Secretul din spatele unui zambet linistit. Ce gest avea sa faca peste cateva zile aceasta tanara

Ultima actualizare: 08-12-2012 01:15
Sangay Dolma, calugarita, Tibet

Sangay Dolma, de 17 ani, a realizat aceasta fotografie, in care zambeste frumos la camera, parand fericita si linistita. Nimic nu tradeaza gestul pe care avea sa-l faca, cateva zile mai tarziu.

Desi pare o tanara fericita in aceasta fotografie, Dolma luase deja o decizie socanta. Avea sa-si dea foc in fata unei cladiri a guvernului chinez din Tibet, in semn de protest pentru soarta tibetanilor.

Singura dovada ca Dolma era o militanta pentru cauza Tibetului erau cuvintele tatuate pe mana: “Tibetul este o natiune independenta”, relateaza Daily Mail.

Stia ca gestul ei de protest avea sa-i aduca moartea, asa incat a lasat un scurt testament, intr-un plic, alaturi de aceasta ultima fotografie.

Mesajul ei era scris sub forma unui poem: “Iubiti copii ai Leului de Zapada, fii si fiice ale Pamantului de Zapada, luptatori ai muntilor inzapeziti, nu uitati ca sunteti tibetani”.

Dolma a murit pe 26 noiembrie. In aceasta luna, alti 24 de oameni si-au dat viata in flacari, in numele cauzei tibetane, protestand impotriva ocupatiei chineze a acestei tari.

Sangay Dolma fusese calugarita la manastirea Gonshul. Educata in spiritul invataturilor budiste, militantismul ei este mai greu de inteles, avand in vedere ca prima din cele 5 reguli budiste spune “sa nu ucizi sau sa faci rau vreunei fiinte”.

Autoritatile chineze incearca sa puna capat acestor forme extreme de protest, dand o lege care sa pedeapseasca familiile si comunitatile din care provin cei care isi fau foc pentru cauza tibetana. Acestia nu vor mai primi fonduri de la guvernul chinez.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO