Filmul atacului petrolierului Mercer Street, care s-a soldat cu moartea unui român. Analist politic: Sunt victime colaterale

Ultima actualizare: 31-07-2021 19:36

Un român - căpitan de vas -  și un marinar englez au fost uciși într-un atac cu dronă asupra petrolierului pe care lucrau.

Nava se afla în Marea Arabiei, nu avea încărcătură la bord și apartine unei companii condusă de un miliardar israelian cu origini românești. În timp ce armatorul vorbește despre "suspiciuni de piraterie", oficialii israelieni au acuzat Iranul de comiterea atacului.

Nava Mercer Street, condusă de un căpitan român, naviga sub pavilion liberian și se deplasa dinspre Dar es Salaam, în Tanzania, spre portul Fujairah în Emiratele Arabe Unite. Atacul, urmat de o explozie puternică, a avut loc in apele teritoriale ale statului Oman.

Adrian Mihalcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din România, spune că cei doi morți, comandantul român al vasului şi marinarul englez, sunt victime colaterale ale unui conflict care nu ar trebuie să vizeze un transport civil.

Adrian Mihalcioiu, președintele Sinducatului Liber al Navigatorilor: "A fost atacată şi s-au pierdut vieţi omeneşti. Este o navă civilă, este o navă comercială. Aceste nave n-ar trebui să fie atacate niciodată."

Romeo Stavăr, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Crewing din România: "În zona unde s-a petrecut incidentul în largul coastelor Omanului, Goful Aden, exista un mix dat de sărăcie şi finanţare a organizaţiilor teroriste. Există acces liber la arme, sunt finatate diverse grupări, este foarte greu de controlat zona."

Nava Mercer Street este administrată de compania Zodiac Maritime, deţinută de miliardarului israelian Eyal Ofer, cu o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari. Tatăl miliardarului este născut în Galaţi.

Site-ul de ştiri israelian Ynet a declarat că, potrivit evaluării din Israel, au existat două atacuri asupra navei, la distanţă de câteva ore. Al doilea a provocat victime.

Adrian Mihalcioiu: "A fost atacat se pare cu drone, sau cel puţin un atac a venit din partea unei drone.”

Compania Zodiac Maritime îşi exprimă regretul pentru moartea celor doi marinari şi spune că incidentul este investigat de autorităţile internaţionale.

"Cu profundă tristeţe anunţăm că în incidentul de la bordul navei Mercer Street, petrecut pe 29 iulie 2021, şi-au pierdut viaţa doi membri ai echipajului: un român şi un englez. Nu am fost anunţaţi despre rănirea altor persoane. O investigaţie a acestui tragic incident este în plină desfăşurare”, este mesajul lor.

Oficialii israelieni acuză Iranul de acest atac. Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a vorbit despre "terorismul iranian".

Dan Dungaciu, analist politic: "Nu există oficial un vinovat identificat, dar specialiştii în securitate spun că amprenta Iranului este evidentă. Au fost într-un loc nepotrivit, la momentul nepotrivit, acestea sunt de fapt victime colaterale în această dispută."

Pentru că pe lângă căpitanul român al navei şi un marinar britanic a căzut victimă acestui atac, şi autorităţile de la Londra investighează incidentul.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO