O vaduva a gasit intr-un hambar mesajul lasat de sotul ei in urma cu 71 de ani, la Debarcarea din Normandia. Ce scria

Ultima actualizare: 18-06-2015 07:07
mesaj veteran

Ruth Betle, in varsta de 84 de ani, o vaduva a unui soldat in Al Doilea Razboi Mondial, a izbucnit in lacrimi cand a gasit mesajul scris de sotul ei, dupa 71 de ani de la Debarcarea din Normandia.

Dupa 71 de ani, o vaduva a gasit un mesaj lasat de sotul ei intr-un hambar, in timp ce sa ascundea dupa parasutarea in Normandia.

Ruth Bettle a calatorit in Normandia, unde sotul ei s-a parasutat in 1944, in Ziua Z, in Al Doilea Razboi Mondial. Aici, ea a gasit pe peretele unui hambar din Putot en Auge, un mesaj pe care sotul ei i l-a scris in 1944.


Soldatul Vic Bettle a ajuns in Normandia pe 5 iunie 1944 si impreuna cu batalionul din care facea parte, a ajutat sa ii infrunte pe nemtii din satele vecine. Acesta ar fi gasit adapost intr-un hambar unde a scris pe perete, cu pixul, un mesaj: "'Sergent Vic Bettle, Batalion 7 Parasutisti. I-am alungat in aceasta dimineata". Mesajul a ramas intact si dupa sapte decenii, spre uimirea tuturor.

 


Soldatul a murit acum 3 ani, la 93 de ani si nu a apucat sa vada cu ochii lui inspcriptia ramasa si dupa 71 de ani. Ca multi alti veterani, sodatul nu a vorbit prea mult despre razboi sau ce a facut in razboi.

Femeia a aflat de mesaj dupa ce, in 1998, un francez care a stat in apropierea zonei, i-a scris, dupa ce a vazut mesajul lasat pe perete.

Dorind sa afle mai multe, Ruth Bettle si fiica ei, Karen (51 de ani) au hotarat sa mearga in excursie sa descopere locul unde sotul ei a luptat.

"Pe drum, m-am gandit ca ce fac daca nu gasesc mesajele. Cand am ajuns la hambar nu am putut deschide usa. Apoi, o frantuzoaica de acolo m-a ajutat, Cand am vazut peretele si mesajele scrise, m-am facut bucati. M-au coplesit emotiile, stari de tristete, cu stari de fericire. Mi-ar fi placut sa fie aici cu mine. Am vrut sa plang, am vrut sa rad, parca il vedeam cum isi incuraja colegii sa scrie mesaje." a spus vaduva, conform Daily Mail.

Si fiica lui a fost impresionata de loc si incarcatura emotionala: "Ar fi fost mandru, nu vorbea de razboi, era fericit ca a reusit sa scape viu si sa se intoarca acasa. Fiecare a facut ce a putut, era umil".
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO