Time: Dovada stiintifica a evolutiei parului blond in Pacificul de Sud, independent de Europa

Dată publicare: 09-05-2012 11:30
Dată actualizare: 31-05-2012 20:01


blonda

Locuitorii insulelor Solomon au cu totii pielea inchisa la culoare, insa intre 5 si 10% dintre ei au parul blond natural. Oamenii de stiinta au demonstrat cum s-a ajuns la o astfel de ciudatenie.

Cercetatorii de la Universitatea Stanford au colectat mostre de saliva de la 43 de locuitori blonzi ai insulelor Solomon, dar si de la alti 42, cu par inchis la culoare.

ADN-ul a fost analizat si s-a observat o diferenta la nivelul genei TYRP1, despre care se stia ca joaca un rol in ceea ce priveste pigmentarea in randul mamiferelor. Mutatia explica circa 50% din cazurile de localnici cu par blond.

Multi occidentali credeau ca intalnirile cu exploratorii europeni si cei care faceau negot au facut ca o gena responsabila de culoarea deschisa a parului sa ajunga la aceste populatii.

Afla daca este periculos sau nu sa iti vopsesti parul in timpul sarcinii

Printre rezidentii insulelor Solomon exista mitul conform caruia expunerea la soare si consumul mare de peste sunt responsabile de nuanta parului.

Parul blond natural este rar pe Pamant, regasindu-se mai ales la locuitorii din nordul Europei si insulele din Pacific, printre care si Solomon.

Diferentele dintre blonzi si bruneti, in Europa, in ceea ce priveste aceeasi gena, nu sunt aceleasi ca in cazul locuitorilor insulelor Solomon, ci se afla altundeva in gene. Astfel, s-a ajuns, prin evolutie, la parul blond nu o data, ci cel putin de doua ori.

Sursa: Time.com

Tags: curiozitati,


VIDEO PROTVPLUS.RO