Conflict între UE și AstraZeneca pe tema vaccinurilor anticovid. Se cere publicare contractului de achiziție

27-01-2021 14:41


AstraZeneca

Uniunea Europeană cere AstraZeneca să publice contractul pe care l-a semnat cu blocul comunitar pentru furnizarea de vaccinuri contra Covid-19, după ce directorul executiv al companiei a dezvăluit detalii confidențiale, scrie Reuters, citat de Agerpres. 

Directorul executiv al gigantului farmaceutic AstraZeneca, Pascal Soriot, a făcut apel la publicul european să dea dovadă de înţelegere în privinţa întârzierilor în livrările plănuite de vaccinuri anti-COVID-19, subliniind însă că firma nu este obligată juridic de un anumit calendar, transmite miercuri dpa.

‘Nu este un angajament pe care îl avem cu Europa’, a declarat Soriot pentru cotidianul italian La Reppublica. Din punct de vedere contractual, ‘noi am spus că vom face toate eforturile posibile’, a adăugat el.

Uniunea Europeană a semnat contractul cu compania britanico-suedeză cu trei luni mai târziu decât Marea Britanie, dar se aştepta ca livrările să aibă loc cam în acelaşi timp, a mai spus Soriot în interviul publicat marţi seară.

Comisia Europeană, care a semnat un contract în august pentru până la 400 milioane de doze de vaccin dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, este furioasă pe producător după anunţul de săptămâna trecută.

Comisia a spus că aştepta 80 milioane de doze până la finalul lui martie, însă acum anticipează ca va primi doar 31 milioane.
Pentru UE, ‘ţinta este să livrăm 17 milioane de doze până în februarie’, a spus Pascal Soriot în interviu, subliniind că vaccinul este produs fără profit.

Oficiali UE vor avea miercuri o a treia reuniune de criză cu reprezentanţi ai statelor membre şi ai companiei.

Potrivit unui oficial european citat de Reuters, UE solicită ca AstraZeneca să facă public contractul, după ce şeful companiei a dezvăluit clauze confidenţiale.

Reprezentanții AstraZeneca au declarat inițial că nu se vor prezenta la întâlinire, iar mai apoi s-au răzgândit

 

Un oficial UE, citat de Reuters a declarat inițial că reprezentanții AstraZeneca nu se vor prezenta la întâlnirea cu oficiali UE ce era programată miercuri. Acesta a dăugat că Uniunea continuă să preseze compania pentru a da explicații privind anunțul de reducere a numărului de doze în primul trimestru.

AstraZeneca a informat ulterior că se va prezenta totuși la întâlnirea cu UE de miercuri, după ce două surse europene declaraseră pentru Reuters că AstraZeneca nu va mai veni, iar ministrul austriac la sănătății confirmase că discuțiile sunt amânate. În primă fază AstraZeneca refuzase să comenteze informația, iar apoi a anunțat că vine la întâlnirea programată.

 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO