Scenariul unei ierni fara gaze rusesti. Cat de pregatita e Romania sa traiasca "la ratie" in urmatorul an

gaze romania

Un vant rece bate dinspre est si ne da frisoane. Rusia reduce de marti cu 10 %, livrarile de gaze catre Romania, fara sa ofere vreo explicatie autoritatilor.

"Trebuie sa ne obisnuim, cu astfel de situatii", ne transmite ministrul Energiei, care spune ca "avem suficiente resurse in depozite, pentru populatie." Totusi, in conditiile unei ierni grele si a intreruperii livrarilor de gaze rusesti, industria poate suferi, deoarece urmeaza sa fie rationalizat consumul ne explica expertii. Vestea despre o noua reducere a livrarilor de gaze rusesti a venit de la dispeceratul Gazprom din Bulgaria. Fara nicio explicatie, Romania va avea toata saptamana, incepand de marti, cu 10% mai putine gaze rusesti.

Razvan Nicolescu, ministrul Energiei: "Cred ca trebuie sa incepem sa ne obisnuim cu aceasta situatie in saptamanile care vor urma. Cantitatile sunt absolut nesemnificative si nu exista niciun fel de risc pentru perioada de iarna, chiar daca furnizarea s-ar opri de tot pana la primavara si chiar daca va fi o iarna extrem de dificila."

Consumul total de gaze in Romania se ridica anual la aproape 12,5 miliarde de metri cubi. Productia este insa putin peste 11 miliarde metri cubi. Diferenta este asigurata din importul de gaze rusesti. Vara nu sunt probleme: productia este de 31 de milioane de metri cubi pe zi, iar consumul populatiei de doua ori mai mic. Lucrurile se schimba iarna, cand consumul casnic de gaze creste foarte mult si depaseste productia, care oricum scade din cauza frigului.

Din fericire, avem o rezerva de 2,8 miliarde de metri cubi de gaz in depozitele de la Bilciuresti si Margineni. Totusi, in situatia in care iarna va fi grea, iar gazele din depozite vor scadea simtitor, s-ar lua masuri de rationalizare pentru industrie.

Citește și
gaze europa
Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti si cat rezista Romania fara resursele de la Moscova
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Una din masurile extreme este trecerea CET-urilor de pe gaze pe pacura, din pacate, asta inseamna mai multa poluare. In plus, capacitatea de stocare a depozitelor numai aici in Bucuresti este de 125.000 de tone. Cantitatea ar fi suficienta pentru a incalzi Bucurestiul timp de doua saptamani", a relatat Vitalie Cojocari, corespondent ProTV.

Tudor Popescu, expert in energie: "Va fi afectata productia de ciment, productia de ingrasaminte minerale."

Ca sa-si reduca pierderile, industriile afectate ar putea creste preturile. Asa ca, indirect, ar avea de suferit agricultura, iar la vara vom cumpara legume mai scumpe. Si constructiile ar putea fi afectate.

Intre timp, Romania cauta solutii alternative pentru a importa gaz lichefiat. Luni, de pilda, presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu ministrul Afacerilor Externe din Azerbaidjan si a abordat inclusiv acest subiect.

Rusia a redus vineri exporturile de gaze catre Romania cu 5%

"Fluxurile de gaze naturale prognozate a fi livrate din Rusia catre Romania s-au redus vineri cu 5% fata de ceea ce era planificat. Este vorba de cantitati mici. Nu am fost informati oficial in legatura cu motivul acestei reduceri", declara atunci Razvan Nicolescu.

Cum ne afecteaza decizia Rusiei

Autoritatile romane spun ca importurile de gaze rusesti sunt foarte mici in acest moment, si ca in prezent productia interna de gaze este dubla fata de consum. "Nu exista nici un risc ca populatia Romaniei sa fie afectata de vreo intrerupere in furnizarea de gaz natural pe perioada de iarna indiferent de evolutiile care vor avea loc, care ar putea sa aiba loc in regiune", a declarat ministrul Nicolescu

In ciuda optimismului oficial, nu trebuie sa uitam ca iarna consumul de gaze al Romaniei creste, iar rusii pot strange cu usurinta robinetul de gaze, asa cum au facut in Polonia, unde Gazprom a redus saptamana aceasta livrarile de gaze rusesti cu 45 la suta. "Poloniei i se dau destule gaze pentru a-si face clientii fericiti, dar nu suficiente pentru a le re-exporta catre Ucraina", explica Alexei Kokin, analist UralSib Financial Corp.

Gazprom Neft, divizia petroliera a companiei Gazprom, este una dintre cele 3 companii din domeniul energetic afectate de noile sanctiuni introduse de Uniunea Europeana impotriva Rusiei. Cele 3 companii nu vor mai putea obtine finantare, in timp ce altor 12 societati din industria militara li se interzice sa faca afaceri cu tarile Uniunii. Noul val de sanctiuni a dus la devalorizarea rublei la un minim istoric.

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Depozitele de gaz ale Romaniei, o comoara de 500 de milioane de dolari. Efecte prin ricoseu ale razboiului energetic

Razboiul energetic forteaza autoritatile romane sa planifice scenarii pentru o eventuala criza a gazelor in toata Uniunea Europeana.

Astfel, am putea si sa exportam tarilor din jur. Daca am vinde macar jumatate din cantitatea stocata in depozitele de gaz aflate in sudul si centrul tarii, umplute cu aproape 3 miliarde de metri cubi de gaz metan, am putea castiga o jumatate de miliard de dolari.

Autoritatile iau in calcul mai multe variante pentru a reduce cat mai mult dependenta de gazul rusesc.

"Daca vorbim despre o criza care se prelungeste, cu atat mai mult Romania trebuie sa isi dezvolte capacitatile pe care le are. Ma refer la productia conventionala. OMV si Romgaz sunt producatori de gaze in Romania, ma refer la marile companii Exon stiu bine ca au descoperit zacaminte in Marea Neagra", a spus Victor Ponta.

Potrivit expertilor, in ritmul actual de exploatare, rezervele cunoscute de gaz metan ale Romaniei s-ar epuiza in urmatorii 9 ani.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Departamentul pentru Energie din Guvern: Livrarile de gaze de la Gazprom revin la parametrii normali, cel putin pentru 2 zile
Departamentul pentru Energie din Guvern: Livrarile de gaze de la Gazprom revin la parametrii normali, cel putin pentru 2 zile

Sambata dimineata, Departamentul pentru Energie din Guvernul Romaniei a fost informat de conducerea Transgaz - operatorul retelei nationale de transport gaze - ca societatea de stat a primit o adresa de la Dispeceratul Gazprom din Sofia.

Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti si cat rezista Romania fara resursele de la Moscova
Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti si cat rezista Romania fara resursele de la Moscova

Grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale catre Romania fata de nivelul planificat, fara ca autoritatile de la Bucuresti sa fie informate oficial.

Rusii au redus exporturile de gaze catre Romania fara nicio explicatie. Ministrul Energiei nu crede ca la iarna vom ingheta
Rusii au redus exporturile de gaze catre Romania fara nicio explicatie. Ministrul Energiei nu crede ca la iarna vom ingheta

Grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale catre Romania fata de nivelul planificat, fara ca autoritatile de la Bucuresti sa fie informate oficial. Iar sambata scaderea va fi si mai mare

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.