Cum se explică valul de turiști dispăruți sau decedați în Grecia. „Există un tipar comun"

grecia
Profimedia

Valul de dispariții în Grecia a început cu Michael Mosley, un medic și cunoscut prezentator TV din Marea Britanie, care a fost găsit mort la începutul acestei luni, după ce a făcut o drumeție la temperaturi caniculare pe insula grecească Symi.

Cazul lui Michael Mosley a fost doar primul din seria de decese și dispariții de turiști în Grecia, în condițiile în care țara este sub imperiul unui val de căldură puternic, la începutul verii, cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius.

Sâmbătă, un turist olandez a fost găsit mort pe insula Samos. A doua zi, cadavrul unui turist american a fost găsit pe Mathraki, o mică insulă situată la vest de Corfu. Albert Calibet, un alt turist american, este dat dispărut de când a plecat într-o excursie pe 11 iunie pe Amorgos. Și două franțuzoaice au dispărut pe Sikinos după ce au ieșit la plimbare, arată CNN.

Legiștii nu au precizat în toate aceste situații cauza decesului dar autoritățile avertizează populația să nu subestimeze impactul temperaturilor toride.

Există un tipar comun", a declarat pentru Reuters Petros Vassilakis, purtătorul de cuvânt al poliției din sudul Mării Egee, „toți au plecat în excursie „pe perioada temperaturilor ridicate".

Citește și
grecia cutremur
Cutremur în Grecia. Ce magnitudine a avut și în ce zone a fost resimțit
Cunoscutul influencer Andrei Versace, găsit mort în casă. Ce spune Poliția despre „Regele fițelor”

Unii oameni de știință spun că ceea ce se întâmplă în Grecia oferă un semnal de alarmă cu privire la impactul căldurii extreme asupra organismului și, în special, asupra creierului, putând provoca confuzie, afectând capacitatea de luare a deciziilor și chiar percepția riscului.

Pe măsură ce schimbările climatice alimentează valuri de căldură mai lungi și mai severe, oamenii de știință încearcă să deslușească modul în care creierul nostru se confruntă cu această provocare.

Creierul este "comutatorul principal

Cercetările s-au concentrat în mod tradițional asupra impactului căldurii extreme asupra mușchilor, pielii, plămânilor și inimii, dar „creierul, pentru mine, este cheia tuturor", a declarat Damian Bailey, profesor de fiziologie și biochimie la Universitatea din South Wales. Acesta este „comutatorul principal" pentru organism, a declarat el pentru CNN.

În creier se reglează temperatura corpului. Hipotalamusul, o mică structură în formă de diamant, acționează ca un termostat. Acesta menține fin temperatura internă a corpului la sau foarte aproape de 37 de grade Celsius. Atunci când este cald, hipotalamusul activează glandele sudoripare și lărgește vasele de sânge pentru a răcori corpul.

Dar creierul funcționează bine într-o gamă redusă de temperaturi și chiar și schimbările mici îl pot afecta. Mulți oameni vor fi familiarizați cu o senzație de lentoare și lenevie într-o zi caldă de vară.

Dar, pe măsură ce căldura crește, poate apărea efecte grave, inclusiv scăderea fluidelor din organism și diminuarea fluxului sanguin către creier, a spus Bailey. El compară creierul cu o mașină Hummer - are nevoie de resurse vaste pentru a funcționa.

Testele pe care le-a efectuat pe participanții la cercetare într-o cameră ambientală, unde a ridicat temperaturile de la 21 la 40 de grade Celsius, au arătat o scădere a fluxului sanguin către creier cu aproximativ 9% -10%.

Aceasta este o mare problemă în ceea ce privește faptul că nu este suficient combustibil într-un motor care funcționează tot timpul turat", a spus Bailey.

Căldura extremă poate perturba activitatea normală a creierului, a declarat Kim Meidenbauer, cercetător în neuroștiințe la Universitatea de Stat din Washington. Rețelele cerebrale care, de obicei, le permit oamenilor să gândească clar, să raționeze, să își amintească, să construiască și să formuleze idei, pot fi „date peste cap", a declarat ea pentru CNN.

Devine mai greu să iei decizii complexe, cum ar fi ce drum să urmezi într-o drumeție - o decizie care pare simplă, dar care necesită cântărirea mai multor factori diferiți.

Există, de asemenea, dovezi care sugerează că oamenii sunt mai predispuși să ia decizii riscante și să se angajeze în comportamente impulsive atunci când sunt expuși la căldură, a adăugat ea.

O percepție alterată a riscului, împreună cu afectarea funcției cognitive, poate avea consecințe foarte grave. „Nu este vorba doar de faptul că te-ai putea încălzi puțin prea tare și poate că ai o arsură solară. Apar situații care pot pune viața în pericol, cum ar fi luarea unor decizii proaste, având judecata afectată".

Oamenii de știință abia acum încep să deslușească gama de efecte pe care căldura le are asupra creierului, nu doar în ceea ce privește luarea deciziilor, ci și starea de spirit, emoțiile și sănătatea mintală.

Înțelegerea noastră este într-adevăr destul de minimă. Este o necunoscută majoră în acest moment" a spus Meidenbauer.

Cine este vulnerabil

Unele persoane sunt mai vulnerabile la căldură decât altele. Persoanele în vârstă, în special cele de peste 65 de ani, sunt mai expuse riscului, deoarece corpul lor nu se termoreglează întotdeauna la fel de bine. Persoanele care au dispărut în Grecia erau toate în vârstă de 50 de ani și peste.

