Trei femei isi scot ovarele si sanii, ca sa nu se imbolnaveasca de cancer, dupa ce mama lor a murit

Ultima actualizare: 15-05-2012 21:27
cancer

Trei surori din Marea Britanie au recurs la o solutie extrem de dura, dupa ce mama lor a murit de cancer. Ele au ales o procedura controversata si pactic s-au mutilat, in speranta ca acest lucru le va feri de cumplita boala.

Luan Moreton, Kim Jones si Jemma Dennis au aflat ca sunt purtatoarele unei gene care le predispune la cancerul de san si ovarian, relateaza Daily Mail.

Mama lor a murit de cancer mamar la varsta de 32 de ani, iar cele trei fete, care au ajuns acum la aceasta varsta, au decis sa ia o masura extrema, ca sa scape de teama acestei cumplite boli.

In loc sa se monitorizeze printr-un control medical anual, toate trei au decis sa-si inlature uterul, ovarele si sa-si taie de asemenea ambii sani.

Ele spun ca fiecare femeie ar trebui sa verifice daca are gena care predispune la cancer si sa se opereze, daca rezultatul este pozitiv.

Cele trei surori cred ca aceasta este cea mai buna metoda de a preveni boala.

Jemma, care abia a implinit 30 de ani, spune ca vrea sa mai amane operatia de inlaturare a ovarelelor si uterului, pentru ca isi doreste sa aiba mai intai un copil.

Ea a fost insa prima din cele trei surori care si-a operat preventiv ambii sani, in anul 2007, alegand dubla mastectomie.

“Pentru mine nu se punea problema “daca” voi face cancer, ci “cand”, asa ca nu am vrut sa astept sa se intample acest lucru”, declara ea.

Luan Moreton a fost diagnosticata cu cancer la san si a urmat un tratament, inainte de a face dubla mastectomie, in anul 2008. Sora ei, Kim Jones, a facuta aceasta operatie preventiv, un an mai tarziu.

Prezenta genei BRCA1 mareste cu 50% sansa ca o femeie sa se imbolnaveasca de cancer ovarian si cu 85% sansa ca ea sa dezvolte cancer de san, sustin medicii.

In Marea Britanie, aproximativ 100.000 de femei au fost diagnosticate cu aceasta gena periculoasa. Ele pot alege intre operatia preventiva sau monitorizarea stricta, anuala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO