Singurul organ din corp care raspunde la feromoni. Comunicarea sexuala incepe de la miros

25-04-2015 12:02


"Cat de frumos mirosi!". Daca va referiti la o persoana de sex opus, tocmai ati activat un organ care raspunde doar la feromoni, substante implicate in comunicarea sexuala.

Daca, brusc, va indreptati atentia spre o paine aburinda, spre exemplu, intra in actiune adevaratii receptori ai mirosului. Simtul care e gardianul vietii noastre sociale, desi e de o mie de ori mai slab decat la alte mamifere. Daca va spunem ca si gust inseamna, de fapt, 80% miros, ne credeti?

Percepem intre 4.000 si 10.000 de mirosuri. Iar Madalina Popescu, parfumier, are un nas numai bun de experimente. Ne conduce prin detaliile celor patru familii de parfumuri create de industria cosmetica. Aveti de ales intre cele florale, orientale, familia șiprata si cea lemonasa. In interiorul acestor categorii, imaginatia parfumierilor... e fara limite.

Familia florala - mizeaza pe mosc
Familia orientala - miros de piele curata
Familia șiprata - arome condimentate
Familia lemnoasa - puternica, parfumuri barbatesti

Multe mostre de parfumuri! Ma doare capul!

"Un nas obisnuit, dupa doua-trei parfumuri nu mai reuse sa perceapa notele distinctive. Mirositi cafea sa rupa", ne sfatuieste specialistul. Mirosul cafelei restabileste simtul si va ajuta sa testati un nou parfum.

Imi iau un parfum ca sa miros frumos! Parfumierii, dar si cercetatorii au alta parere. Purtati parfumul preferat ca sa potentati mirosul pielii. Pe aceste considerente il alegeti, inconstient ce-i drept. In familia orientala chiar exista mirosul de piele proaspata. Parfumul scoate in evidenta feromonii, chimicale produse de propriul corp, care cresc atractia sexuala.

Organul vomeronazal ii percepe. Este situat in interiorul nasului, langa receptorii de miros, dar structural diferit. Feromonii sunt perceputi de regiunea din creier denumita hipotalamus.

Ne intoarcem la celulele cu care simtiti majoritatea mirosurilor. Sunt doar 15 la numar. Si trebuie protejate in raceli sau alergii cu medicamente care usuca nasul. Pentru ca secretiile consistente le distrug.

"Organul mirosului are celule nervoase, care nu sunt multe - vreo 15 neuroni situati in partea de sus, unde am eu ochelarii, cat pui un varf de deget. Sunt singurele organe nervoase in contact cu mediul inconjuraror", explica dr. Elena Latcan, medic primar ORL.

Florile de camp, au toate un miros placut. Dar nu e nevoie sa fim la firul ierbii ca sa ne bucuram de senzatii. Imaginea declanseaza senzatia de miros. Totul se proceseaza in lobul temporal, alta regiune din creier fata de cea care percepe feromonii.

"Noi avem constiinta mirosului la nivel cerebral, creierul ne spune foare clar ca inca suntem in statia de benzina, senzatia de benzina creierul ne-o da si nu mucoasa nazala", a spus si dr. Corneliu Toder, medic primar neurochirurg.

O capsuna, de exemplu, miroase senzational. Gustul e cel putin la nivelul mirosului. Alimentele odata ingerate se dizolva in saliva. Aroma se simte... prin spatele nasului.

Iar daca mirositi cafea, tocmai ati sters orice urma de senzatie provocata de capsuna. Asa incepe o noua poveste care va da informatii despre cat de sigur e mediul in care traiti... in aceasta secunda. Si va face sa fiti in alerta.

VIDEO PROTVPLUS.RO