Un avion care trebuia sa ajunga in Malaezia a aterizat la Melbourne, Australia. Care a fost cauza incidentului


Ultimul update: Sambata 10 Septembrie 2016 07:28
Data publicarii: Miercuri 07 Septembrie 2016 16:19
Categorie: Stiri externe
Cabina

Un avion al companiei aeriene AirAsia, care a decolat din Sydney, cu destinatia Malaezia, a aterizat la Melbourne, din cauza faptului ca pilotul a introdus coordonatele gresite in sistemul de navigatie, a demonstrat o investigatie.

Modelul Airbus A 330 era programat sa decoleze de pe aeroportul international Sydney la 11.55, pe 10 Martie 2015, si sa ajunga la destinatia Kuala Lampur dupa aproximativ 9 ore de zbor.

In schimb, din cauza unui numar de greseli, precum erori de introducere a datelor, faptul ca echipajul de la bord a omis semnalele computerului de bord si a vremii nefavorabile din Sydney, a aterizat la Melbourne, imediat dupa ora 14. Aeroportul din Melbourne se afla la 722 de kilometri distanta fata de Sydney, iar cel din Kuala Lampur la 6.611 kilometri.

Potrivit unui comunicat din partea celor de la Departamentul pentru Siguranta Transportului Australian, publicat miercuri, problema a aparut cand capitanului si copilotului si-au schimbat indatoririle tehnice intre ei, pe care le aveau in mod obisnuit, inaintea zborului, din cauza faptului ca i se stricasera castile capitanului.

De regula, conform acelui raport, capitanul inspecta avionul din exterior, in timp ce copilotul ramanea in cabina, unde avea diverse obligatii, iar printre acestea se afla si cea de a introduce coordonatele interne in sistem, potrivit the Guardian

Totusi, in acea zi, casca capitanului nu functiona si a preluat el indatoririle din cabina, ceea ce includea si introducerea coordonatelor interne.

Comunicatul sustine faptul ca echipajul a avut un numar mare de oportunitati sa indentifice si sa corecteze eroarea, dar nu si-au dat seama decat cand se aflau deja in aer, indreptandu-se in directia gresita.

Cei doi au cerut permisiunea sa se reintorca la Sydney, dar cei de la controlul de trafic aerian i-au instiintat ca vremea si vizibilitatea se inrautatisera, deci trebuia ca ei sa se indrepte catre Melbourne.

Avionul a fost retinut la sol timp de 3 ore in Melbourne pentru reparatii, inaintre sa decoleze spre Kuala Lampur, unde a ajuns la ora locala 10.20, cu 6 ore intarziere.
 

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO