Puteti descifra acest mesaj secret codificat? Sute de experti s-au dat batuti si va cer ajutorul

23-11-2012 15:47


Mesaj secret

Expertii britanici in codificarea mesajelor au lansat vineri un apel catre public, incercand sa decripteze un mesaj codificat descoperit la 70 de ani dupa ce a fost trimis.

Mesajul a fost gasit odata cu scheletul unui porumbel voiajor folosit drept curier in Al Doilea Razboi Mondial, potrivit AFP.

BBC anunta ca scheletul unui porumbel voiajor a fost descoperit in cosul unui case din comitatul britanic Surrey - cu ocazia unei operatiuni de curatare a semineului -, avand un tub rosu agatat de unul dintre picioare.

In interiorul tubului se afla rulata o bucata de hartie cu antetul "Pigeon Service" ("Serviciul Porumbei"), care contine 27 de grupuri de litere scrise de mana.

Expertii de la Government Communications Headquarters (CGHQ) - un centru ultrasecret britanic de ascultare si de interceptare, care a facut adevarate minuni in razboiul secret contra nazistilor - s-au vazut nevoiti sa recunoasca faptul ca au esuat in tentativa lor de descifrare a codului.

"Aceste mesaje folosite in cadrul unei misiuni secrete erau concepute pentru ca doar expeditorul si destinatarul sa poata sa le descifreze", a declarat un istoric de la GCHQ, care a cerut sa fie identificat doar prin prenumele sau, Tony.

Aproximativ 250.000 de porumbei voiajori au fost folositi in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, mai ales pentru a transmite informatii intre continentul ocupat si Anglia.

Autorii acestui apel public spera ca unul dintre expertii in decriptare din acea epoca sa fi supravietuit pana in zilele noastre si sa ii contacteze pentru a-i ajuta sa descifreze mesajul.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO