Omul de Neanderthal a disparut pentru ca era prea destept. Cum a devenit "victima propriului succes"

Ultima actualizare: 31-10-2012 10:51
Neanderthal

Omul de Neanderthal a disparut pentru ca era prea destept si a devenit victima propriei capacitati de adaptare la situatiile dificile, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Arizona State University.

Savantii au considerat mult timp ca superioritatea capacitatii cerebrale a omului modern a fost factorul care a cauzat disparitia omului de Neanderthal.

Insa, potrivit unui studiu recent, adevaratul motiv care a condus la disparitia omului de Neanderthal a fost faptul ca acestia erau prea destepti pentru propriul lor bine.

Cercetatorii americani sustin ca oamenii de Neanderthal nu au disparut din cauza superioritatii intelectuale a oamenilor moderni, intrucat erau la fel de sofisticati ca acestia.

Inteligenta si "sarmul" lor i-au facut sa fie considerati drept buni parteneri de imperechere pentru oamenii moderni, care, datorita faptului ca erau mai numerosi, au devenit in scurt timp majoritari.

Cercetatorii de la Arizona State University au enuntat aceasta teorie, dupa ce au simulat viata oamenilor din Europa si Asia din timpul ultimei ere glaciare, cu ajutorul unui program pe computer.

Omul de Neanderthal si omul modern au trait in aceleasi zone timp de mii de ani in acea epoca, inainte ca oamenii de Neanderthal sa dispara definitiv, in urma cu 30.000 de ani.

Autorii studiului sugereaza ca, pe masura ce cele doua subspecii au calatorit impreuna in cautarea resurselor de hrana, oamenii de Neanderthal au fost absorbiti, treptat, de oamenii moderni, care erau mult mai numerosi, pana cand au incetat sa mai formeze o populatie distincta.

Faptul ca s-au imperecheat a condus la disparitia propriei lor specii, a explicat profesorul Julien Riel-Salvatore de la University of Colorado .

"In multe privinte, ei au fost pur si simplu victimele propriului lor succes", a adaugat savantul american.

Profesorul Michael Barton de la Arizona State University, coordonatorul studiului, a precizat: "Am construit designul teoretic si metodologic al mediului care a incorporat elemente de feedback cu ajutorul a trei sisteme evolutioniste: biologic, cultural si de mediu. Unul dintre rezultatele interesante ale acestui studiu, care a analizat modificarile culturale si cele induse de mediu in comportamentul locuitorilor, ne-a aratat faptul ca omul de Neanderthal nu a putut sa dispara pentru ca ar fi fost mai putin adaptat decat ceilalti hominizi care traiau in timpul ultimei glaciatiuni, ci deoarece erau la fel de sofisticati comportamental ca oamenii moderni".

Noul studiu, publicat in revista stiintifica Human Ecology, se potriveste foarte bine cu rezultatele unor cercetari recente, in urma carora oamenii de stiinta au descoperit faptul ca, prin acele incrucisari, aproximativ 4% din genomul omului modern este mostenit de la cel al omului de Neanderthal.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO