Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, reluat. Azerii, acuzați de „infiltrare” pe teritoriul armean

Dată publicare: 14-05-2021 14:56
Dată actualizare: 14-05-2021 15:34


Ce se întâmplă în Nagorno-Karabah. Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, explicat

Liderul armean Nikol Paşinian acuză armata azeră de încălcarea frontierei armene şi de faptul că încearcă să cucerească noi teritorii, o intensificare a tensiunilor între cele două ţări, conform AFP.

”Este o infiltrare subversivă”, a declarat Paşinian într-o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate, citat într-un comunicat oficial, conform News.ro.

În cadrul acestei reuniuni, joi, el a acuzat trupe azere de faptul că au înaintat trei kilometri în interiorul frontierelor armene, în sud, şi că vor ”să asedieze” Lacul Sev, împărţit de cele două ţări.

Paşinian, care a denunţat o ”încălcare” a teritoriului Armeniei, a anunţat că armata armeană a reacţionat prin ”manevre tactice adecvate”.

Însă aceste tensiuni este necesar să fie soluţionate pe cale diplomatică, în opinia sa.

Baku a respins aceste acuzaţii drept ”provocatoare”.

”Grănicerii iau poziţii care aparţin Azerbaidjanului în districtele Laşin şi Kalbajar", a reacţionat într-un comunicat, joi seara târziu, Ministerul azer de Externe.

Reacţia Armeniei, ”care face anunţuri provocatoare, este aiuritoare”, subliniază ministerul, care adaugă că Baku ”este ataşat unei calmări a tensiunilor în regiune şi îndeamnă la măsuri în acest sens”.

Nagorno Karabah, motivul confruntărilor din 2020

 

Azerbaidjanul şi Armenia s-au înfruntat în toamna lui 2020 cu scopul de a controla regiunea separatistă Nagrno Karabah, un conflict care s-a soldat cu peste 6.000 de morţi şi o înfrângere a Erevanului, nevoit să retrocedeze Baku teritorii importante.

În pofida unui armistiţiu semnat sub egida Moscovei şi desfăşurării unor militari ruşi, tensiunile persistă în regiune. Luna trecută, cele două ţări s-au acuzat reciproc de deschiderea focului n Nagorno Karabah.

Nagorno Karabah, cu o populaţie majoritar armeană, s-a desprins prin secesiune din Azerbaidjan, la dislocarea URSS, şi a antrenat un prim război, soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi.

Statele Unite au anunţat joi că urmăresc ”îndeaproape” această ”intensificare a tensiunilor” la frontieră.

”Suntem informaţi că cele două părţi comunică şi le îndemnăm la reţinere în vederea favorizării unei dezescaladări paşnice a situaţiei”, a anunat într-un mesaj postat pe Twitter un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat la telefon joi seara cu Paşinian.

”Preşedintele republicii a reiterat ataşamentul Franţei faţă de integritatea tertorială a Armeniei şi a marcat necesitatea unei retrageri imediate a trupelor azere din teritoriul armean”, a anunţat într-un comunicat preşedinţia franceză.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a discutat joi la telefon cu omologul său azer Djeyhoun Bairamov despre ”deteriorarea situaţiei” la frontiera azero-armeană.

Potrivit Ministerului rus de externe, cei doi au subliniat ”necesitatea unei respectări stricte a armistiţiului” şi despre o soluţionare a incidentelor pe cale diplomatică.

Contactate de AFP, ministerele armene ale Apărării şi de Externe nu au comentat anunţurile lui Paşinian.

Paşinian este premier interimar, după ce a demisionat la sfârşitul lui aprilie în vederea organizării unor alegeri legislative anticipate la 20 iunie.

Opoziţia îl acuză de trădare pe Nikol Paşinia, aflat la putere din 2018.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO