Boala rara si milioanele din popcorn. Povestea unui american care a primit o despagubire uriasa

Dată publicare: 21-09-2012 10:43
Dată actualizare: 06-11-2012 17:23
Sursa: Yahoo


popcorn gustarea ideala

Un barbat din Denver a primit o despagubire impresionanta, dupa ce instanta a decis ca el s-a imbolnavit din cauza consumului de popcorn.

Wayne Watson, in varsta de 59 de ani, a primit daune in valoare de 7,2 milioane de dolari, pentru ca s-a imbolnavit de plamani din cauza ca a mancat floricele facute la cuptorul cu microunde.

Companiile obligate la plata despagubirii sunt Glister-Mary Lee Corporation, The Kroger Company si Dillon Companies Incorporated, scrie Yahoo News.

Boala de care sufera acum Wayne si care il face sa aiba o capacitate pulmonara de numai 53% se numeste bronsiolita obliterans si este provocata de aroma artificiala de unt care este adaugata la anumite tipuri de floricele. Aceasta aroma este data de un produs chimic periculos, diacetil.

Simpotomele bolii includ tuse uscata, oboseala si senzatia de sufocare. Boala necesita transplant de plamani si poate fi chiar fatala.

Afectiunea este des intalnita in randul muncitorilor care lucreaza in aceste fabrici de popcorn. In cazul lui Wayne, problemele au aparut din cauza ca obisnuia sa consume cate 2-3 pungi de floricele zilnic, timp de 10 ani.

Cel mai periculos este fumul emanat de aceste alimente dupa ce sunt preparate, iar Wayne avea obiceiul sa miroasa punga, de indata ce o scotea din cuptor.

Sute de persoane care au lucrat in fabrici de popcorn au dat in judecata companiile, primind un total de despagubiri in valoare de 34 de milioane de dolari. Wayne este insa primul consummator care primeste aceste daune.

Din fericire, cei mai mari producatori de floricele au renuntat sa mai foloseasca acesta substanta toxica, inca din anul 2008. Boala lui Wayne a aparut in 2007.

Sursa: Yahoo


VIDEO PROTVPLUS.RO