Femeile din Coreea de Nord, considerate „jucăriile sexuale” ale polițiștilor. „Ce puteam să fac?”

01-11-2018 21:26

Femei din Coreea de Nord

Abuzul sexual este o realitate cu care femeile de confruntă zilnic în Coreea de Nord, potrivit unui raport publicat de Human Rights Watch (HRW), care scoată la iveală detalii șocante despre cultura abuzului din acestă țară.

 

Activiștii au stat de vorbă cu 8 foști oficiali nord-coreeni și 54 de femei din Coreea de Nord, care au fugit din țară începând cu 2011, când Kim Jong-un a venit la putere. Mărturiile lor au fost colectate într-un raport de 86 de pagini, la care organizația a lucrat timp de doi ani.

Din mărturiile victimelor iese la iveală că este foarte greu pentru o femeie să evite o astfel de agresiune. Uneori, aceste fapte se petrec în locuri frecventate de multă lume, precum piețele. Alteori, faptele au loc în închsori și lagăre, iar agresorii fac parte din aparatul de putere: oficiali guvernamentali, gardieni în închisori, polițiști, procurori, soldați, scrie Newsweek.

„Când un gardian sau un polițist abordează o femeie, ea n-are altă opțiune decât să se supună cererilor lui, fie că e vorba despre servicii sexuale, oferirea de bani sau de alte favoruri”, se arată în raport.

Mărturiile femeilor atrag atenția asupra abuzului sexual instituționalizat, comis de cei care se află în poziții de putere.

Pentru femeile din închisori, situația este cu atât mai gravă încât dacă se opun riscă tortura sau chiar moartea.

„Femeile din Coreea de Nord ar fi spus, probabil, „Și eu!” (n.r – de la mișcarea „Me too”) dacă ar fi crezut că au vreo șasă să se facă dreptate. Însă vocile lor sunt reduse la tăcere de dictatura lui Kim Jong-un”, a precizat directorul executiv al organizației Human Rights Watch, Kenneth Roth.

Femeile sunt categoria de cetățeni cea mai vulnerabilă, întrucât cei în poziții de putere sunt predominant bărbați. Pe piața neagră – o sursă esențială de venit pentru numeroase familii - violența sexuală este considerată normalitate.

Oh Jung Hee, o femeie care obișnuia să vândă produse pe piața neagră, a mărturisit că poliția consieră aceste femei „jucării sexuale.”

„Se întâmplă atât de des că nimeni nu mai crede că e ceva grav”, a povestit ea, precizând că femeile simt efectele după o perioadă îndelungată.

Nici măcar nu ne dăm seama pe moment că ne deranjează, dar suntem ființe umane. Uneori, din senin, izbucnim în plâns fără să știm de ce.”

21 dintre femei au povestit că au fost violate sau că au fost nevoite să suporte avansurile sexuale ale oficialilor guvernamentali în timp ce erau la muncă. Din cauză că aceste obiceiuri au devenit o practică, femeile se tem să raporteze abuzurile. Doar una dintre ele a făcut o plângere la poliție.

Pentru deținute este și mai grav. Unele femei au mărturisit că au fost violate după ce au încercat să ajungă ilegal în China. Una dintre ele este Park Young Hee, prinsă de autoritățile chineze și trimisă înapoi în Coreea de Nord. Ea a mărturisit că odată ajunsă în detenție, a fost abuzată de un polițist.

„M-a obligat să stau foarte aproape de el și mă atingea pe sub haine. M-a atins în zona intimă de mai multe ori, în mai multe zile”, a spus Park Young Hee, precizând că se temea prea tare pentru viața ei ca să îi spună cuiva despre abuzurile comise de polițist.

„Viața mea era în mâinile lui, așa că am făcut tot ce mi-a cerut. Ce puteam să fac?”, a adăugat ea.

O experiență similară a avut și Yoon Mi Hwa, care în 2009 a fost prinsă în timp ce plănuia să ajungă în China.

„În fiecare noapte, o femeie trebuia să plece cu un gardian și era violată. În fiecare noapte, un gardian deschide celula. Stăteam liniștită, sperând să nu mă observe și să nu mă facă să mă duc cu el.”

Opt foste deținute au mărturisit că au fost victimele abuzului „sexual, verbal și fizic”, comis de agenți guvernamentali.

Coreea de Nord este una dintre țările care comit cele mai grave abuzuri în ceea ce privește drepturile omului. Potrivit unui raport realizat de Organizația Națiunilor Unite în 2014, în acest stat există numeroase cazuri de „crimă, sclavie, tortură, viol, avorturi forțate și alte violențe, persecutare politică, religioasă sau pe motive de rasă și gen, dispariția de persoane și înfometarea populației.”

Cu toate acestea, este dificil de stabilit niște cifre exacte, însă ONU aproximează că în lagărele de concentrare ar exista între 80.000 și 120.000 de deținuți politici.

„Guvernul eșuează să ancheteze plângerile sau să protejeze victimele și chiar pretinde că în această țară nu există sexism sau violență sexuală”, se arată în raport.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Newsweek


VIDEO PROTVPLUS.RO