Copiii foarte mici și femeile însărcinate se confruntă, de asemenea, cu un risc ridicat, la fel ca și cei cu afecțiuni preexistente, inclusiv cu afecțiuni psihice.

Dar căldura poate fi periculoasă pentru oricine.

În 2016, o echipă de oameni de știință a urmărit 44 de studenți în timpul unui val de căldură în Boston și a constatat că cei care nu aveau aer condiționat au înregistrat scăderi semnificative ale performanțelor cognitive.

Nimeni nu este imun la efectele căldurii asupra sănătății", a declarat Jose Guillermo Cedeño Laurent, unul dintre autorii cercetării și profesor asistent la Rutgers School of Public Health. „Creierul nostru este un organ extrem de sensibil", a spus el.

Cineva care este bine antrenat, înțelege pericolele și are la el multă apă, tot își riscă viața dacă decide să plece într-o drumeție la temperaturi foarte ridicate, a spus Bailey: „Iei decizii greșite și te poate costa viața".

Cum să vă protejați

Există lucruri pe care oamenii le pot face, ca și comportament, pentru a se proteja și a reduce riscul, spun experții.

Nu faceți exerciții fizice în cele mai fierbinți părți ale zilei, stați la răcoare și la umbră atunci când e posibil. Purtarea de haine largi și aplicarea de pungi de gheață pe cap și gât pot fi, de asemenea, de ajutor. Consumul de apă este vital și nu doar atunci când vă este foarte sete, a spus Bailey. Este important să nu se ajungă la un punct în care organismul pierde lichide mai repede decât le poate prelua. Experții recomandă, de asemenea, băuturi cu electroliți, care pot ajuta la înlocuirea unora dintre fluidele pierdute prin transpirație.

În plus, folosiți aplicații de partajare a locației, a spus Meidenbauer. „Asigurați-vă că cineva știe unde vă aflați".

Pe termen lung, exercițiile fizice regulate sunt importante - cu condiția să nu fie afară în cele mai fierbinți momente ale zilei - deoarece pot ajuta organismul să se termoregleze. „Cu cât ești mai în formă, cu atât ești mai rezistent la aceste tensiuni climatice de mediu", a spus Bailey.

Nu contează cât de inteligent sau cât de în formă crezi că ești... dacă ieși afară la temperaturi de 40 de grade Celsius plus, chiar dacă ești bine pregătit, ești în pericol".

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Caniculă și zeci de incendii raportate în doar 24 de ore în Grecia. Localitatea din care oamenii au fost îndemați să plece
Caniculă și zeci de incendii raportate în doar 24 de ore în Grecia. Localitatea din care oamenii au fost îndemați să plece

Căldura extremă face mari pagube în Grecia, o destinație preferată de vacanță a românilor.

Cutremur în Grecia. Ce magnitudine a avut și în ce zone a fost resimțit
Cutremur în Grecia. Ce magnitudine a avut și în ce zone a fost resimțit

Un cutremur slab a avut loc în Grecia, marți spre miercuri seară, la miezul nopții.

 

Grecia e pârjolită din nou de incendii și se pregătește pentru ce e mai rău. ”În fiecare an, familiile sunt în pericol”
Grecia e pârjolită din nou de incendii și se pregătește pentru ce e mai rău. ”În fiecare an, familiile sunt în pericol”

Grecia a închis școlile din cauza caniculei și a trecut prin primul incendiu de vegetație al verii. Pentru joi se anunță o nouă zi de cuptor. Mercurul din termometre va urca vertiginos, ajungând chiar și la 42 de grade Celsius în insula Creta.

 

Veste proastă pentru turiștii din Grecia. Un important obiectiv turistic a fost închis
Veste proastă pentru turiștii din Grecia. Un important obiectiv turistic a fost închis

Acropola din Atena, cel mai vizitat sit din Grecia, va rămâne închisă publicului miercuri, în cea mai călduroasă parte a zilei, din cauza valului de căldură care afectează în prezent ţara, a anunţat miercuri Ministerul Culturii.

MAE, atenţionare de călătorie: Risc crescut de incendii în Grecia, după ce țara a fost lovită de o cupolă de foc
MAE, atenţionare de călătorie: Risc crescut de incendii în Grecia, după ce țara a fost lovită de o cupolă de foc

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Grecia, unde, în contextul temperaturilor foarte ridicate, există un risc crescut de incendii, în mai multe regiuni.

Recomandări
Incendiu puternic în București. Mai multe case sunt afectate. Au fost alertate 12 mașini de pompieri
Incendiu puternic în București. Mai multe case sunt afectate. Au fost alertate 12 mașini de pompieri

Un incendiu puternic s-a produs, duminică, în București, pe strada Lanului din cartierul Colentina.

Cine este posibilul ucigaș al dentistei, care tocmai a fost prins în Brăila. A fost eliberat în martie din închisoare
Cine este posibilul ucigaș al dentistei, care tocmai a fost prins în Brăila. A fost eliberat în martie din închisoare

După 4 zile de căutări, principalul suspect în cazul uciderii doctoriței stomatolog din Republica Moldova a fost prins și reținut pentru 24 de ore.

Prognoză specială de la ANM. Meteorologii anunţă vijelii şi grindină în cea mai mare parte a ţării
Prognoză specială de la ANM. Meteorologii anunţă vijelii şi grindină în cea mai mare parte a ţării

Meteorologii anunţă vijelii şi grindină în cea mai mare parte a ţării duminică, inclusiv în Bucureşti.