Blocuri noi, "de primă clasă", s-au prăbușit în Turcia. Zeci de mii de clădiri neconforme, băgate în legalitate

Bloc
BBC

Confruntaţi cu dezastrul adus de cutremurul devastator din Turcia, care a pus la pământ mii de blocuri ca pe nişte piese dintr-un joc de domino, oamenii sunt tot mai furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar.

Această nerespectare a normelor a contribuit fără îndoială la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de mare al victimelor, relatează BBC, potrivit News.ro.

Reglementările în materie de construcţii au fost înăsprite în urma unor dezastre anterioare care s-au produs în Turcia. De asemenea, au fost introduse standarde de siguranţă mai stricte după cutremurul din 1999 din jurul oraşului Izmit, din nord-vestul ţării, în care au murit 17.000 de persoane.

Totuşi, există practica "amnistiilor periodice", care oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul plăţii unei taxe. Acest lucru a contribuit la catastrofa recentă, sugerează experţii.

Până la 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur în sudul Turciei au primit "amnistie" de construcţie, potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Serviciul Reality Check de la BBC a analizat unele dintre clădirile construite recent care s-au prăbuşit în timpul cutremurului de luni, care a avut o magnitudine de 7,8, fiind urmat de zeci de replici, unele foarte puternice. BBC a căutat ce declaraţii au fost făcute iniţial de companiile de construcţii cu privire la conformitatea acestor construcţii cu riscul seismic.

Astfel, una dintre clădirile din Malatya (vezi video mai jos) a fost finalizată chiar anul trecut, iar pe reţelele sociale au circulat capturi de ecran cu un anunţ care spunea că a fost "finalizată în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele". În text se preciza că toate materialele şi manopera folosite au fost "de primă clasă". În prezent, nu mai există nicio urmă a acestui anunţ, dar mai multe persoane au făcut poze şi înregistrări video şi le-au postat online. Reclama se potriveşte cu stilul altora similare de pe site-ul companiei, menţionează BBC.

 

Un alt bloc de apartamente construit recent în oraşul portuar Iskenderun este în mare parte distrus. Compania de construcţii care a ridicat această clădire are postată o imagine care arată că a fost finalizată în 2019. BBC a verificat că imaginea clădirii distruse corespunde cu locaţia fotografiei publicitare a blocului făcută de companie.

O altă clădire care a fost inaugurată în Antakya în 2019 poate fi văzută în mare parte distrusă într-o imagine verificată de BBC.

Complexul Guclu Bahce din Antakya a fost grav avariat în urma cutremurelor. BBC a găsit o înregistrare video de la ceremonia de inaugurare a complexului de locuinţe, în noiembrie 2019, în care proprietarul companiei de construcţii implicate spune: "Proiectul Guclu Bahce City este special în comparaţie cu celelalte în ceea ce priveşte locaţia şi calităţile de construcţie".

Amnistie pentru construcții neconforme

Deşi cutremurele de luni au fost puternice, experţii spun că imobilele construite corespunzător ar fi trebuit să poată rămâne în picioare.

"Intensitatea maximă a acestui cutremur a fost violentă, dar nu neapărat suficientă pentru a dărâma clădiri bine construite", spune David Alexander, profesor de planificare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă la University College London. "În cele mai multe locuri, nivelul de trepidaţii a fost mai mic decât cel maxim (suportabil), aşa că putem concluziona că din miile de clădiri care s-au prăbuşit, aproape toate nu corespund niciunui cod de construcţie antiseismică care în mod rezonabil ar fi trebuit să existe", a explicat profesorul.

Cele mai recente norme impun ca structurile din regiunile predispuse la cutremure să folosească beton de înaltă calitate, armat cu bare de oţel. De asemenea, coloanele şi grinzile trebuie să fie distribuite în aşa fel, încât să poată absorbi eficient impactul cutremurelor.

Cu toate acestea, aceste legi au fost aplicate în mod deficitar.

"În parte, problema constă, pe de o parte, că există foarte puţine lucrări de modernizare a clădirilor existente, iar pe de altă parte standardele de construcţie pentru construcţiile noi sunt foarte puţin aplicate", spune profesorul Alexander.

De ce s-a ajuns la această situaţie? Pentru că guvernul a oferit periodic "amnistii pentru construcţii" - în fapt, nişte scutiri legale, contra plăţii unei taxe, pentru acele structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare.

Aceste amnistii se practică începând cu anii 1960, cea mai recentă datând din 2018.

Criticii au avertizat de mult timp că astfel de practici riscă să ducă la o catastrofă în cazul unui cutremur major, ceea ce s-a şi întâmplat.

Cu doar câteva zile înainte de ultimul dezastru, presa turcă a relatat că un nou proiect de lege aşteaptă aprobarea Parlamentului, pentru a acorda o nouă amnistie pentru lucrări de construcţie recente.

Geologul Celal Sengor a declarat la începutul acestui an că adoptarea unor astfel de amnistii pentru construcţii într-o ţară traversată de falii seismice echivalează cu o "crimă".

După ce un cutremur soldat cu morţi a lovit provincia vestică Izmir în 2020, o investigaţie a BBC Turcia a constatat că 672.000 de clădiri din Izmir beneficiaseră de cea mai recentă amnistie. Acelaşi reportaj cita Ministerul Mediului şi Urbanismului care a declarat în 2018 că peste 50% dintre clădirile din Turcia - echivalentul a aproape 13 milioane de clădiri - au fost construite cu încălcarea reglementărilor.

Contactat acum de BBC pentru un comentariu cu privire la standardele de construcţie din Turcia, în urma celor mai recente cutremure, Ministerul Mediului şi Urbanismului a precizat: "Nicio clădire construită de administraţia noastră nu s-a prăbuşit. Studiile de evaluare a pagubelor continuă în teren cu rapiditate".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
„Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia până la sfârşitul anului”. Avertismentul șefului CIA
„Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia până la sfârşitul anului”. Avertismentul șefului CIA

Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului, relatează CNN.

 

Iranul amenință din nou Israelul. „Să înceteze orice nou aventurism militar împotriva intereselor noastre”
Iranul amenință din nou Israelul. „Să înceteze orice nou aventurism militar împotriva intereselor noastre”

Ministrul iranian de Externe a promis joi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că Teheranul va face Israelul să „regrete” orice atac împotriva ţării sale, relatează AFP.

Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse

Ucraina anunţă că a fost dejucat un complot de asasinare a preşedintelui Volodimir Zelenski. Presa din Ucraina scrie că presupusul criminal este un cetățean polonez care îşi oferise serviciile spionajului militar rusesc.

 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.