Anchetă Transparency: Sectorul medical, teren propice corupției în pandemie. România, lider la frecvența mitei

Dată publicare: 15-06-2021 09:20
Dată actualizare: 15-06-2021 09:32


corupție

Pandemia a alimentat sentimentul de corupţie al cetăţenilor din Uniunea Europeană, mai puţin de jumătate dintre ei estimând că această criză a fost gestionată în mod "transparent" de autorităţi, potrivit unei anchete a Transparency International.

"În UE, doar patru persoane din zece cred că guvernul lor a gestionat pandemia în mod transparent. În Franţa, în Polonia şi în Spania, 60% dintre persoanele interogate cred că a lipsit transparenţa în gestionarea pandemiei de către guvernul lor", potrivit rezultatelor studiului, citate de News.ro

Mai mult de 40.000 de locuitori din 27 de ţări ale Uniunii Europene au răspuns acestui Barometru european de corupţie, realizat între octombrie şi decembrie 2020.

Conform Transparency International, asistenţa medicală este în special afectată de corupţie. Deşi doar 6% dintre persoanele întrebate au declarat că au dat mită pentru a beneficia de îngrijiri medicale, 29% spun că s-au bazat pe relaţiile personale pentru a obţine privilegii.

"Îngrijirile medicale, în special, au fost un teren propice corupţiei pe măsură ce guvernele s-au luptat să facă faţă pandemiei Covid-19", scrie Transparency în raportul său.

România, lider la mita în sectorul sanitar

 

Frecvenţa mitei în acest sector al sănătăţii, raportată de respondenţi, este mai ridicată în România (22%) şi în Bulgaria (19%), în timp ce recurgerea la relaţii personale este mai frecventă în Cehia (54%) şi în Portugalia (46%).

Aproape jumătate dintre francezii interogaţi au declarat că au apelat la o relaţie personală pentru a avea acces la un serviciu public în cursul ultimelor 12 luni.

Raportul îndeamnă guvernele UE să "redubleze eforturile pentru a garanta o ieşire corectă şi echitabilă din pandemia în curs".

Pandemia de COVID, alibi pentru Ungaria și Polonia

 

Ungaria şi Polonia sunt arătate cu degetul drept ţările care se folosesc de criza sanitară ca de o "scuză pentru a slăbi democraţia" prin intermediul noilor reglementări.

Politicienii au văzut în asta "o ocazie de a face profit", adaugă raportul, citând lobbying-ul făcut în favoarea achiziţionării de măşti de protecţie.

În Germania, deputaţii Partidului Conservator la putere au fost chestionaţi pentru că au intervenit pe acest tip de piaţă.

În această ţară, mai mult de 60% din persoanele chestionate estimează că guvernul este sub influenţa grupurilor de interes private. Este şi sentimentul a mai mult de jumătate dintre cei sondaţi în Europa cu privire la propriul guvern.

Corupţia stagnează sau creşte în ţara lor cred o treime dintre europenii întrebaţi.

"Aceste rezultate ar trebui să fie considerate drept un semnal de alarmă atât pentru guvernele naţionale, cât şi pentru instituţiile din Uniunea Europeană", a declarat Michiel van Hulten, director al Transparency International UE într-un comunicat.

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO