Medic: „Sucurile de legume şi fructe nu sunt sănătoase. Supa-cremă, o agresiune pentru pancreas”

×
Codul embed a fost copiat

O cafea fără zahăr, multă apă, mers pe jos și pauză alimentară. Acesta e tratamentul după excese alimentare. Prima oară, primeşte ajutor vezicula biliară, cea care se ocupă direct de grăsimi.

Pauză alimentară lasă tot organismul să se refacă după excese. După pauză, legumele mestecate îndelung sunt o soluţie. Prin masticaţie se secretă instantaneu, în salivă, enzime, care încep digestia glucidelor. Acest detaliu fiziologic ne spune că glucidele nu se exclud de la nicio masă. Şi ne mai spune că masticaţia este vitală.

Masticaţia legumelor ca atare înseamnă că pancresul de pregăteşte, în mod corect, să le folosească sub formă de energie. Dar mai ales în această perioadă - legume ca atare şi nu sucuri de legume ori fructe. Acestea trebuie excluse inclusiv din alimentaţia copilului.

Dr. Iolanda Vivisenco, medic primar pediatru: „La ora actuală sucurile de legume sau de fructe nu fac parte din alimentaţia copilului, niciun medic nu o să recomande suc de legume sau fructe care se folosea în trecut ca şi paşi de diversificare, dar la ora actuală e clar ştiu că sucurile de legume şi fructe nu sunt sănătoase pentru că ele reprezintă o cantitate mare de zahăr care trece prin organism repede cu repercurisiuni asupra dezvoltării pancreasului, cu risc de diabet la vârsta mică.”

În privinţa legumelor, acestea sunt excelente - tăiate în curburi masticabile. Aceleaşi legume însă, fie crude fie fierte, capătă indice glicemic mare, odată ce le pasaţi. Adică o supă - cremă este doar o agresiune pentru pancreas şi nu un aliment sanogen. Indice glicemic mare înseamnă că pancreasul descarcă rapid insulina.

Dr. Antonela Burlacu mecic primar endocrinolog: „Rapid înseamnă rău, adică insulina se descarcă repede, vine repede, bagă repede glucoza în celulă, ceea ce duce la creşterea rezistenţei la insulină şi la creşterea ţesutului adipos. Această insulină care tot vine şi plecă vine şi pleacă crează stări de oboseală şi simţi iar nevoia să mănânci dulce.”

Şi aşa apare cercul vicios- adică rezistența la insulină, obezitate şi diabet. Şi în toată pauza alimentară nu uitaţi de cafea fără zahăr ori alţi îndulcitori.

Până la 3 ceşti de cafea fără zahăr, fără alţi îndulcitori înseamnă doză de siguranţă în privinţa acestei băuturi. Medicii spun că, după cafea, metabolismul devine mai activ şi mobilizează depozite grase. Dar doar în contexul în care beţi o cafea şi apoi mergeţi pe jos. În ritm alert!

După mese prea grase, vezicula biliară va fi depăşită. Primul simptom? Greaţă. Bila sau fierea este un lichid produs de ficat şi stocat în vezicula biliară. Odată ce mâncaţi, acest lichid descompune grăsimea. Cafeaua amplifică activitatea veziculei biliare. Adică va participa mai intens la metabolizarea grăsimilor.

 

Citește și...
După o extracție dentară trebuie neapărat montată o coroană dentară. Explicația medicilor chirurgi
După o extracție dentară trebuie neapărat montată o coroană dentară. Explicația medicilor chirurgi

Imediat după o extracţie dentară vreţi şi o coroană dentară! Pentru că sunt forțe prea mari pentru dinte, acesta se scoate, controlat, din masticaţie. 

Recomandări
Catastrofă umanitară de proporții. Filmul evenimentelor din ziua marelui cutremur care a lovit Turcia și Siria
Catastrofă umanitară de proporții. Filmul evenimentelor din ziua marelui cutremur care a lovit Turcia și Siria

Turcia a fost lovită năprasnic de un cutremur devastator, cu magnitudinea 7,8 pe scara Richter. Seismul a provocat peste 2.300 de decese și o catastrofă umanitară de proporții.  

Cum a provocat cutremurul devastator din Turcia un seism serios și în România. Este pentru prima dată în istorie
Cum a provocat cutremurul devastator din Turcia un seism serios și în România. Este pentru prima dată în istorie

La câteva minute după cutremurul devastator din Turcia, s-a mișcat pământul și în Vrancea. Aparatele Institutului pentru Fizica Pământului au înregistrat acolo un seism cu o magnitudine de 4,6 pe scara Richter.  

Cele mai puternice cutremure din Turcia. Cel de acum a avut aceeași magnitudine cu seismul din 1939
Cele mai puternice cutremure din Turcia. Cel de acum a avut aceeași magnitudine cu seismul din 1939

Turcia este una dintre cele mai active zone seismice din lume. Numeroase cutremure s-au produs de-a lungul anilor, soldate cu zeci de mii de morți și distrugeri masive. Ultimul, puternic, s-a înregistrat în 1999.