Secretul din spatele unui zambet linistit. Ce gest avea sa faca peste cateva zile aceasta tanara

05-12-2012 09:15


Sangay Dolma, calugarita, Tibet

Sangay Dolma, de 17 ani, a realizat aceasta fotografie, in care zambeste frumos la camera, parand fericita si linistita. Nimic nu tradeaza gestul pe care avea sa-l faca, cateva zile mai tarziu.

Desi pare o tanara fericita in aceasta fotografie, Dolma luase deja o decizie socanta. Avea sa-si dea foc in fata unei cladiri a guvernului chinez din Tibet, in semn de protest pentru soarta tibetanilor.

Singura dovada ca Dolma era o militanta pentru cauza Tibetului erau cuvintele tatuate pe mana: “Tibetul este o natiune independenta”, relateaza Daily Mail.

Stia ca gestul ei de protest avea sa-i aduca moartea, asa incat a lasat un scurt testament, intr-un plic, alaturi de aceasta ultima fotografie.

Mesajul ei era scris sub forma unui poem: “Iubiti copii ai Leului de Zapada, fii si fiice ale Pamantului de Zapada, luptatori ai muntilor inzapeziti, nu uitati ca sunteti tibetani”.

Dolma a murit pe 26 noiembrie. In aceasta luna, alti 24 de oameni si-au dat viata in flacari, in numele cauzei tibetane, protestand impotriva ocupatiei chineze a acestei tari.

Sangay Dolma fusese calugarita la manastirea Gonshul. Educata in spiritul invataturilor budiste, militantismul ei este mai greu de inteles, avand in vedere ca prima din cele 5 reguli budiste spune “sa nu ucizi sau sa faci rau vreunei fiinte”.

Autoritatile chineze incearca sa puna capat acestor forme extreme de protest, dand o lege care sa pedeapseasca familiile si comunitatile din care provin cei care isi fau foc pentru cauza tibetana. Acestia nu vor mai primi fonduri de la guvernul chinez.

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO