Statul Florida se lupta cu o invazie de melci gigant, pentru a doua oara in ultimii 50 de ani. "Sunt periculosi"

31-07-2015 12:09

melc gigant

Melcul gigant african invadeaza o parte din Florida pentru a doua oara in ultimii 50 de ani, avand o dimensiune care poate ajunge cat a unei mingi de baschet, devorand sute de tipuri de plante si fiind periculos pentru consumul uman, relateaza Agerpres.

Eliminarea lor nu este usoara si este nevoie de timp pentru aceasta. De la descoperirea acestor gasteropode lacome in 2011, in Miami, statul Florida a cheltuit deja 11 milioane de dolari pentru a eradicarea acestora.

In ciuda acestor eforturi, melcii gigant isi traseaza rutele lor vascoase in suburbiile de la sud de Miami, dar si in vecinatatea nordului orasului.

Acesti melci se reproduc in masa, sunt hermafroditi si depun fiecare pana la 1.200 oua pe an.

De asemenea, ei au reusit sa scape de otrava care ii ucide in proportie de 95% pana la 100% din cazuri, catarandu-se in copaci, a spus Mary Yong Cong, cercetator in cadrul Ministerului Agriculturii din Florida, care pentru a intelege mai bine si a cunoaste inamicul, a luat cateva exemplare in biroul sau.

"Sunt foarte curiosi", a comentat cercetatoarea referindu-se la melcul care ii ocupa intreaga palma in timp ce acesta isi scotea coarnele in fata interlocutoarei.

Acesti melci hiberneaza subteran, ceea ce face dificila reperarea lor, a mai spus specialista.

In timpul ultimei invaziei a melcilor din anul 1966, a fost nevoie de zece ani pentru eliminarea lor.

Intr-o incercare de a castiga razboiul, autoritatile au infiintat acum un numar de linii de asistenta telefonica pentru a primi raportari despre locul unde pot fi intalnite aceste moluste. O echipa protejata cu manusi si inarmata cu greble, vine apoi sa-i prinda.

Ministerul a implicat si caini in aceasta cautare, doi labradori fiind pusi sa detecteze melci. Ei sunt folositi mai putin pentru a urmari melcii, cat mai ales pentru a confirma ca au fost ucisi in urma unei campanii de eradicare chimica.

Acesti melci sunt originari din regiunile umede din Africa de Vest si devoreaza sute de plante, inclusiv arahidele si pepenele galben.

 

"Ei reprezinta un pericol pentru oamenii si agricultura din Florida. Nu-i putem lasa sa se reproduca", a spus Mark Fagan, purtatorul de cuvant al ministerului agriculturii din Florida.

Melcii gigant pot purta un parazit care poate da o forma rara de meningita la om, chiar daca, pentru moment, nimeni nu pare sa fi fost infecta
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO