Fabricile de campioni olimpici din China. Pretul platit pentru o medalie de aur la 16 ani. VIDEO


Ultimul update: Vineri 26 Octombrie 2012 05:58
Data publicarii: Marti 31 Iulie 2012 13:05
Categorie: Stiri externe
Ye Shiwen

Ye Shiwen, inotatoarea chineza de doar 16 ani, a uimit lumea intreaga cu performanta ei uimitoare de la Jocurile Olimpice 2012 din Londra. A castigat o medalie de aur, in conditiile in care a concurat cu sportivi mult mai experimentati.

Insa performanta ei a atins un subiect extrem de delicat, despre care sportivii se feresc sa vorbeasca, iar autoritatile chineze il neaga.

Anul trecut, in luna ianuarie, pe internet au aparut imagini tulburatoare cu copilasi chinezi torturati de-a dreptul in sali de antrenament, antrenati sa devina campioni olimpici, pentru gloria tarii.

Atunci s-a vorbit despre o masura pe care regimul comunist din China a luat-o in anii ’80. Satul de “umilita” pe care o indura din cauza atletilor si inotatorilor care nu luau medalii la competitiile internationale, regimul comunist din China a decretat ca trebuie "recoltata si slefuita" viitoarea generatie de campioni.

Profesorilor si invatatorilor li s-a ordonat sa selecteze dintre elevi pe cei care aveau inclinatii catre sport. Acestia erau desprinsi de familii si instalati, departe de familie, in unul din cele trei 3.000 de centre de antrenament. Aici, urmau un regim de viata si de antrenament foarte dure; exercitii pe tot parcursul zilei, cu o scurta pauza pentru masa care consta intr-o dieta stricta.

Pe internet au aparut fotografii si inregistrari video tulburatoare ale antrenamentelor facute in aceste centre, in care se antreneaza si astazi cei mai multi campioni chinezi. Copiii plang de durere in timp ce sunt supusi la exercitii fizice chinuitoare, iar antrenorii lor par, mai curand, calai.

Parintii lui Ye Shiwen au povestit pentru presa chineza ca fetita lor si-a manifestat dorinta de a deveni inotatoare la varsta de 7 ani. In realitate, conform unor surse ale Daily Mail, ea a fost aleasa din scoala sa practice acest sport din cauza constitutiei robuste, masculine, cu brate lungi.

Toate suspiciunile sunt alimentate de declaratiile facute de una din colegele de echipa ale lui Ye Shiwen. Riscand repercursiuni grave atunci cand se va intoarce in tara, Lu Ying, 23 de ani, a spus ca regimul de antrenamente este foarte dur in tara ei si ca il prefera pe cel din Australia, unde s-a antrenat inaintea jocurilor.

VEZI AICI mai multe imagini cu antrenamentele dure urmate de viitori campioni din China.

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO