Cum este recomandat să mâncați de sărbători, ca să nu vă dați peste cap organismul

Ultima actualizare: 02-12-2018 14:40

Învăţăm instinctual să mâncăm încă din viaţa intrauterină. Apoi, după primul an de viaţă, înţelegem treptat ce obiecte din jurul nostru sunt bune de mâncat şi începem, în mod conştient, să le folosim drept hrană.

Există aşadar o întreagă ştiinţă, în a oferi corpului nostru alimente suficiente şi potrivite.

Decembrie vine cu aburi năucitori de vin fiert. Însă oricât de mare ar fi tentaţia, sărbătoriţi cu limită.

Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog: „Există în principiu o limită diferită la bărbat şi la femeie.”
Reporter: „Care?”
Medic: „Bărbatul ar trebui să consume sub 40 de grame pe zi. Iar femeia sub 20. ”
Reporter: „De ce jumătate din cantitate, dacă nu e vorba de masă corporală la jumătate?”
Medic: „Pentru că este, genetic vorbind, o diferenţă la nivelul enzimei care degradează, care metabolizează alcoolul.”

Apoi, nu vă luptaţi continuu cu mesele întinse. Adică oferiţi odihnă sistemului digestiv. Timpul mediu de evacuare a stomacului este de 3-4 ore, aşa că medicii recomandă să lăsăm organismului acest interval de pauză între mese.

Mestecaţi lent fiecare îmbucătură de 40 de ori sau de 100. În fine, de multe ori! Probabil aţi primit cândva acest sfat, care nu are nicio legătură cu realitatea! Mai eficient şi mai blând pentru muşchii maseteri este să priviţi în tihnă, câteva secunde, ce aţi primit pe farfurie. Observaţi culorile şi textura, inspiraţi aburii care poartă cu ei promisiunea unei datorii organice împlinite, prin aportul de calorii. Dar şi promisiunea unor plăceri, pentru că hrana înseamnă plăcere.

Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog: Procesul de digestie începe atunci când vedem, mirosim şi gustăm alimentele. Pentru că deja atunci creierul nostru stimulează secreţia salivară şi pe cea gastrică. Ulterior, în cavitata bucală alimentele sunt mărunţite, amestecate cu salivă şi apoi ajung, prin intermediul esofagului, în stomac.”

De aici drumul e, în principiu, fără întoarcere. Spre cifre crescute pe cântar sau chiar mai rău, atunci când pofticiosul care are un regim medical se lasă corupt de tentaţii, chiar dacă nu recunoaşte.

Capacitatea tubului digestiv nu se modifică pentru că e zi de sărbătoare. 95 la sută din ce mâncăm, adică din proteinele, lipidele şi glucidele din alimente, se digeră şi se absorb sub forma unui nou strat de grăsime. Să ţinem cont şi de faptul că, de sărbători, nu devenim mai activi. Ci, dimpotrivă, mai sedetari.

Să oferim o soluţie de compromis şi celor care, să spunem, nu pot pune frână la timp. Organismul nostru produce enzime care procesează eficient toate categoriile de alimente; şi totuşi, mesele grele sunt o încercare grea, mai ales pentru pancreas.

Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog: „Sunt suplimente care se înghit la începutul mesei sau la sfârşitul mesei, pentru că practic acela e momentul când avem nevoie de ele. Se pot folosi suplimente de enzime digestive în timpul acestor mese abundente, însă cumva cred că ar fi mai bine să mâncăm aşa cum trebuie şi nu pierdem nimic! Putem să mâncăm aceeaşi mâncare, dar fracţionat.”

Aşadar, ne adunăm la masă, dar scădem uşor porţiile, împărţim la mai mulţi o sticlă de vin. Nu e o problemă dacă ne dă cu rest la finalul mesei. Am câştigat probabil o viaţă mai sănătoasă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO