Paradisul poluat din care oamenii beau in continuare apa. Imagini cu unul dintre cele mai toxice rauri din lume

Ultima actualizare: 14-04-2014 00:13
channel four

Un loc din Indonezia, cunoscut odata drept un adevarat paradis, este acum acoperit cu deseuri casnice si alte reziduri toxice, de la fabricile de textile. Desi raul Citarum a devenit unul dintre cele mai murdare din lume, apa sa e in continuare folosita.

Despre raul Citarum, din Java, se spune ca este acum unul dintre cele mai pline de mizerie din lume. Cu toate acestea, peste 35 de milioane de oameni ii folosesc in continuare apa pentru baut si pentru spalat.

Un raport al Greenpeace, facut anul trecut, arata ca unul dintre cei mai mari producatori de textile din zona, PT Gistex Group, ar avea “o relatie de afaceri” cu Gap, H&M si Adidas, acestia fiind cu totii responsabili de deseurile aruncate pe apa.

Imaginile surprinse in zona sunt revoltatoare. Luciul apei abia se mai zareste sub mormanul de gunoaie. Si tot gunoaiele adunate pe rau sunt cauza pentru care acesta si-a pierdut 60% din rezervele de peste.

Nu mai prind pesti... Plutesc la suprafata. Sunt sigur ca toata lumea stie rezultatul deversarii gunoaielor in asemenea fel. Exista legi, dar nimeni nu le aplica”, se plange un pescar, in documentarul Unreported World, difuzat de Channel 4 si citat de Daily Mail.

Localnicii spun ca lucratorii de la fabricile de textile vin noaptea si arunca chimicale pe rau, asa ca fantanile celor care locuiesc in zona contin de patru ori mai mult mercur, decat nivelul recomandat. Si, uneori, din cauza concentratiei de vopseluri, apa devine rosiatica, verde, galbena si chiar neagra.

Riscul de cancer a crescut astfel, alaturi de bolile de piele, cele mentale si dezvoltarea inceata in randul copiilor. 

FOTO: Channel 4 / GETTY GULLIVER

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO