Dezastru ecologic la Tunari. Primăria din Otopeni a aprobat sute de construcții, fară să modernizeze și stația de epurare

×
Codul embed a fost copiat

Primăria din Otopeni a aprobat construcția a sute de case și blocuri fară să modernizeze și stația de epurare.  

Rezultatul este catastrofal, iar oamenii din Tunari, localitatea învecinată, sunt disperați. Apa din puțurile lor a fost contaminată cu bacterii și este plină de oxizi de mangan. „Inspectorul Pro” a făcut analize care confirmă poluarea.

Primarii din toată țara au avut la dispoziție 6 miliarde de euro, bani europeni, că să facă rețele de canalizare. Acestea ar fi trebuit legate la stații de epurare, pentru că apa uzată din casele noastre să fie tratată și eliminată curată în natură. În foarte multe localități nu se întâmplă asta, iar râurile sunt tot mai poluate.

La Otopeni, de exemplu, la doi pași de Capitala, până și stația de tratare deversează ilegal. Echipa de la Inspectorul PRO a surprins nereguli, împreună cu specialiștii de la Apele Române.

Citește și
gunoaie
România, singura țară din UE unde deșeurile se îngroapă. Inspectorul PRO a surprins astfel de încălcări ale legii
„Nu-i las!” Planul pus la cale de cel confundat cu unul dintre suspecții crimei de la Sibiu

Reporter: „ Apa este neagră. Sunt bucăți de șervetele. Așa ceva nu ar trebui să vedem la o gură de ieșire dintr-o statie de epurare."

Când au văzut că filmam, angajații de la stația de epurare au oprit imediat deversarea. Ne-am dat seama de acest lucru după debitul apei care a scăzut brusc.

Reporter: „S-a oprit apa! Am prins cum deversau în plina zi. Se vede diferență de culoare: ceea ce iese din stația de epurare și apa cu care se intersecteza în canal."

Reporter: „Am văzut că ați deversat acum de la stația de epurare și ieșeau foarte multe mizerii. De ce s-a întâmplat asta?
Nu raspunde niciun muncitor la absolut nimic...”

Ana Maria Agiu, Apele Române: „Când vorbim de ape uzate neepurate, puteți să fiți sigură că în orice zona ați merge, ele vor arata așa.”

Conform specialiștilor de la Apele Române, stația de epurare din Otopeni este subdimensionată.

Este știut că primarii fac uneori lucrurile exact pe dos și așa s-a întâmplat și aici. Primăria a aprobat construirea a sute de case și zeci de blocuri fară să extindă și stația de epurare.

Și în timp ce orașul a explodat, instalația de tratare a apelor uzate nu mai face față. Volumele evacuate acum sunt de două ori mai mari decât capacitatea de epurare.

Oamenii care locuiesc în zonă sunt sufocați de mizerie.

Localnic: „E un proces de deversare noaptea…
Reporter: Deci, noaptea se deversează de la stația de epurare, în principal…
Localnic: Da, pe la 11:00 – 12:00 noaptea…
Reprezentant Apele Române:Să știți că nu e ceva secret. Ei evacuează continuu. Nu au acte de reglementare. Noi nu le-am dat acte de reglementare…"

Conform reprezentanților de la Apele Române, stația de epurare de la Otopeni funcționează ilegal. Angajații pe care i-am găsit însă la lucru neagă poluarea. Și dau vina pe alții care ar deversa ilegal.

Grav este că aceste mizerii din stația de tratare ies într-un canal de irigații. Iar de acolo ajung în Râul „Balta Pasărea”. Și mai apoi afectează localitatea Tunari, după cum susțin chiar reprezentanții Apelor Romane.

Ana Maria Agiu, Apele Române: „Aceste ape uzate neepurate, provenite de la stația de epurare, sunt sursa principala de poluare a Râului Pasărea."

Andrei Ionescu, consilier local la Primăria Otopeni: „Se vede cum plutește uleiul și apa e extrem de murdară. Au fost situații în care erau chiar urme vizile de ulei.Se vedeau clar urmele de ulei foarte mari. Nu era ici colo câte o pată, era tot canalul plin numai de uleiuri."

Oamenii din Tunari au sesizat de nenumărate ori că dejecțiile plutesc în rău și că peștii mor. Ceea ce îi deranjează acum însă cel mai tare este că poluarea a pătruns în pânza freatică și că au fost contaminate inclusiv puțurile lor cu apa potabilă.

Localnic:Miroase a ouă clocite. Ultima analiză a arătat că apa conține oxizi și mangan. Nu este ok pentru că apa nu ar trebui să conțină mangan."

Am dus și noi la analiza, într-un laborator autorizat, o probă de apă. Am vrut să vedem dacă aceasta conține streptococci fecali, Ecoli și bacterii coliforme. Sunt genul acela de bacterii care, pot proveni doar din deversări ilegale.

Rezultatul ne confirmă bănuială. Normele sanitare arata că, în apa potabila, astfel de bacterii nu ar trebui să existe deloc.

Reprezentanții Apelor Române au depus plângere penala împotrivă administrației locale din Otopeni pe motiv că poluează constant resursele de apă.

Deși este o infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, sau cu amendă de patru ani, dosarul penal bate pasul pe loc, iar Primăria Otopeni se alege doar cu amenzile date de Apele Române.

Penalități uriașe plătesc și cei de la Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, pentru că dejecțiile se varsă în canalul lor de irigații.

Peste 150.000 de euro sunt penalitățile pe care ANIF le plătește, de 3 ani încoace, către Apele Române. Se întâmplă asta pentru că stația de epurare deversează în acest canal de irigații. Pentru a-și recupera penalitățile, ANIF cere bani de la Primăria Otopeni și, în final, tot cetățeanul plătește pentru această poluare care persistă de ani de zile.”

Edilul orașului, Gheorghe Constantin a fost arestat de DNA încă de anul trecut, tocmai pentru că ar fi decontat servicii de peste 7 milioane de euro, pentru o nouă stație de epurare. O stație care, în realitate, nu există, dar pentru care, banii s-ar fi cheltuit. Între timp, edilul a fost pus în libertate, iar procesul se judecă în continuare.

La momentul filmării, viceprimarul, Constantin Clim este cel care ține locul edilului arestat. L-am căutat la primărie în retetate rânduri.

Angajat primărie: „Așteptați, vă rog, și noi îl anunțam… Reporter: Așteptam aici, pe hol.”

Așteptarea noastră a durat jumătate de zi, dar viceprimarul nu a revenit în instituție. L-am sunat de mai multe ori și noi și secretara.

Reporter:Tot nu aveți un răspuns?
Secretara: Am sunat de două ori și nu mi-a răspuns. Daca nu mă suna înseamnă că este ocupat
Reporter: Sau știe că suntem aici și intenționat nu vă raspunde. De obicei, nu vă raspunde?

Secretara: Răspunde
Reporter: De obicei raspunde!
Secretara: Sigur că da."

Există și exemple pozitive. Că să vedeți cum ar fi trebuit să arate apa care iese dintr-o stație de epurare am mers la Buftea, unde instalația își face foarte bine treaba. Diferența de imagine dintre cele doua stații de epurare vorbește de la sine.

Aceasta este apa care iese epurată din stație și se duce în râul Colentina. Nu are niciun fel de depunere. Este o apă absolut curată. Exact așa trebuie să ajungă în natură.

Antoneta Dumitrache, coordonatoar stație de epurare:Deși suntem într-o stație de epurare nu se simte mirosul de dejecții.
Reporter: De ce?
Antoneta Dumitrache: O stație de epurare care funcționează nu are voie să miroasă.
Reporter: Dacă miroase puternic a dejecții, ce înseamnă?
Antoneta Dumitrache: Înseamnă că nu prea se face epurarea acolo…"

Epurarea apelor uzate ne ține la coada Europei, deși primarii ar fi trebuit că până la sfârșitul lui 2018 să aibă racordate la utilități toate așezările urbane cu peste 2.000 de locuitori.

Chiar dacă am depășit cu mai mult de patru ani termenul limită, nici astăzi nu stam bine deloc. 37 % dintre localități nu sunt încă racordate la o stație de epurare și am ajuns să plătim cu propria noastră sănătate incompetența edililor pe care i-am votat.

Articol recomandat de sport.ro
Cu cine vrea să intre Ed Sheeran în ring: ”Te bat, nenorocitule!”
Cu cine vrea să intre Ed Sheeran în ring: ”Te bat, nenorocitule!”
Citește și...
Delta Dunării, ținutul nimănui. Ce a descoperit Inspectorul PRO la Sulina, iubit de vizitatori, dar furat de autorități
Delta Dunării, ținutul nimănui. Ce a descoperit Inspectorul PRO la Sulina, iubit de vizitatori, dar furat de autorități

Delta Dunării pare ținutul nimănui, deși este patrimoniu UNESCO. Aproximativ 10.000 de oameni trăiesc în acest paradis natural, rupți de lume.

România, singura țară din UE unde deșeurile se îngroapă. Inspectorul PRO a surprins astfel de încălcări ale legii
România, singura țară din UE unde deșeurile se îngroapă. Inspectorul PRO a surprins astfel de încălcări ale legii

În această țară se construiește peste gunoaie. Tot mai multe terenuri sunt umplute cu deseuri, acoperite apoi cu pământ, nivelate și folosite ulterior la proiecte rezidențiale.

Inspectorul PRO a descoperit minori exploatați pentru munca la negru de patronul unei terase de pe litoral
Inspectorul PRO a descoperit minori exploatați pentru munca la negru de patronul unei terase de pe litoral

În goana după profit, pe litoral încă sunt angajatori care încurajează munca la negru. Mai mulți tineri, unii minori, au fost exploatați de patronul unei terase și au muncit pentru el fără acte, sau cu un contract pentru două ore.

Recomandări
Ce primesc de mâncare ostaticii ținuți sub pământ de către teroriștii Hamas. ”Au lumină doar două ore pe zi”
Ce primesc de mâncare ostaticii ținuți sub pământ de către teroriștii Hamas. ”Au lumină doar două ore pe zi”

Al patrulea grup de ostatici israelieni - format din nouă copii și două femei - a fost eliberat luni noapte de gruparea Hamas.  

Miniştrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi tensiunile Serbia-Kosovo
Miniştrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi tensiunile Serbia-Kosovo

Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de marţi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo, potrivit DPA.

 

Președintele Klaus Iohannis pleacă în Dubai chiar de Ziua României. Va ține un discurs în Emiratele Arabe
Președintele Klaus Iohannis pleacă în Dubai chiar de Ziua României. Va ține un discurs în Emiratele Arabe

Pre;edintele Klaus Iohannis pleacă în Dubai chiar de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Șeful statului urmează să țină un discurs în Emiratele Arabe Unite, sâmbătă dimineață, la Conferința mondială pentru acțiuni climatice.