Italia vrea Mona Lisa inapoi. Peste 150.000 de semnaturi cer ca opera lui Da Vinci sa vina acasa

Dată publicare: 08-09-2012 11:28
Dată actualizare: 01-11-2012 09:37


Mona Lisa

Peste 150.000 de semnaturi au fost stranse de catre autoritatile italiene, care cer francezilor sa le returneze cea mai cunoscuta opera de arta a tuturor timpurilor.

Specialistii in arta din Italia au trimis Ministerului Culturii din Franta o cerere semnata de 150.000 de persoane, prin care cer ca Mona Lisa sa fie restituita orasului in care Leonardo da Vinci s-a nascut si a pictat capodopera.

Silvano Vincenti, presedintele Comitetului care se ocupa de operele de arta, a precizat ca “restituirea ar avea o insemnatate istorica dubla, atat morala, cat si simbolica”.

Conducerea Luvrului nici nu vrea sa auda de o astfel de cerere.

Istoricii italieni cred ca Leonardo a inceput sa o picteze pe Mona Lisa in Florenta, in 1503, si ca ar fi luat-o cu el atunci cand s-a mutat in Franta, in 1516.

Familia regala din Franta de la acea vreme a cumparat pictura si a expus-o la Versalilles. Dupa Revolutia franceza, Mona Lisa a fost preluata de Muzeul Luvru.

In 1911 a fost furata de la Luvru si gasita dupa 2 ani in casa unui italian din Florenta, care fusese angajat al muzeului din Paris.

Tabloul a fost expus pentru o perioada scurta si la Uffizi, Florenta, apoi la Roma, dupa care a revenit la Luvru.

Citeste si:

Provocari ale ingineriei, care au saracit autoritatile. Top 5 cele mai scumpe constructii din lume GALERIE FOTO

Sursa: Daily Mail

Tags: mona lisa,


VIDEO PROTVPLUS.RO