S&P şi Moody's au reconfirmat ratingul României. Cîțu: „Atestă că economia e gestionată bine, merită să fie investiţi bani”

S&P
Shutterstock

Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat vineri ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedã locală şi valută şi a îmbunătăţit perspectiva din negativă în stabilă.

Tot vineri, agenţia de rating Standard&Poor's a decis sã reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedã localã şi valutã, precum şi perspectiva stabilã, anunţă Ministerul Finanţelor.

Agenţiile de rating Moody's şi Standard & Poor's atestă că în România economia este gestionată bine, merită să fie investiţi bani, a declarat sâmbătă prim-ministrul interimar Florin Cîţu.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, el a anunţat că Agenţia de rating Moody's a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României şi a îmbunătăţit perspectiva din "negativă" în "stabilă", iar Standard & Poor's a decis să reconfirme rating-ul de ţară precum şi perspectiva "stabilă".

"Astăzi avem două veşti foarte bune pentru România, în acest context de criză economică globală. În primul rând, Standard & Poor's, agenţia de rating americană, a reconfirmat ratingul de ţară al României şi a menţinut perspectiva la 'stabilă'. Dar vestea foarte bună vine de la cealaltă agenţie de rating, tot americană, Moody's, care îmbunătăţeşte perspectiva României de la 'negativ' la 'stabil' - şi, bineînţeles, reconfirmă ratingul de ţară. Deci, în acest context dificil, în acest context în care avem o criză economică la nivel global, România şi echipa guvernamentală au reuşit această performanţă, să convingă agenţiile de rating americane să arate o perspectivă pentru o economie stabilă. La baza deciziei agenţiei de rating Moody's stau două lucruri: perspective solide de creştere economică bazată pe sectorul privat dinamic - şi cred că este pentru prima oară când auzim aşa ceva de la o agenţie de rating despre România - şi, bineînţeles, utilizarea fondurilor din NextGenerationEU. În acelaşi timp, pe partea cealaltă, agenţia de rating Standard & Poor's îşi bazează evaluarea pe implementarea programului de reformă ancorat în Planul de redresare şi rezilienţă. Faptul că am inclus reformele în PNRR am spus de atunci că reprezintă o garanţie că aceste reforme vor fi făcute şi este apreciat de agenţiile de rating", a afirmat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Potrivit acestuia, "ambele agenţii de rating îşi bazează evaluarea pe faptul că această strategie de consolidare fiscală, adică de reducere graduală a deficitului bugetar, este una credibilă".

"Vreau să felicit echipa guvernamentală şi oamenii profesionişti care m-au susţinut în implementarea măsurilor de răspuns la criză, vreau să mulţumesc mediului privat, care a răspuns la aceste măsuri şi le-a implementat foarte rapid, un mediu privat care şi-a arătat potenţialul şi resursele de inovaţie în vremuri extrem de dificile. Am spus mereu că antreprenorul român este un erou şi aceste rezultate arată foarte clar că în România mediul privat a răspuns şi a reuşit să facă faţă mai bine decât estimau cam toţi analiştii. Am livrat ceea ce aşteptau de la noi toţi românii, dar şi partenerii internaţionali: o puternică creştere economică şi o reducere treptată a deficitelor. Acestea au fost promisiunile cu care am început acest mandat, promisiuni pe care le-am adus în faţa românilor: o creştere economică sustenabilă, care să se menţină în următorii ani - şi dacă citiţi analizele, rapoartele celor două agenţii de rating americane, veţi vedea că acolo se arată o creştere economică ce continuă şi în anii următori, alături de o reducere a deficitelor", a susţinut Florin Cîţu.

S&P şi Moody's au reconfirmat ratingul României

 

”Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat vineri, 15 octombrie 2021, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută şi a îmbunătăţit perspectiva din negativă în stabilă”, a anunțat vineri seară Ministerul Finanţelor. 

Potrivit instituţiei, cei doi factori-cheie care stau la baza deciziei Moody’s sunt ”perspectivele solide de creştere economică bazate pe sectorul privat dinamic şi pe utilizarea fondurilor NGEU şi aşteptările ca procedura de deficit excesiv să acţioneze ca o ancoră-cheie a strategiei de consolidare fiscală consistentă şi susţinută în următorii trei ani”.

Tot vineri, agenţia de rating Standard&Poor's a decis să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă.

”Potrivit agenţiei de rating, riscurile generate de deficitele gemene încă ridicate sunt atenuate de perspectivele implementării programului de reformă ancorat în Planul de Redresare şi Rezilienţă recent aprobat, precum şi de perspectivele unei creşteri economice puternice”, transmite ministerul.

Perspectiva stabilă reflectă aşteptările agenţiei de îmbunătăţire a poziţiei fiscale a României în următorii ani.

“Anunţurile celor două agenţii de rating reprezintă un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscală, în atingerea ţintelor asumate şi în implementarea măsurilor de reformă şi investiţii la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare şi Rezilienţă. Totodată, reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noştri externi în capacitatea guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR.”, a declarat ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu.

Datoria externă totală a României a crescut în primele opt luni cu 8,4 miliarde euro, la 135,21 miliarde euro, față de finalul anului trecut, a anunțat joi Banca Națională a României.

"În perioada ianuarie - august 2021, datoria externă totală a crescut cu 8,404 miliarde euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 99,049 miliarde euro la 31 august 2021 (73,3% din totalul datoriei externe), în creștere cu 5,9% față de 31 decembrie 2020; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 august 2021 nivelul de 36,162 miliarde euro (26,7% din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,7% față de 31 decembrie 2020", a transmis BNR într-un comunicat citat de Agerpres.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Ministerul Finanţelor: S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă
Ministerul Finanţelor: S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă

Ministerul Finanţelor anunţă, luni seară, că Agenţia de rating S&P a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, precum şi perspectiva stabilã.  

România, al treilea cel mai mare producător de petrol din UE. Europenii rămân dependenți de țițeiul lui Putin
România, al treilea cel mai mare producător de petrol din UE. Europenii rămân dependenți de țițeiul lui Putin

Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor publicate luni de Eurostat.

BCE ar putea reduce dobânda de trei ori în acest an. Prognozele pieţelor financiare
BCE ar putea reduce dobânda de trei ori în acest an. Prognozele pieţelor financiare

Banca Centrală Europeană ar putea decide mai mult de trei reduceri de dobândă pe parcursul acestui an, a declarat luni guvernatorul Băncii Centrale a Lituaniei Gediminas Simkus, transmite Reuters.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.