Cum tratăm hipertensiunea care nu răspunde la medicamente. Explicațiile medicilor
Cum tratăm hipertensiunea care nu reacționează bine la medicamente ne spune medicul de radiologie intervențională, Rareș Nechifor în emisiunea Doctor de bine.
Andreea Groza: Ce înseamnă hipertensiune?
Dr. Rareș Nechifor: Creierul controlează activitatea întregului organism. Tot sistemul nervos autonom, simpatic și parasimpatic. Sistemul nervos simpatic crește tensiunea, pune organismul în situațiile „luptă” sau „fugi”. Noi suntem expuși la stres, la țigară, care e tot stres, la alcool sau ne îngrășăm, alt stres. Toate acestea cresc nivelul de alertă și sistemul nervos simpatic e permanent activat. Asta face că nivelul tensiunii arteriale să fie mereu crescut. În timp, o supra activare cronică duce la hipertensiune.
Andreea Groza: Acum vorbim despre hipertensiune și nu despre creșterea tensiunii în condiții de stres.
Dr. Rareș Nechifor: Da, de boală. Mecanismele de a reechilibra cele două sisteme - simpatic și parasimpatic- sunt alterate. Receptorii situați în interiorul vaselor de sânge, care citesc valoarea tensiunii arteriale, încep să citească incorect tensiunea. Găsim acești receptori preponderent în arterele renale și în arterele carotide. Dacă receptorii din vase dau informații greșite, creierul va primi informația, incorectă, să crească tensiunea.
Andreea Groza: Cum tratăm hipertensiunea, care afectează, spun statisticile, peste 7 milioane de români?
Dr. Rareș Nechifor: Dăm medicamente și aceasta e prima recomandare. Dar nu umblăm, de fapt, la echilibrul dintre sistemul nervos simpatic și sistemul nervos parasimpatic. Nu lucrăm la nivelul receptorilor din vase, care transmit informații eronate.
Andreea Groza: Ce faceți dumneavoastră prin radiologie intervențională?
Dr. Rareș Nechifor: Intrăm în arterele renale, printr-o arteră de la braț. Și inactivăm, prin radiofrecvență, receptori din arterele renale, care dau creierului informații anormale. După intervenție, în decurs de o săptămână, reușim să scăpăm de medicamentele zilnice sau, dacă luăm 3-4 medicamente, vom ajunge să administrăm doar un medicament. Ce trebuie să înțeleagă pacientul hipertensiv este că, la rândul lui, nu ar trebui să își țină creierul în stare de alertă zilnic. Așa înseamnă expunere mai mică la substanțe excitante (cafea, alcool, tutun), mai puțin sedentarism, altă sursă de stres cronic. Și kilograme în minus. Obezitatea este un stres cronic pentru organism.