Descoperire de exceptie in craniul unei mumii vechi de 2.400 de ani. "A fost uitata acolo". FOTO

Ultima actualizare: 20-12-2012 07:12
mumie egipteana

O echipa de oameni de stiinta din Croatia a descoperit o unealta egipteana folosita pentru scoaterea creierului, in craniul unei mumii vechi de 2.400 de ani.

Cercetatorii croati au analizat recent o mumie care are 2.400 de ani vechime, iar in momentul in care i-au facut mai multe tomografii, au observat ca are un obiect lung de 7.5 centimetri in interiorul craniului.

Acestia au folosit apoi un endoscop si l-au extras cu foarte multa grija, dupa care l-au analizat, informeaza Daily Mail.

Oamenii de stiinta au descoperit ca este vorba de o unealta pentru scoaterea creierului, care era folosita de egipteni in timpul procesului de mumificare.

Citeste si: Enigmele mayase ii lasa muti de uimire pe cercetatori. Secretele calendarului mayas, descifrate

 

"Cei care se ocupau cu procesul de imbalsamare introduceau acest obiect in craniu printr-o gaura facuta in apropierea nasului, iar apoi scoteau creierul afara sau il lichefiau", explica Mislav Cavka, profesor la Universitatea Dubrava din Zagreb.

Mislav a mai adaugat ca, cel mai probabil, unealta a fost uitata in interiorul craniului de persoana care se ocupa cu imbalsamatul si ca aceste noi descoperiri ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine procesul de mumificare.

Click aici pentru a vedea poze cu mumia si cu unealta

Citeste si: FOTO. Savantii au rezolvat cel mai mare mister din Univers."Nu credeam ca asa ceva poate sa existe"

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO