Cel puţin 1.300 de pelerini au murit la pelerinajul de la Mecca, în condiţii de căldură extremă. Au ieșit la iveală nereguli

pelerini mecca
AFP

Arabia Saudită a anunţat, duminică, decesul a 1301 pelerini în timpul marelui pelerinaj musulman desfăşurat recent în condiţii de căldură toridă, precizând că majoritatea dintre pelerini nu aveau permise pentru această adunare anuală, relatează AFP.

 

"Din nefericire, numărul morţilor a ajuns la 1301, dintre care 83% nu erau autorizaţi să efectueze hajj. Ei au parcurs distanţe lungi sub soare, fără adăpost sau confort adecvat", a relatat agenţia oficială saudită de presă SPA.

Săptămâna trecută, un bilanţ al AFP bazat pe declaraţii oficiale sau pe informaţii de la diplomaţi implicaţi în căutarea victimelor estimase numărul victimelor la aproape 1.100.

Diplomaţi din ţările arabe au declarat că 658 erau egipteni, dintre care 630 nu aveau autorizaţie oficială pentru pelerinaj. Multe dintre decese au fost cauzate de căldură. Hajj a avut loc între 14 şi 19 iunie, în vestul regatului.

Până duminică, Riadul nu a comentat public decesele şi nici nu a oferit un bilanţ al victimelor. Vineri, un oficial saudit de rang înalt a oferit AFP un bilanţ parţial de 577 de morţi în cele două zile cele mai aglomerate ale hajj-ului: 15 iunie, când pelerinii s-au adunat timp de ore întregi pe Muntele Arafat, şi 16 iunie, când au participat la ritualul de "lapidare a diavolului" în Mina.

Citește și
Ce a descoperit FBI în laptopul autorului tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump

Acest oficial a apărat reacţia autorităţilor: "Statul nu a dat greş, dar a existat o eroare de apreciere din partea unor persoane care nu au măsurat riscurile".

Ministrul saudit al Sănătăţii, Fahd Al-Jalajel, a calificat drept un "succes" gestionarea marelui pelerinaj musulman, potrivit SPA. El a precizat că sistemul de sănătate a "furnizat peste 465.000 de servicii de tratament specializat, inclusiv 141.000 de servicii pentru cei care nu au obţinut autorizaţia oficială pentru a efectua hajj".

Un ritual foarte popular

Hajj este unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului, pe care toţi musulmanii care îşi permit trebuie să îl efectueze cel puţin o dată în viaţă, la o dată stabilită de calendarul musulman, care se bazează pe ciclurile lunare. Potrivit autorităţilor, anul acesta au participat 1,8 milioane de pelerini, majoritatea din străinătate.

Ritualurile s-au desfăşurat şi în acest an în condiţii de temperaturi foarte ridicate, care au atins 51,8 grade Celsius la Marea Moschee din Mecca, cel mai sfânt oraş al islamului din vestul Arabiei Saudite.

În fiecare an, zeci de mii de credincioşi încearcă să ia parte la pelerinaj fără permisele necesare, care sunt plătite şi acordate în funcţie de cote, inclusiv accesul la instalaţiile cu aer condiţionat.

Egiptul a retras licenţele de funcţionare a 16 companii de turism şi le-a reclamat la procuratură, considerându-le responsabile de moartea unor pelerini egipteni la Mecca

Egiptul a retras licenţele de funcţionare a 16 companii de turism şi a făcut plângere împotriva lor la procuratură, acuzându-le că sunt responsabile pentru moartea unor pelerini egipteni la Mecca, a declarat sâmbătă o unitate de criză însărcinată cu soluţionarea situaţiei, transmite Reuters.

Surse medicale şi de securitate spun că cel puţin 530 de egipteni au murit în timpul pelerinajului haji de anul acesta de la Mecca, în timp ce declaraţia unităţii, formată joi şi condusă de premierul Mostafa Madbouly, spunea că 31 de decese au fost confirmate ca urmare a unei boli cronice.

Companiile de turism care au facilitat deplasarea celor decedaţi nu le-au furnizat servicii de nici un fel, inclusiv medicale, se arată în comunicat, fără a numi companiile implicate.

Agenţiile sunt acuzate că trimit pelerini în Arabia Saudită cu vize de vizită personală, mai degrabă decât vize haji care permit accesul la Mecca, unde au loc ritualurile haji.

Serviciile medicale oferite de autorităţile saudite pentru a atenua greutăţile pelerinajului nu sunt oferite celor care călătoresc cu viză personală.

Pelerinii care au murit au fost nevoiţi să meargă prin deşert până la Mecca pentru a evita arestarea sau deportarea, se mai arată în comunicat.

Autorităţile egiptene mai spun că acele agenţii de turism nu le-au oferit pelerinilor ”cazare adecvată”, adăugând că acest lucru a cauzat pelerinilor ”epuizare din cauza temperaturilor ridicate”.

Autorităţile egiptene au documentat, de asemenea, 31 de decese în rândul pelerinilor egipteni înregistraţi, invocând ”bolile cronice” drept cauză a deceselor.

Majoritatea celor care au murit au fost neînregistraţi, se arată în comunicat.

Articol recomandat de sport.ro
Gol anulat de VAR după două ore în Argentina - Maroc, la JO 2024: "Cea mai mare rușine pe care cineva și-o poate aminti"
Gol anulat de VAR după două ore în Argentina - Maroc, la JO 2024: "Cea mai mare rușine pe care cineva și-o poate aminti"
Citește și...
Războiul kebabului între Germania și Turcia. O inițiativă a Ankarei ar putea da o lovitură gravă unei industrii de miliarde
Războiul kebabului între Germania și Turcia. O inițiativă a Ankarei ar putea da o lovitură gravă unei industrii de miliarde

Turcia dorește ca doner kebabulul să fie înregistrat ca „specialitate tradițională garantată” în Europa. Acest statut ar reprezenta o lovitură puternică pentru Germania, țara care revendică la rândul său preparatul.

Premierul Israelului îi numește pe protestatarii pro-palestinieni „idioţii utili ai Iranului
Premierul Israelului îi numește pe protestatarii pro-palestinieni „idioţii utili ai Iranului"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a numit pe protestatarii anti-război "idioţii utili ai Iranului" în timpul discursului său rostit miercuri în faţa Congresului SUA, relatează CNN.

 

Șeful armatei britanice: Rusia va avea nevoie de cinci ani pentru a cuceri cele patru regiuni ucrainene dacă vor continua așa
Șeful armatei britanice: Rusia va avea nevoie de cinci ani pentru a cuceri cele patru regiuni ucrainene dacă vor continua așa

Generalul britanic Roly Walker a mai spus că Moscova ar putea pierde peste 1,5 milioane de soldați în timp ce încearcă să își atingă obiectivul minim de a cuceri Donețk și Luhansk în est, precum și Herson și Zaporojia în sud.

Recomandări
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement

În România, o tabără din două este în ruină! În 35 de ani, statul român nu a avut nicio strategie de salvare a patrimoniului turistic școlar.

Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt
Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt

Corupția rămâne o problemă majoră în țara noastră, iar cei mai mulți dintre români cred că sunt afectați direct în viața de zi cu zi, în timp ce 9 din 10 patroni vorbesc despre un fenomen larg răspândit.

Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului
Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului

Un nou caz de cinism și nepăsare, într-un azil unde oamenii ar trebui să fie îngrijiți și ajutați este acum anchetat penal. Un bărbat de 56 de ani, internat într-un cămin din Argeș, a murit pentru că ar fi fost neglijat acolo.