Romanii sunt "lenesi" si "muncesc doar 21 de zile pe an" dar "isi repara singuri chiuveta". Cum ne vad europenii

Dată publicare: 31-03-2014 10:52
Dată actualizare: 03-04-2014 07:01


Lenes

Ce ne face speciali in Europa? Cu siguranta nu gradina din Carpati sau alte branduri inventate de guvernanti. Am putea fi mai degraba tara de instalatori cu mancare buna si oameni lenesi, dar care stiu sa-si repare singur chiuveta.

 Aceasta nu este concluzia vreunui studiu al Uniunii Europene, ci a unei noi harti – sau, mai bine zis, a unei serii de 20 de harti – apartinand bulgarului Ianko Tvetkov. Acesta a devenit faimos in intreaga lume dupa ce a inceput sa publice pe Internet harti reprezentand Europa asa cum fi ea vazuta de americani, germani, italieni, rusi s. a.m.d.

Si, dat fiind succesul accestor harti, Tvetkov, de profesie grafician, le-a strans pe toate intr-o carte care a devenit best-seller. Asa ca acum a publicat si volumul 2, pe care il promovgeaza printr-o serie de harti extrem de interesante, dar care ar putea sa va si enerveze: cum se imparte Europa dupa criterii mai putin obisnuite. De pilda, care sunt europenii care consuma ceai si care consuma cafea; care dintre europeni isi repara singuri chiuveta si care apeleaza la instalator; care sunt cei care au liber doar 21 de zile pe an si cei care muncesc doar 21 de zile.

 

 

 

Din punctul de vedere al lui Tvetkov, romanii sunt melancolici, traditionalisti, traiesc intr-o tara insorita, mananca multe rosii, consuma mai ales vodca, cafea si unt, au mancare buna, iau masa stand jos si sunt lenesi si saraci. Mai precis, asa ne vad strainii, fiindca hartile lui Tvetkov nu reflecta opiniile lui despre o tara, ci prejudecatile si cliseele care circula despre tara respectiva. 

Harta recordurilor

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO