Sfarsitul lumii prezis de mayasi este "fals", afirma astronomul Vaticanului

apocalipsa

Directorul Observatorului astronomic al Vaticanului, preotul José G. Funes, atrage atentia ca ipotezele maya privind sfarsitul lumii sunt "false".

Acesta a explicat ca, din punct de vedere crestin, nu va exista o Apocalipsa, ci o transformare a acesteia, spre viata, intr-un moment viitor necunoscut.

"Oamenii au avut mereu intrebari despre originea lor si despre existenta. De unde venim si unde mergem? - aceasta este intrebarea care a strabatut mileniile. De multe ori, la aceasta intrebare pot fi date raspunsuri nerationale. In presa si pe Internet, se vorbeste zilele acestea despre sfarsitul lumii, pe care mayasii l-ar fi prevazut pe 21 decembrie 2012. Daca facem o cautare pe Google, pe acest subiect sunt 40 de milioane de rezultate. Conform acestei asa-numite profetii, ar urma sa se produca o aliniere a planetelor si a Soarelui cu centrul Caii Lactee, precum si o inversare a polilor magnetici ai Terrei. Nu merita sa discutam fundamentele stiintifice ale acestor afirmatii (evident false)", explica, in revista oficiala a Vaticanului - Osservatore Romano -, preotul José Gabriel Funes, directorul Observatorului astronomic al Bisericii Romano-Catolice.

Citeste si: Apocalipsa se confirma. Inca o inscriptie veche fixeaza o data exacta pentru disparitia lumii

"In 2003, cand predam la Universitatea din Tegucigalpa, in Honduras, un curs de astronomie extragalactica (...), am avut ocazia de a vizita ruinele maya de la Copán si de a admira de aproape marile capacitati de observare a cerului pe care le aveau aceste popoare. In orice caz, nu isi puneau problema daca Pamantul sau Soarele erau in centrul universului. Erau interesati mai mult de gasirea logicii repetitive in evenimentele trecute, pentru a putea prezice viitorul. In cultura maya, timpul avea o dimensiune ciclica, repetitiva. Astronomia se dezvolta in functie de politica si religie, cu obsesia ciclicitatii temporale", adauga oficialul Vaticanului.

Citește și
sfarsitul
Ce spun specialistii NASA despre profetia mayasa care anunta sfarsitul lumii pe 21 decembrie 2012
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Oricat ar fi de fascinanta studierea astronomiei maya, aici vreau sa vorbesc despre adevaratul viitor al cosmosului. Stim ca universul a inceput sa existe acum aproximativ 14 miliarde de ani. Si stim ca este format in proportie de 4 % din materie «obisnuita», 23 % din materie intunecata si 73 %, energie intunecata. Conform celor mai noi date, universul continua sa se extinda. Aceasta explicatie stiintifica postuleaza o perioada in care universul, in momentele de inceput, a trecut printr-un proces de expansiune exponentiala, adica extrem de rapida. Daca acest model este corect, universul - intr-un viitor foarte indepartat (miliarde de miliarde de ani) - va sfarsi prin a se dezmembra", subliniaza astronomul Vaticanului.

Citeste si: Vine Apocalipsa pe 21 decembrie 2012? Ce spun cercetatorii

"Pana acum, acestea sunt ipotezele cosmologice sustinute prin argumente stiintifice. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca intelegerea noastra, desi pare avansata, nu este completa. Pana acum, nu cunoastem natura fizica a materiei intunecate, nici a energiei intunecate. Totusi, putem masura efectele pe care le produc. Conform speculatiilor unor specialisti, universul ar putea sa nu aiba un sfarsit unic, ci exista «teoria multiends»: diversele parti componente vor sfarsi in perioade diferite"
, noteaza preotul catolic Jose Funes.

"Din perspectiva cosmologica crestina, universul si istoria au un sens. In profunzimile fiintei umane exista convingerea fundamentala ca moartea nu poate avea ultimul cuvant". Din punctul de vedere al ipotezelor stiintifice actuale, "universul merge spre o stare finala de frig si intuneric; in schimb, mesajul cosmologic crestin ne invata ca, la invierea finala, cea din ultima zi, Dumnezeu va face din nou fiecare barbat, fiecare femeie si intregul univers. Aceasta realitate viitoare este exprimata prin cuvintele lui Ioan, in Apocalipsa: «Si am vazut cer nou si pamant nou. Caci cerul cel dintai si pamantul cel dintai au trecut; si marea nu mai este. (...) Iata, cortul lui Dumnezeu este cu oamenii si El va salaslui cu ei si ei vor fi poporul Lui si insusi Dumnezeu va fi cu ei" (Apocalipsa 21: 1-3).

"Cartea crestina a Apocalipsei este un text cu caracter profetic, nu o informatie stiintifica privind viitorul universului si oamenilor. Este o profetie care ne arata sensul profund si directia istoriei. (...) Istoria omenirii si a universului are un sens care a fost dat de Dumnezeu Cel care este cu noi. In contextul istoric in care a fost scris, sfantul autor incerca sa incurajeze comunitatea crestinilor, confruntata cu suferintele persecutiilor. Dar, chiar daca nu suntem persecutati, avem permanent nevoie de incurajare. Cuvantul lui Dumnezeu ne aminteste ca ne indreptam spre un viitor in esenta bun, in pofida crizelor de orice fel cu care ne confruntam in anumite momente pana atunci. Avem garantia ca in Hristos este un viitor bun pentru omenire si pentru univers", incheie preotul José Gabriel Funes, directorul Observatorului astronomic al Vaticanului.

Citeste si: Apocalipsa Terrei a fost calculata. Cand va fi Pamantul distrus de Soare

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Oamenii care s-au pregatit o viata intreaga pentru sfarsitul lumii.
Oamenii care s-au pregatit o viata intreaga pentru sfarsitul lumii. "Cred ca va fi un nou Ev Mediu"

Sfarsitul lumii e la trei saptamani distanta, daca ar fi sa le dam crezare celor care interpreteaza astfel calendarul mayas. Daca intr-adevar, s-ar intampla un cataclism pe 21 decembrie, multi dintre noi ar fi luati prin surprindere.

Ce spun specialistii NASA despre profetia mayasa care anunta sfarsitul lumii pe 21 decembrie 2012
Ce spun specialistii NASA despre profetia mayasa care anunta sfarsitul lumii pe 21 decembrie 2012

Multi pamanteni sunt ingroziti de profetia mayasa, care ar anunta sfarsitul lumii. In realitate, calendarele mayashilor se opresc pe 21 decembrie, dar concluzia ca Terra nu va mai exista dupa aceea apartine lumii moderne.

21 decembrie 2012, ziua care va aduce o vizita extraterestra. Mesajele decriptate de cercetatori
21 decembrie 2012, ziua care va aduce o vizita extraterestra. Mesajele decriptate de cercetatori

Ziua de 21 decembrie 2012 ar putea aduce, daca nu sfarsitul lumii, dupa calendarul mayas si previziunile oracolului din Shambala, atunci macar o vizita extraterestra.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.