântată regina Elisabeta a II-a | GALERIE FOTO

La finalul unor funeralii de stat urmărite de milioane de oameni din întreaga lume, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este condusă acasă la îndrăgitul său Castel Windsor pentru a fi înmormântată într-o capelă mică, în cadrul ceremoniei private.

Familia Regală la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a - 3
Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, o zi istorică adânc întipărită în inimile poporului Marii Britanii

Știrile PRO TV v-au prezentat o ediție specială dedicată funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Avocatul Casei Regale a României, Onluca Vlad
Care este legătura dintre România și capela în care va avea loc slujba de înmormântare a suveranei

Sicriul cu trupul neînsuflețit al reginei Elisabeta a II-a a fost adus, luni, la Windsor, la capela St. George.  

Meghan Markle lacrimi
Meghan Markle, surprinsă în timp ce își ştergea lacrimile la înmormântarea Reginei | FOTO

Meghan Markle a fost surprinsă în timp ce își ştergea discret lacrimile, în timpul înmormântării reginei Elisabeta a II-a.  

gunoi londra
Administraţia din Londra a început curăţenia după miile de persoane care au aşteptat la coadă la Westminster Hall

La Londra, operaţiunea de curăţenie după miile de persoane care au aşteptat ore întregi pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei Elisabeta a II-a a început la scurt timp după plecarea cortegiului funerar din capitala Marii Britanii.

Procesiune inmormantare regina Elisabeta - 18
Peste un milion de oameni au ieșit pe străzile Londrei pentru a-și conduce pe ultimul drum monarhul supus și devotat

Funeraliile de stat au fost punctul culminant al revarsării impresionante de recunoștință din partea supușilor devotați ai Reginei Elisabetei a II-a.

sicriu regina
Liniște solemnă la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Funeraliile, numite „operațiunea London Bridge"

Funeraliile reginei Elisabeta a II-a s-au desfășurat într-o liniște solemnă, netulburată de vreun incident.    

Regină Corgi
Loiali Reginei Elisabeta a II-a, câinii Corgi şi poneiul acesteia au fost prezenţi la trecerea cortegiului la Windsor | VIDEO

Poneiul negru al reginei Elisabeta a II-a, Emma, dar și cei doi câini Corgi au fost prezenți la trecerea cortegiului funerar pe domeniul Castelului Windsor.  

joe biden
Liderii lumii s-au înclinat în fața Reginei, la Londra. Cum au fost surprinși la Westminster Abbey

2.000 de invitați, câți încap în interiorul Westminster Abbey, și-au luat adio de la regina Elisabeta a II-a la primele funeralii de stat organizate în Marea Britanie, după cele din 1965, la moartea fostului premier Winston Churchill.

Olena Zelenska Regina
Olena Zelenska, despre prezența la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. „O mare onoare în numele tuturor ucrainenilor”

Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, a spus că a fost o „mare onoare” să fie prezentă la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a „în numele tuturor ucrainenilor”.  

Kate Middleton - 19
Ținuta lui Kate Middleton de la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Prințesa a purtat un colier special | GALERIE FOTO

Kate Middleton, prințesă de Wales, a purtat un colier plin de însemnătate la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Este vorba despre o bijuterie pe care Kate a purtat-o și la înmormântarea prințului Philip, de anul trecut.  

Prințul George - 12
Prințul George, îmbrăcat diferit la înmormântarea Reginei Elisabeta. Care este motivul pentru care nu a purtat negru | FOTO

Micul prinț George a fost singurul care nu a purtat o ținută de culoare neagră la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a.  

Citește și...
Regele Charles al III-lea a depus pe sicriul mamei sale un bilet scris de mână
Regele Charles al III-lea a depus pe sicriul mamei sale un bilet scris de mână

Regele Charles al III-lea i-a adus luni un omagiu regretatei sale mame, regina Elisabeta a II-a, depunând un bilet scris de mână deasupra sicriului suveranei cu mesajul: „În memoria iubitoare şi devotată, Charles R”.

Primele imagini cu membrii Familiei Regale la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a – GALERIE FOTO
Primele imagini cu membrii Familiei Regale la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a – GALERIE FOTO

Membrii Familiei Regale britanice au însoțit sicriul reginei Elisabeta a II-a în procesiunea de la Westminster Hall către Westminster Abby. Regele Charles al III-lea, William, prinț de Wales, prințul Harry și ceilalți copii ai Reginei

Mesajul regelui Charles al III-lea cu o zi înainte de înmormântarea reginei Elisabeta a II-a
Mesajul regelui Charles al III-lea cu o zi înainte de înmormântarea reginei Elisabeta a II-a

Regele Charles al III-a a transmis, duminică seară, cu o zi înainte de funeraliile reginei Elisabeta a II-a, un mesaj către naţiune, în care le mulţumeşte tuturor celor care şi-au arătat susţinerea faţă de familia regală şi respectul pentru regină.

Regele Charles al III-lea a salutat oamenii aflaţi la coadă pentru a-şi prezenta omagiile la sicriul reginei
Regele Charles al III-lea a salutat oamenii aflaţi la coadă pentru a-şi prezenta omagiile la sicriul reginei

Regele Charles și moștenitorul coroanei, prințul William, i-au salutat pe unii dintre cei care așteptau la o coadă imensă ca să ajungă la catafalcul reginei Elisabeta a II-a pentru a-i aduce ultimele omagii.  

Marea îngrijorare a lui Charles după ce a devenit rege. Ce i-a dezvăluit prim-ministrului Țării Galilor
Marea îngrijorare a lui Charles după ce a devenit rege. Ce i-a dezvăluit prim-ministrului Țării Galilor

Regele Charles al III-lea și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la modul în care britanicii se vor descurca în timpul „iernii dificile” ce urmează din cauza prețurilor tot mai mari, a declarat prim-ministrul Țării Galilor Mark Drakeford.

Recomandări
Bacalaureat 2023. Comunicat surprinzător al Ministerului Educației. În plină grevă generală, examenul va fi respectat
Bacalaureat 2023. Comunicat surprinzător al Ministerului Educației. În plină grevă generală, examenul va fi respectat

Cu profesorii de 5 zile în grevă generală și cu școlile închise, ministerul Educației a anunțat că va fi respectat calendarul examenului de bacalaureat.  

VIDEO-ul care arată că Ucraina va lansa marea ofensivă împotriva Rusiei: ”A venit timpul să luăm înapoi ceea ce e al nostru”
VIDEO-ul care arată că Ucraina va lansa marea ofensivă împotriva Rusiei: ”A venit timpul să luăm înapoi ceea ce e al nostru”

”A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”, a scris pe Telegram comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.  

Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România
Topul celor mai puternice 10 armate ale lumii în 2023. Surprinzător, pe ce loc se află România

Un clasament al Forțelor Militare din 2023, realizat de publicația online specializată Global Firepower, prezintă 145 de țări în ordinea puterii lor globale militare.