Donald Trump, pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor. Decizia privind destituirea va fi luată de Senat

×
Codul embed a fost copiat

Camera Reprezentaţilor din Congresul american a votat miercuri actul de punere sub acuzare a lui Donald Trump, ce devine astfel primul preşedinte din istoria SUA care a fost supus de două ori unei proceduri de "impeachment".

UPDATE 23:30 Donald Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor cu 232 de voturi pentru şi 197 împotrivă. 10 republicani au votat punerea sub acuzare

UPDATE 22:50 Camera Reprezentanţilor a început votul privind punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, pentru "incitare la insurecţie" în cursul asaltului partizanilor săi asupra Capitoliului la 6 ianuarie, anunţă agenţiile internaţionale de presă.

Actul acestui "impeachment" ar urma să fie adoptat de democraţi şi cel puţin şapte parlamentari republicani, ceea ce va face din Donald Trump primul preşedinte din istoria SUA care a fost supus de două ori unei proceduri de destituire,

UPDATE 22:35 Liderul majorităţii republicane din Senatul SUA, McConnell, a declarat miercuri că nu a luat o decizie finală cu privire la modul în care va vota asupra destituirii preşedintelui Donald Trump, transmite Reuters.

Citește și
Donald Trump
YouTube a blocat canalul lui Donald Trump pentru cel puţin 7 zile
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Nu am luat o decizie finală cu privire la modul în care voi vota", le-a spus McConnell colegilor săi republicani, adăugând că va asculta argumentele legale prezentate Senatului după votul Camerei de punere sub acuzare.

UPDATE 20:55 Donald Trump este "un pericol evident şi imediat" pentru SUA şi "trebuie să plece", a declarat miercuri lidera democraţilor din Congres, Nancy Pelosi, în deschiderea dezbaterilor asupra punerii sub acuzare a preşedintelui american în exerciţiu, informează AFP.

"Preşedintele SUA a incitat la această insurecţie, la această rebeliune armată", a explicat ea cu referire la asaltul împotriva Capitoliului care a avut loc pe 6 ianuarie. "El trebuie să plece, el este un pericol evident şi imediat împotriva naţiunii pe care o iubim cu toţii", a spus Pelosi.

"Scopul vostru a fost mereu de a-l ataca pe preşedinte, nu contează motivul. Este o obsesie", a replicat congresmanul republican Jim Jordan, unul dintre cei mai fideli "trumpişti".

UPDATE 16.00 Au început dezbaterile din Camera Reprezentanților cu privire la actul de punere sub acuzare a președintelui Donald Trump. 

Vicepreşedintele Mike Pence a refuzat marţi să invoce cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei americane pentru a-l demite pe preşedintele Donald Trump, ceea ce deschide calea pentru lansarea, săptămâna aceasta, a unei proceduri de destituire a liderului de la Casa Albă, a doua din mandatul acestuia.

"Consider că un astfel de act nu este în interesul naţiunii noastre şi nici nu corespunde Constituţiei", i-a scris Mike Pence preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, chiar înainte de un vot în camera inferioară a Congresului asupra unei rezoluţii ce solicită utilizarea acestei pârghii inedite în istoria politică americană.

Răspunsul său negativ face sigură supunerea miercuri spre examinare de către aleşii democraţi din Camera Reprezentanţilor a actului prin care se intenţionează punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump pentru "incitare la insurgenţă" în timpul asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie.

 

Ar putea deveni primul președinte pus sub acuzare de două ori în Congres

 

Mai izolat ca niciodată în propria tabără republicană, preşedintele Donald Trump ar putea deveni primul preşedinte american care să fie pus sub acuzare de două ori în Congres în cadrul unei proceduri de destituire.

Trump, care mai are doar opt zile din mandatul la Casa Albă, a estimat marţi că nu există nicio şansă să fie demis şi a făcut apel la calm în prima sa deplasare în ţară după asaltul asupra Capitoliului de către susţinătorii săi.

"Al 25-lea amendament nu prezintă niciun risc pentru mine", a declarat Trump la Alamo, statul Texas, referindu-se la apelul democraţilor pentru ca vicepreşedintele Mike Pence să-l declare pe preşedinte inapt să îşi îndeplinească funcţiile.

"A sosit vremea calmării pentru ţara noastră, timpul păcii şi al calmului", a adăugat preşedintele american într-un discurs pe un ton care contrastează cu cel, foarte agresiv, din 6 ianuarie adresat susţinătorilor săi chiar înainte de asaltul asupra Capitoliului.

 

Trump, despre procedura de demitere: ”Total ridicolă”

 

Când a părăsit Washingtonul marţi dimineaţă, Donald Trump a denunţat această procedură iniţiată de democraţi, considerând-o "total ridicolă" şi susţinând că ea a stârnit "furie imensă" în SUA.

Ajuns în Texas, preşedintele SUA a lăudat zidul construit la graniţa cu Mexicul.

"Mi-am ţinut promisiunile", s-a lăudat Trump, referindu-se la zidul construit pe o lungime de 725 de kilometri.

Liderii republicani din Camera Reprezentanţilor a Congresului american au decis să nu facă lobby în rândul aleşilor republicani pentru ca aceştia să voteze împotriva punerii sub acuzare a preşedintelui Donald Trump, au declarat marţi doi asistenţi din conducerea Camerei, confirmând informaţii similare publicate de New York Times, informează Reuters.

Liderii grupului republican din Camera Reprezentanţilor nu vor face presiuni asupra membrilor săi atât în cazul votării rezoluţiei ce solicită începerea procedurii prevăzute de cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei americane privind îndepărtarea preşedintelui, preconizată pentru marţi seară, cât şi a rezoluţiei de punere sub acuzare a liderului de la Casa Albă, aşteptată să fie introdusă miercuri, potrivit sursei citate.

"Ambele sunt voturi de conştiinţă", a declarat unul din asistenţi.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Numele lui Trump, scrijelit pe spatele unui lamantin. Ce riscă cei care au făcut acest gest
Numele lui Trump, scrijelit pe spatele unui lamantin. Ce riscă cei care au făcut acest gest

O înregistrare video cu un mamifer marin stârneşte indignare. Este vorba despre un lamantin, care înota într-un râu din Florida și pe spate avea scris cuvântul "Trump".

YouTube a blocat canalul lui Donald Trump pentru cel puţin 7 zile
YouTube a blocat canalul lui Donald Trump pentru cel puţin 7 zile

Platforma video YouTube a blocat canalul preşedintelui american Donald Trump pentru cel puţin 7 zile, invocând riscul de incitare la violenţă.

Trump va vizita zidul de la frontiera cu Mexicul, cu o zi înaintea procedurii de destituire din Congresul SUA
Trump va vizita zidul de la frontiera cu Mexicul, cu o zi înaintea procedurii de destituire din Congresul SUA

Preşedintele american Donald Trump şi-a programat marţi o vizită în statul Texas, unde va vizita o porţiune de zid construită la frontiera SUA cu Mexicul, relatează agenţiile de presă internaţionale.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.