Motivele pentru care medicii specialişti recomandă începerea vieţii sexuale după 18 ani

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Vineri 11 August 2017 11:59
Categorie: CSID

Nu doar părinţii insistă că fetele să îşi înceapă viaţă sexuală după 18 ani, ci şi ginecologii. Cel mai afectat de viaţă intimă timpurie este colul uterin. Celulele de aici sunt imature, nepregătite hormonal pentru relaţii intime.

Colul uterin percepe contactul drept traumatism. Ulterior, el devine vulnerabil în episoadele pre-infecţioase.

Bombardamenul de informaţii la care suntem supuşi toţi forţează sistemul cognitiv al copiilor să evolueze extrem de repede. Situaţia înseamnă că aceştia îşi vor dori să înceapă viaţă intimă foarte devreme.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "E bine că mamele de fete să aibă o dicutie cu ele şi să le ducă la medic pentru sfat pre-concepţional începând cu prima zi a menstruaţie, la 12-14 ani. Ele par micuţe , dar ovarele îşi fac treaba şi ulterior chiar ovuleaza".

Dacă ovuleaza înseamnă că, în cazul relaţiilor intime neprotejate, poate apărea o sarcina. Fetele şi băieţii trebuie să ştie această informaţie. Ideal, spusă de proprii părinţi. Dacă va este jenă să comunicaţi, există specialişti care oferă servicii gratuite în centrele de planificare familială din ţară, care sunt finanţate de către stat:

Altă informaţie care trebuie ştiută înainte de debutul vieţii intime? Prezervativul este singură metodă de protecţie împotriva infecţiilor grave cu HIV sau cu virusurile hepatitice B şi C.

De asemenea, în cazul mai multor parteneri, prezervativului reprezintă protecţie împotriva poluării cu flora polimorfă. Ce înseamnă? În cazul fetiţelor, diverşi microbi luaţi de la partener – care nu îi pun viaţă în pericol - pot conduce însă la infecţii la nivel trompelor uterine şi la blocarea lor. Mai târziu această reprezintă o cauza majoră a infertilităţii.

Şi o informaţie esenţială din fiziologia umană. Aparatul genital face parte din sistemul neuro-endocrin. Acesta sistem cuprinde hipofiză şi hipotalamusul, ambele structuri situate în cutia craniană, tiroidă, glandele suprarenale, ovarele şi uterul. Toate aceste organe nu sunt pregătite de contacte intime înainte de 18 ani. În special în cazul fetelor, părinţii trebuie să le ţine această lecţie de anatomie.

Până la 18 ani, aşadar, hormonii nu sunt secretati în cantitate suficientă. În lipsa hormonilor, relaţiile intime înseamnă un traumatism mecanic şi unul chimic - prin prezenţa spermei.

Epiteliul colului uterin va deveni astfel susceptibil la infecţii şi în special la infecţia cu HPV. De altfel, statisticile spun că debutul precoce al vieţii sexuale este unul printre principalii factori de risc în cancerul de col uterin, că urmare a infecţiei cu HPV.

Tara unde 42% dintre barbatii tineri sunt virgini. Populatia s-a redus cu un milion de oameni in ultimii cinci ani
Tara unde 42% dintre barbatii tineri sunt virgini. Populatia s-a redus cu un milion de oameni in ultimii cinci ani
tigara
Cât de periculos este fumatul pentru persoanele care suferă de alergii
Ce se întâmplă când aprindem o țigară afară, la soare. Avertismentul medicilor
Prezervativul salvează de fapt fertilitatea. Explicația medicilor specialiști
Ce se întâmplă cu organismul nostru dacă nu ne hidratăm corespunzător
Simptomele care indică 8 afecțiuni diferite. Situația în care trebuie să mergeți la chirurg
"Fă ceva, că mai ai 6 luni de viaţă!" Riscurile la care se expun cei care nu mai au control asupra greutăţii
dantura
Cum apare boala parodontală sau caria dentară. Medicii vorbesc despre tratamentele potrivite