Persoanele matinale sunt "mai putin morale" dupa lasarea serii. Concluziile inedite ale unui studiu realizat la Harvard

Ultima actualizare: 20-07-2014 06:59
somn

Persoanele care adora sa se trezeasca devreme si sa fie foarte active in primele ore ale diminetii prezinta o predispozitie spre a-si insela partenerii de viata si a adopta comportamente "mai putin morale" dupa lasarea serii.

Psihologii au descoperit ca persoanele matinale si cele nocturne prezinta niveluri diferite de onestitate, in functie de momentul zilei, scrie Mediafax.

Studiul, realizat de Universitatea Harvard din Statele Unite, a descoperit o anumita legatura intre alegerile etice si ceasurile biologice ale participantilor.

Sunita Sah, coordonatoarea analizei, spune ca descoperirea are "anumite implicatii la locurile de munca".

Cercetatorii americani au examinat comportamentele adoptate de aproape 200 de persoane. Voluntarii participau la teste ce implicau jocuri si rezolvarea unor probleme, fara sa stie ca nivelul lor de onestitate era de fapt parametrul care ii interesa pe organizatorii studiului.

Studiului, denumit sugestiv "The Morality of Larks and Owls" ("Moralitatea ciocarliilor si a bufnitelor"), a analizat relatia dintre deciziile etice si "cronotipul" participantilor - momentul in care oamenii isi doresc cel mai mult sa doarma sau acela in care au cel mai mare nivel de energie.

Cercetatorii au descoperit faptul ca oamenii tind sa fie mai onesti atunci cand programele lor de munca se potrivesc cu cronotipurile lor. Astfel, persoanele matinale sunt "mai etice" in timpul diminetii, iar "noctambulii" sunt mai onesti in timpul noptii.

Studiul a folosit recompense financiare de pana la 10 dolari pentru completarea testelor inainte de expirarea termenului-limita si o serie de concursuri cu premii insolite. Cercetatorii au monitorizat in special felul in care participantii isi raportau propriile rezultate.

Nivelul de "necinste" a fost cel mai ridicat atunci cand oamenii se aflau in afara momentului lor preferat al zilei.

La acest studiu au participat si cercetatori de la alte universitati americane de prestigiu - Johns Hopkins University si University of Washington.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO