Bizonii din parcul Yellowstone ar putea simti o eventuala eruptie a vulcanului. "Consecintele ar fi catastrofale"

Ultima actualizare: 08-04-2014 00:22
Yellowstone

Inregistrarile recente in care bizonii din Yellowstone, Statele Unite, paraseau Parcul National i-au ingrijorat pe turisti si pe localnici, care se tem ca o eruptie vulcanica ar putea fi iminenta.

Specialistii sustin ca animalele pot simti apropierea unui seism cu mult inaintea oamenilor, pentru ca au o sensibilitate mai ridicata.

Saptamana trecuta, americanii au inceput sa faca speculatii ca animalele din Yellowstone pot simti intensificarea activitatii super-vulcanului care se afla sub parc si fug pentru a se salva. Celebrul  parc national se afla deasupra unui vulcan care ar putea erupe intr-o zi, dar seismologii spun ca nu au informatii din care sa reiasa ca pericolul este iminent. Specialistii estimeaza ca acest vulcan a erupt de trei ori in ultimele 2,1 milioane de ani, scrie CBS News.

Reprezentantii serviciului american de monitorizare seismica, USGS, au declarat ca au inregistrat o intensificare a activitatii seismice in jurul calderei Yellowstone. Acest super-vulcan a erupt ultima data in urma cu 70.000 de ani. O noua eruptie ar putea sa acopere cu cenusa o mare parte din continentul american.

Intensificare seismica in Yellowstone

Ca o coincidenta, pe 30 martie, la 10 zile dupa aparitia clipului, in parc a avut loc un cutremur de magnitudine 4,8, cel mai puternic inregistrat in ultimele trei decenii in zona.

Responsabilii parcului national au dat asigurari ca super-vulcanul de sub parc nu va erupe in curand, in ciuda unui clip de pe Youtube care a devenit viral si care a ridicat semne de intrebare legate de viitorul parcului. In cateva zile, materialul video a strans peste 1,5 milioane de vizualizari.

Al Nash, un purtator de cuvant la parcului, a declarat: "Avem bizoni, cerbi si alte animale care au migrat recent in afara parcului, dar au facut-o pentru ca suntem in miezul iernii si mancarea este destul de greu de gasit. In aceasta perioada a anului, migreaza la altitudini mai joase, unde cred ca vor gasi mancare mai usor. Cand se va topi zapada, animalele se vor intoarce in parc."

Cercetatorii germani de la Universitatea Duisburg-Essen au ajuns, dupa trei ani de cercetari, la concluzia ca furnicile rosii pot prezice mai bine un cutremur decat bizonii. Cercetatorii Gabriele Berberich si Ulrich Schreiber au descoperit ca, inaintea unui cutremur cu magnitudinea mai mare de 2, furnicile nu dormeau noaptea si erau dezorientate.

BBC relata anul trecut ca, in cazul in care supervulcanul de la Yellowstone ar erupe, consecintele ar fi catastrofale pentru intreaga omenire. Ultima eruptie majora a  trimis cenusa in toata America de Nord, afectand clima pe intreaga planeta. Experitii sustin insa ca vulcanul Yellowstone, considerat a fi in stare latenta, este inactiv si s-ar putea sa nu mai erupa niciodata.

Sursa foto: Youtube/USGS

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO