Clădiri monument din România, ajunse în ruină. Fabrica de bere Rahova, distrusă de nepăsare

Ultima actualizare: 02-08-2021 19:58

Clădirile monument aflate în litigiu se degradează de la o zi la alta, pentru că nimeni nu dă un leu pentru reparația lor. 

Deși sunt protejate prin lege, atât proprietarii cât și statul se ascund în spatele proceselor de retrocedare, care se întind pe zeci de ani.

Și se ajunge astfel ca vechile bijuterii interbelice să nu mai valoreze nimic.

”Inspectorul Pro” vă prezintă cazul fabricii de bere Rahova, care a devenit o ruină din cauza nepăsării.

Clădirile fostei fabrici de bere Rahova din București stau să se prăbușească! Asta s-a ales din acest monument istoric, construit în perioada interbelică de familia Bragadiru! Fostul ansamblu industrial, aflat în vecinătatea Palatului Parlamentului, se întinde pe aproape șapte hectare.

Fabrica moșierului Bragadiru ajunsese să producă 55.000 de hectolitri de bere pe an! Potrivit scrierilor de la acea vreme, nu exista adult care să nu consume o halbă pe săptămână! După război, a fost naționalizată de comuniști, iar numele berii s-a schimbat din Bragadiru în Rahova. În 1998 a fost privatizată, iar proprietarul a lăsat-o în paragină.

În paralel, unul dintre moștenitorii familiei Bragadiru a declanșat în instanță procedura de recuperare a proprietății. Au trecut de atunci 20 de ani, timp în care nimeni nu a mișcat un deget ca să salveze monumentul. Nici proprietarul și nici Ministerul Culturii, care este garantul salvării clădirilor de patrimoniu.

Ilie Ungă, director Direcția Control a Poliției Locale PMB: ”Legea atât ne permite nouă, ca poliție locală. În două rânduri am sancționat cu amendă maximă de 8.000 de lei.”

Astăzi, din ruină cad bucăți de geamuri și cărămizi. Ultimul incident a avut loc în iarna lui 2017, când o parte din acoperiș s-a desprins și a fost la un pas să cadă peste trecători.

Potrivit datelor de la Registrul Cometului, firma Rahova Halls - American Mall SRL este cea care deține fosta fabrică de bere. Societatea este administrată de familia omului de afaceri Eric Bartha, cetățean elvețian de origine română.

Acum zece ani, omul de afaceri a cumpărat și Palatul Ghica, un monument istoric situat pe Calea Victoriei, pe care l-a făcut apoi centru de festivități.

Am solicitat un punct de vedere de la Primăria Capitalei. Am aflat că propietarul a depus, în 2006, un Plan Urbanistic Zonal pentru ,,reamenajarea și refunctionalizarea ansamblului din Calea Rahovei 157”, proiect respins de municipalitate. Potrivit PMB, în 2008 proprietarul a recurs la o firma de construcții ca să dărâme o parte din clădirile de patrimoniu, ceea ce a fost considerat ilegal.

Mallul nu s-a mai făcut! Ștefan Bilici, directorul Institutului Național al Patrimoniului, ne-a confirmat că nimeni nu are voie să modifice arhitectura acestui monument istoric. Și ne dă exemplul austriecilor, care au reușit să transforme într-un mod unic o clădire industrială!

Imediat după demolarea din 2008, Primăria Capitalei a sesizat Parchetul. Inspectorul PRO a aflat că, după șase ani de cercetări, procurorii nu au găsit niciun vinovat și s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală.

Roxana Wring, membru al ONG-ului Europa Nostra, susține că Ministerul Culturii ar putea să-i exproprieze sau să-i oblige să conserve monumentele: ”Statul nu-și face treaba, ar trebui să aibă o fișă în care să se consemneze starea monumentului și această fișă nu există la cea mai mare parte dintre ele”.

În toată țara, peste 4.000 de monumente istorice au fost lăsate în paragină, această chestiune devenind o practică, pentru că terenurile sunt adesea vizate de dezvoltatorii imobiliari. Un exemplu este Moara lui Assan, prima moară cu abur din România, situată în zona Obor din Capitală, dar și Furnalul de la Reșița, fabrica de oțet de la Margina sau fabrică de țigarete de la Iași.

Secretarul de stat Liviu Brătescu recunoaște că Ministerul Culturii nu are nici măcar o evidență clară a monumentelor asupra cărora ar putea să intervină: ”Nu avem din păcate o statistică. Lucrăm la realizarea unui asemenea document. Nu a existat un asemenea interes!”

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO