Pandemia a mărit cu 100% disfuncțiile sexuale în cazul ambelor sexe. Sfaturi de la dr. Cătălina Andrei

Ultima actualizare: 25-03-2021 16:50

Dr. Cătălina Andrei, medic supraspecializat în tratamentul disfuncțiilor sexuale, fost invitata corespondentului Pro TV, Andreea Groza, la emisiunea ”Doctor de bine”, transmisă exclusiv pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV și pe www.stirileprotv.ro.

Disfuncțiile sexuale sunt o problemă de sănătate și trebuie tratate la medic, pentru că afectează grav calitatea vieții. Apar în cazul ambelor sexe, dar descrise diferit:

”Nu mai am chef” - spun femeile afectate.
”Nu mai pot” - spun bărbații.

Ce înseamnă disfuncție sexuală?

 

Bărbați: disfuncție erectilă, tulburări de orgasm, tulburări de ejaculare.

Femei: pierderea interesului pentru activitatea sexuală, imposibilitatea de a obține orgasmul, gânduri negative în timpul actului sexual.

În Statele Unite, supraspecializarea ”sexolog în medicină” are deja istorie. În România, abia a apărut.

Cum se petrece consultația?

 

Medicul supraspecializat în tratamentul disfuncțiilor sexuale are obligația să identifice posibile boli, care au drept consecință dificulăți sexuale. Este vorba de boli cardio-vasculare, diabet, boli ala aparatui urinar, boli ale aparatului genital, boli endocrine.

”Rapid, dificultățile sexuale se văd în cazul bărbaților. În cazul femeilor, e greu să fie detectate. Dar bărbații sunt mai temători să vină la medic”, spune dr. Cătălina Andrei.

După ce sunt excluse boli care au legătură cu viața intimă, începe evaluarea blocajelor. Una din 10 persoane cu disfuncție sexuală are o problemă organică, o boală. 9 se confruntă cu o problemă emoțională, de cele mai multe ori ignorată. Impactul emoțional apare în copilărie și se manifestă, prin disfuncții sexuale, preponderent - spun statisticile - între 35-40 de ani.

De ce apar disfuncțiile sexuale la 35-40 de ani?

 

Toți oamenii se nasc cu instinct sexual necondiționat. Toți la fel, așadar. Ulterior, apar în creier frâna și accelerația. ”În cabinet, vin cei care au frâna trasă la maximum, ceea ce interzice un act sexual normal”, spune medicul Cătălina Andrei.

Ulterior în dezvoltare, pe lângă partea arhaică din creier, care e răspunzătoare de instinctul primar alimentar, dar și de instinctul sexual, până la 21-24 de ani se dezvoltă cortexul prefrontal – centrul controlului. În funcție de mediul în care trăiți, în acest centru al controlului, de fapt, se manifestă preponderent frâna ori accelerația. Medicul este cel care identifică particularitățile de dezvoltare, ca apoi să vă conștientizeze despre problemele apărute în prima parte a vieții.

Rezolvarea problemelor sexuale, prin modele de comunicare folosite de NASA

 

Ulterior, veți lucra împreună pe modele de comunicare - care stau la baza comportamentului alimentar, social și sexual - și pe care le folosește și NASA, când își testează angajații.

Toți oamenii au un model primar de comunicare. Cele 6 modele sunt: empatic, gânditor, visător, perseverent, promotor, rebel. Există 720 de combinații între aceste modele de comunicare, iar medicul supraspecializat în tratamentul disfuncțiilor sexuale vă ”descâlcește” după aceste tipare. Rezultatele - în activitatea sexuală - apar rapid. Dar sunt rezultate bune și în comportamentul alimentar, spre exemplu.

”Nu suntem defecți, ăsta e mesajul meu, ci din contră suntem diferiți și tot ce ajută în acest comportament este să conștientizăm că trebuie să oferim și să primim altceva”, spune dr. Cătălina Andrei.

Pandemia a mărit numărul disfuncțiilor sexuale cu 100%

 

În ultimele luni, cantitatea de hormoni de stres, care a fost în produsă de fiecare, are impact pe tot sistemul endocrin uman. Hormonii de stres au efect direct asupra comportamentului sexual.

”Hormonii de stres se descarcă în cantități mari, fără să conștientizăm și apar disfuncțiile sexuale. Nu se pot măsura obiectiv (ce cantitate de hormoni de stres produceți), de aceea reacțiile sunt diferse - de la modificarea apetitului la apariția disfuncțiilor sexuale. La medic, puteți vedea că aveți o problemă, o conștientizați și o rezolvați pe modele de comunicare sau pe combinații de modele de comunicare. Pentru că altă armă nu există în afară de câteva medicamente, care au impact termen foarte scurt”, spune dr. Cătălina Andrei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO